Gluténmentes Gesztenye torta recept vanília krémmel
Liszt-, és laktózmentes sütemény
Gluténmentes Gesztenyetorta torta recept vaníliás krémmel, új gluténmentes alapanyagok felhasználásával, klasszikus ízek harmóniájával, laktózmentesen.
A Gesztenye torta ismert és szeretett sütemény. A Gesztenye tortának sokféle receptje létezik és a legtöbb egy összetevőben a lisztben megegyezik, így a sütemény glutén-intoleránsak számára nem fogyasztható.
Ezért szeretném bemutatni számotokra a vanília krémes gesztenye torta liszt és laktózmentes változatának receptjét. Megmutatom, hogyan készíts babapiskótát, krémes, lágy, mennyei vaníliás krémet, hogyan „varázsold” a gesztenyés alap aljára az étcsokoládét azért, hogy a gesztenye ne ragadjon a tányérhoz. Így nem egy sűrű, nyögve-nyelős gesztenye réteget kell fogyasztanod, hanem krémesebb, lágyabb, élvezhetőbb állagú gesztenye alapot élvezhetsz.
A gesztenye torta vaníliakrémmel, rétegeinek színvilágával, ízeinek harmóniájával, puha állagával a család egyik kedvelt desszertjévé válik.
Gyorsan, könnyen elkészíthető minden hobbicukrász számára.
Recept elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverő tál
- spatula
- habkártya
- kézi habverő
- hőálló edény
- kézi mixer
- sütőpapír
- sütőlemez
- nyomózsák
- szita
- kenőkés
- reszelő
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag 100g termékben
Energia: 1115,53 kj/ 266,24 kcal
- Szénhidrát: 33,13 g
- – amelyből cukrok: 10,23 g
- Zsír: 13,16 g
- – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
- Fehérje: 2,55 g
- Só: 0,00 g
Recept:
Babapiskóta
- tojás 250gr
- rizsliszt 180gr
- glükóz (vagy xilit, eritrit) 150gr
- kristálycukor 100gr
- kukoricakeményítő 10gr
- víz 20gr
- porcukor kb. 40gr
Vanília krém
- laktózmentes tej 500gr
- laktózmentes vaj 250gr
- kristálycukor 120gr
- kukoricakeményítő 60gr
- tojássárgája 100gr
- vaníliarúd kikapart magja 1db
Gesztenye alap
- gesztenyemassza 500gr
- babapiskóta 150gr
- laktózmentes tejszín 100gr
- rum 40gr
Díszítés
- laktózmentes tejszín 300gr
- étcsokoládé 50gr
Össz. Súly
2830gr
Előkészítés
10 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés
20 perc
Betöltés
10 perc
Díszítés
10 perc
Recept elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
Munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
250g laktózmentes vajat, a krémhez vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.
Gesztenye alaphoz a gesztenye masszát vegyük elő a fagyasztóból.
Babapiskótához 5db tojást (250g) válasszunk szét fehérjére és sárgájára. 180g rizslisztet, 10g kukoricakeményítőt keverjünk össze egy tálban.
Vanília krémhez is mérjünk ki minden alapanyagot, 1db vaníliarudat vágjunk ketté és kaparjuk ki a magját.
2. Babapiskóta
150g glükózt, (vagy ha nincs otthon glükóz, 50g xilit, 50g eritrit), 20g vízzel, 50g kristálycukorral tegyük egy edénybe és mikróban forraljuk fel. 5db tojássárgáját kézi mixerrel felhabosítjuk, hozzá öntjük a forró cukorszirupot és tovább keverjük addig, amíg kemény habot nem kapunk.
Cukrászmester tipp: Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kell egy receptben édesítőszer, ha van benn kristálycukor is?! Én azért szeretem gluténmentes receptek némelyikében használni a xilitet, eritritet, kristálycukorral kombinálva, mert az édesítőszerek stabilizálják az elkészült tészták szerkezetét. Például babapiskóta esetében lesz egy kis roppanósság a tésztában, így nem olyan puha mint egy egyszerű piskóta, de mégsem száraz. A glükóznak is ez a szerepe a receptben, de tudom, hogy ilyen alapanyag nem minden háztartásban alap felszereltség, ezért javaslom a lecserélését édesítőszerre.
Felvert tojássárgája habhoz hozzákeverünk 180g rizslisztet, 10g kukoricakeményítőt.
5db tojásfehérjét, 50g kristálycukorral kemény habbá verjük.
A két tojáshabot úgy keverjük össze, hogy először egy kisebb tojásfehérje habot keverünk a tojássárgája habhoz, majd a két tojáshabot, óvatosan elegyítjük egymással.
A felvertet nyomózsákba tesszük és sütőpapírra babapiskóta formákat nyomunk úgy, hogy minden irányban legalább két ujjnyi távolság legyen köztük. Tetejükre porcukrot szitálunk.
3. Sütés
Babapiskótákat 150 C°-os sütőben, 20 perc alatt készre sütjük.
4. Vanília krém
500g laktózmentes tejet langyosítsunk meg egy edényben.
5db tojássárgáját, 60g kukoricakeményítőt keverjünk össze egy kevés langyos tejjel.
A többi tejet forraljuk fel egy vaníliarúd kikapart magjával és 120g kristálycukorral. Forrásban lévő tejhez keverjük hozzá a hígított keményítős tojássárgáját és főzzük, amíg besűrűsödik. Még forró krémhez keverjünk 250g laktózmentes vajat.
Tegyük félre hűlni.
5. Gesztenye alap
500g gesztenyemasszát, 150g babapiskótát, 100g laktózmentes tejszínnel és 40g rummal, alaposan gyúrjuk össze.
6. Betöltés
Torta összeállítását azzal kezdjük, hogy egy 25 cm átmérőjű kerek zsírpapírra elkenünk 50g olvasztott étcsokoládét, majd egy pár percre hűtőbe tesszük, hogy megkössön.
A megdermedt étcsokoládé lapot belehelyezzük egy tortakarikába. A tortakarika oldalát körbe rakjuk babapiskótával. Amennyiben a babapiskóták felállítva magasabbak mint a tortakarika, vágjunk le belőlük kb. 8 cm magasság az ideális.
Gesztenyés alapot terítsük el egyenletesen a csokoládélapon, szorosan hozzá préselve a babapiskóták hoz, így stabilizáljuk azok helyzetét.
Cukrászmester tipp: ha a gesztenye töltelék ragad a kezünkhöz, ujjainkat mártsuk rumba, vagy vízbe, így mozgassuk a tölteléket.
Gesztenyés alap tetejére kenjük a langyos vaníliakrém 1/3-át, amire tegyünk annyi babapiskótát amennyi kényelmesen elfér, majd fedjük be a maradék vaníliás krémmel.
A tortát tegyük hűtőbe addig, amíg megdermed.
7. Díszítés
Díszítés megkezdése előtt távolítsuk el a tortakarikát a tortáról, és a zsírpapírt alóla.
A zsírpapír eltávolításának legegyszerűbb módja, mivel hozzá van tapadva az étcsokoládéhoz, ha a papír és a csokoládé réteg közé, óvatosan kenőkést nyomunk, megmozgatjuk a papír és a csokoládé között, majd a tortát egy kicsit megemelve kihúzzuk a papírt a torta alól.
300g laktózmentes tejszínt verjünk kemény habbá.
Cukrászmester tipp: Mindig jó minőségű 30%-nál magasabb zsírtartalmú laktózmentes tejszínnel dolgozzunk. A tejszínt legalább 12 órával a felhasználás előtt 1-5 C° között tároljuk felhasználás előtt. A habverést kézi mixerrel, vagy habverőgéppel, alacsony sebességi fokozaton kezdjük el, majd ahogy egyre több levegő kerül a tejszínbe, fokozatosan emeljük a sebességet. Addig kevertessük a tejszínt, amíg kemény habot nem kapunk. Jó minőségű tejszínhez nem szükséges cukrot tenni, mert az csak elnyomja a tejszín természetes ízét, természetesen ez ízlés dolga. Jó minőségű tejszínt nem kell stabilizálni díszítés előtt, se habfixálóval, se zselatinnal, a természetes úton felhabosodó tejszín, stabil állagot biztosít.
Tejszínhabbal, csillagcsöves nyomózsákból tetszőleges mintát nyomva díszítsük meg a tortát. Mivel a babapiskóták túlnyúlnak a tölteléken, bátran nyomhatunk vastagon tejszínt, mert megakadályozza a tejszín lecsúszását.
Díszítésnek reszelhetünk még gesztenyemasszát a torta tetejére. Formázhatunk apró golyókat, amiket félig étcsokoládéba mártunk.
Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Gesztenye torta készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a gesztenyés alapban, krémben.
Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a gesztenyés alaphoz az alapanyagokat nem keverjük össze megfelelően. Krémben nem keverjük el csomómentesre a tojássárgáját és keményítőt.
Megoldás:
A megelőzés!
– krémhez a tojássárgája, keményítő, langyos laktózmentes tej alapos össze keverése. Ha mégis kialakulnának csomósodások, még főzés előtt szűrjük át az anyagot, így le tudjuk távolítani a csomókat.
– gesztenye alap összegyúrásakor babapiskóta darabok maradhatnak a masszában, ez azért fordulhat elő, mert kevés ideig gyúrtuk, vagy ha szárazak, túlsültek a babapiskóták. Gyúrjuk át a masszát, mindaddig amíg a probléma megszűnik, esetleg még kisebb mennyiségű laktózmentes tejszínnel puhíthatjuk tovább.
2. "Ikrás" szétesik a vanília krém
Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni
Megoldás:
– az ikrásság általában azért alakul hat ki, mert az összetevőket nem kevertük össze megfelelően, vagy a laktózmentes vaj vizes, rossz minőségű. Visszamelegítéssel, alapos átkeveréssel legtöbb esetben orvosolható a probléma.
3. Folyós lett a vanília krém
Vanília krém elfolyósodását két hiba okozhatja, vagy nem lett megfelelően besűrítve alapkrém, vagy valamelyik alapanyagot elmértünk
Megoldás:
– az elfolyósodott krém már nehezen javítható. Megoldást jelenthet, ha még olvasztott laktózmentes vajat keverünk hozzá. Ennek mennyiségét az adott helyzet határozza meg, először kisebb menyiséget adjunk hozzá, majd addig növeljük, amíg nem lesz megfelelő állagú a krém.
4. Lágy lett, vagy "túrós" állagú a tejszín hab
Jó minőségű tejszínhab készítése nem egy bonyolult feladat, viszont egyszerű alapszabályok betartása mindig szükséges!
– csak jó minőségű minimum 30% zsírtartalmú laktózmentes tejszínt válasszunk
– tejszínhabot felhasználás előtt, midig hűtsük le 0-5 C° közé
– habosítás folyamatát alacsony sebességi fokozaton kezdjük, majd ahogy egyre több levegő kerül a tejszínbe, nő a térfogata, habosodik, állaga sűrűsödik, növeljük a keverés sebességét
– jó minőségű tejszínhabhoz, díszítés esetében nem kell kötőanyagot – habfixáló, zselatint – alkalmazni. Ha a tortát esetleg szállítjuk, tehetünk hozzá, de ügyeljünk arra, hogy a zselatin hőmérséklete alacsony legyen, mert a meleg zselatintól összeesik a tejszín.
– lágy tejszínhab esetén további habosítás szükséges
– „túrósodás” már nem orvosolható. De nem kell kidobni a tejszínt. Kevertessük tovább, így kicsapódik a zsiradék és a kapott vajat felhasználhatjuk a későbbiekben.
5. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a Gesztenye torta
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a Gluténmentes Gesztenye torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több gluténmentes recept
Gluténmentes almás lepény
Glutén, és laktózmentes
Gluténmentes grillázs kocka
Glutén és laktózmentes
Gluténmentes Trencsényi szelet
Glutén és laktózmentes