Gluténmentes epres krémes

Gluténmentes, és laktózmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Epres krémes elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • hőálló edény
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkártya
  • sütőpapír
  • sütőlemez (36×31 cm)
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 499,32 kj/ 119,17 kcal

  • Szénhidrát: 21,78 g
  • – amelyből cukrok: 10,19 g
  • Zsír: 2,21 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
  • Fehérje: 2,78 g
  • Só: 0,00 g
Gluténmentes epres krémes díszesen tálalva

Gluténmenets epres krémes recept:

(15×31 cm piskótalap mérethez)

Piskótalap:

  • tojás (3db M-es)                                150gr             (4%)
  • kristálycukor                                       62gr              (2%)
  • rizsliszt                                                 77gr              (3%)
  • kukoricakeményítő                              4gr           (0,3%)

Sárgakrém:

  • laktózmentes tej                             1400gr          (44%)
  • kristálycukor                                     200gr             (6%)
  • pudingpor                                         120gr             (4%)
  • keményítő                                           30gr             (1%)
  • tojás (6db M-es)                               300gr             (8%)

Epres réteg:

 

  • eper                                              600gr                         (19%)

Össz. Súly

2900gr

Össz. készítési idő

kb. 55 perc

Előkészítés

10 perc

Elkészítés

Kb. 35 perc

Sütés

10-12 perc

Gluténmentes epres krémes elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében, minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Szárazanyagokat a tésztához: kukoricakeményítő, rizsliszt,  – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze. Tojásokat válasszuk szét, fehérjére és sárgájára.

Szárazanyagokat a krémhez: pudingport, kristálycukor 2/3-át, kukoricakeményítőt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze. Tojásokat válasszuk szét, fehérjére és sárgájára.

Epret mossuk meg és távolítsuk el a csumáját.

Gluténmentes epres krémes piskóta lapjához az alapanyagok kimérve
Gluténmentes epreskrémes krémjéhez alapanyagok kimérve

2. Piskótalap készítése

3db tojássárgáját 62g kristálycukrot 1/3 részével kihabosítjuk.

3db tojásfehérjét felverjük a maradék cukorral.

A két részt összekeverjük és hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat (77g rizsliszt, 4g kukoricakeményítő). Óvatosan dolgozzunk, hogy a habok ne essenek össze, ne legyen folyós a tésztánk.

A felvert masszát egyenletes vastagságban sütőpapírral fedett sütőlemezre kenjük, 15×31 cm méretben.

Gluténmentes epres krémes piskóta lapjához a tojássárgája kihabosítása
Gluténmentes epres krémes piskóta lapjához a tojásfehérje kihabosítása
Gluténmentes epres krémes piskóta lapjának a kikenése

3. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskótalapunkat.

Előmelegített 200 C°-os sütőben, 10-12 percig sütjük, amíg a felülete arany-barna színű nem lesz.

Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a piskóta lapunk  összeesik. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

A megsült piskótalap felületét megszórjuk rizsliszttel és átfordítjuk a tetejére. Így hűtjük ki.

Gluténmentes piskótatekercs felvertjének megfordítása

4. Epres réteg

A kihűlt piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, visszafordítjuk az aljára és a felületét kirakjuk az előzetesen megtisztított, lecsöpögtetett, félbevágott eprekkel, kb. 600g szükséges.

Cukrászmester tipp: az eprek között érdemes kevés helyet hagyni, hogy a krém közéjük tudjon folyni, hozzá tapadjon a felvertünkhöz. Így nem fog olyan könnyen elválni a krém a piskótától.

Gluténmentes epres krémes piskóta lapja kirakva eperrel

5. Sárga krém főzés

1400g laktózmentes tejet egy hőálló edényben meglangyosítjuk, kb 45 C°-ra. És annyit öntünk belőle a már előzetesen kimért (120g puding, 133g kristálycukor, 30g kukoricakeményítő) keverékhez, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. Csomómentesre elkeverjük. Hozzá adjunk 6db tojás sárgáját és elkeverjük.

A maradék tejet felforraljuk. Zubogó forrásban lévő tejhez hozzá öntjük a pudingos elegyet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Amikor bugyog, levesszük a tűzről.

Ez után (vagy ha van tálas mixerünk, közben), felverük 6db tojásfehérjéjét 67g kristálycukorral.

A tojásfehérje hab egy részét hozzá keverjük a forró krémhez, majd az így fellazított alapkrémet óvatosan összekeverjük a a többi fehérje habbal.

Gluténmentes epres krémeshez krém főzése
Gluténmentes epres krémes piskóta lapjához a tojásfehérje kihabosítása
Gluténmentes epres krémeshez krémjéhez a tojásfehérje bekeverése

6. Betöltés

Az eperrel kirakott piskótalap köré betöltő keretet helyezünk.

A fém betöltő keret nem minden háztartás alapfelszereltsége, ezért ezt helyettesíthetjük vastagabb kartonpapírral is. Méretre formázzuk és az oldalait kitámasztjuk, hogy megtartsa a krém súlyát.

A forró krém egy részét ráöntjük az eprekre, elterítjük köztük, azért hogy minden hova egyenletesen eljusson. Majd ráöntjük a többi krémet és egyenlő vastagságúra igazítjuk az epreken.

Gluténmentes epres krémeshez krémjét elkenem az epreken
Gluténmentes epres krémes betöltése

7. Befejezés

A betöltött epres krémest, hűtőben lehűtjük.

Hűtés után eltávolítjuk a keretet, szeleteljük.

Kóstoljuk meg, kínáljuk meg vele rokonainkat, barátainkat és gyűjtsük be a dicséretet. smile

Gluténmentes epres krémes díszesen tálalva

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Epres krémes készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában, krémben.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. 

Megoldás: 

A megelőzés!

– Száraz anyagok össze keverése.

– Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában krémben. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk, krémünk.

2. Folyós lett a tészta, vagy a krém.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a tojásfehérje állaga nem megfelelő.

Alapanyag elmérése esetében a megoldásokat attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mikor vettük észre, valamit elmértünk. A felvert, vagy a krém végleges összeállítása után már nem tudunk javítani az eredményen. Valamelyik folyamat közben viszont van lehetőség az alapanyag mennyiségek korrigálására, amennyiben tudjuk hol hibáztunk.

3. Sütés után a piskóta világos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

4. Nincs betöltő keretünk

Epres krémes formája, akkor szép, ha a krém egyenletes vastagságban látható minden szeleten. Ezt egy betöltő keret használatával tudjuk elérni. Betöltő keretet vásárolhatunk, vagy készíthetünk magunk is.

Legegyszerűbb megoldás, ha kartonlapot kb. 6 cm csíkra vágunk. Ezt úgy formázzuk meg, hogy a piskóta köré szorosan illeszkedjen. Oldalait megtámasztjuk, hogy megtartsa a krémet.

Fontos: Olyan papírt válaszunk, ami nem ázik el és semmilyen olyan anyaggal nincs átitatva, ami kioldódhat a papírból.

5. Keret eltávolítása, vagy szeletelés után szétcsúszik a krémes

Felettébb bosszantó, ha a krémes nem tartja meg a formáját, ezt több hibalehetőség is okozhatja:

– alapanyagok elmérése

– az alapkrém nem volt elég ideig főzve, ezért nem sűrűsödött be

– a tojásfehérje hab nem megfelelő állagú volt

– a tojásfehérje habot nem keverjük el egyenletesen a krémben

– szeletelés előtt nem vártuk meg, hogy a krém teljesen kihűljön

Ha szétcsúszott a krémesünk nem kell elkeseredni! Amennyiben az íze megfelelő alakítsuk át pohárkrémmé.

Üveg poharakba helyezzük a krémest. Tetejét tejszínhabbal, eperrel díszítjük. 🙂

6. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az epres krémes

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, az epres krémes tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Még több gluténmentes recept

Gluténmentes piskótatekercs sárgabaracklekvárral díszesen tálalva

Gluténmentes piskótatekercs

Glutén-, és laktózmentes

Megnézem

Gluténmentes almás lepény díszesen tálalva

Gluténmentes almás lepény

Glutén-, és laktózmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót