Gluténmentes Epres eclair fánk recept

Gluténmentes, tejmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Eclair fánk elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál
  • hőálló edény
  • fakanál
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkátya
  • nyomózsák
  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 822,16 kj/ 196,22 kcal

  • Szénhidrát: 18,29 g
  • – amelyből cukrok: 9,64 g
  • Zsír: 13,19 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 8,96 g
  • Fehérje: 1,27 g
  • Só: 0,08 g
Gluténmentes epres eclair díszesen tálalva

Gluténmentes epres eclair fánk recept:

Eclair fánk tészta:

  • víz                                                                  250gr
  • sertészsír                                                     150gr
  • csipet só
  • csipet kristálycukor
  • rizsliszt                                                           83gr
  • kukoricaliszt                                                  25gr
  • kukoricakeményítő                                      25gr
  • burgonyakeményítő                                    17gr
  • egész tojás                                                  200gr

Sárgakrém:

  • mandula, vagy rizs ital                              700gr
  • kristálycukor                                              100gr 
  • pudingpor                                                    60gr  
  • keményítő                                                    20gr

Betöltés:

 

  • sárgakrém                                                             kb. 800gr
  • eper                                                                               600gr
  • vegán tejszín                                                               700 gr

Díszítés:

 

  • vegán fehércsokoládé                                              150 gr
  • piros festék

Össz. Súly

2700gr

Össz. Elkészítési idő

Kb.: 110 perc

Előkészítés

15 perc

Elkészítés

Kb. 30 perc

Sütés

50 perc

Díszítés

kb. 15 perc

Gluténmentes epres eclair fánk elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Szárazanyagokat a tésztához: 25g kukoricakeményítő, 83g rizsliszt, 25g kukoricaliszt, 17g burgonyakeményítő – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Szárazanyagokat a krémhez: 60g gluténmentes pudingpor, 100g kristálycukor, 20g kukoricakeményítő, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Epreket tisztítsuk meg. Távolítsuk el a csumáját, mossuk meg és daraboljuk félbe, vagy negyed részre.

Gluténmente epres eclair fánk alapanyagai kimérve
Gluténmente epres eclair fánkhoz sárgakrém alapanyagai kimérve

2. Eclair fánk tészta összeállítása

250g vizet, 150g sertészsírt, csipet sót, csipet cukrot, egy hőálló edényben forraljuk fel. A zubogó folyadékba öntsük a már előre összekevert szárazanyagokat (83g rizsliszt, 25g kukoricaliszt, 25g kukoricakeményítő, 17g burgonyaliszt) csomómentesre keverjük el és reszteljük (főzzük, pirítsuk) a tésztát még egy percig.

Tűzről levéve, a még forró tésztához, keverjünk 200g tojást egyesével adagolva és alaposan keverjük bele az alaptésztába.

Gluténmente epres eclair fánk tészta készítése

3. Tészta formázása

A bekevert tésztánkat simacsöves nyomózsákba rakjuk és sütőpapírra tetszőleges méretű, de azonos nagyságú babapiskóta formákat nyomunk. Ügyelve a megfelelő távolság megtartására, mivel a tésztánknak sütés során megnő a térfogata. 2-3 újjnyi távolság kialakítása megfelelő.

Cukrászmester tipp: Nyomózsák megtöltése elsőre okozhat problémát, összekenjük a zsákot kívül-belül, esetleg a kezünket, vagy ruhánkat. Erre nyújt megoldást ez a rövid videó, ha ide kattintasz!

Gluténmente epres eclair fánk tészta formázása

4. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a képviselőfánk tésztánkat.

A sütőpapírral fedett sütőlemezre kiformázott tésztánkat, előmelegített 220 C°-os sütőben, 35 percig sütjük, amíg a két-háromszorosára duzzadt fánkok felülete arany-barna színű nem lesz. Majd a hőfokot levéve 180 °-ra, további 15 percig sütjük.

Tipp: Sütő aljába, helyezzünk egy hőálló tálat vízzel (a tálnak ne legyen műanyag nyele, vagy füle). Az így keletkező gőzös sütőtér, elősegíti a sülés folyamatát és a tésztánk  kevésbé szárad ki.

Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tésztánk lapos marad. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

Gluténmente epres eclair fánk tészta kisülve

5. Sárgakrém főzés

700g rizs-, vagy mandulaitalt egy hőálló edényben meglangyosítjuk, kb 45-50 C°-ra. És annyit öntünk belőle a már előzetesen kimért (60g puding, 100g kristálycukor, 20g keményítő) keverékhez, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. Csomómentesre elkeverjük.

A maradék magitalt felforraljuk. Zubogó forrásban lévő folyadékhoz hozzá öntjük a pudingos elegyet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Amikor bugyog, levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.

Gluténmente epres eclair fánkhoz sárgakrém főzése

6. Díszítés

Egy hőálló edényben, olvasszunk 200g vegán fehércsokoládét.

Keverjünk hozzá piros festéket, tetszőleges mennyiségben.

Mártsuk bele a kihűlt fánkoknak a felső egyharmadát.

Tegyük hűtőbe hűlni.

Gluténmente epres eclair fánkhoz sárgakrém főzése
Gluténmente epres eclair fánk díszítése rózsaszín vegán csokoládéval

7. Kalapolás

Rózsaszín csokoládéval díszített eclair fánk felső 1/3-át egy éles késsel levágjuk.

Az eclair fánkot fordítsuk az oldalára fogjuk meg stabilan az alsó részénél és egy éles késsel vágjuk le a felső 1/3-át. Majd az alsó részébe nyomjuk a sárgakrémet. Ezért ha szükséges a lágy belsejében képezzünk egy nyílást.

Gluténmentes epres eclair fánk tetejét levágom (kalapolom)

8. Betöltés

Kihűlt sárgakrémet csillagcsöves nyomózsákkal, egyenletes mennyiségekre elosztva, belenyomjuk a eclair fánk tészta aljába.

Először a fánkok közepét töltsük meg. A csillagcsövet engedjük le a fánk aljáig és bőven nyomjunk bele krémet, majd a peremén is vezessük végig a krémet. Ügyelve arra, hogy az oldalán ne folyjon le a krém.

Negyedelt, vagy felezett epreket nyomunk a sárgakrémbe tetszőleges mennyiségben.

9. Tejszínes réteg kialakítás

700g vegán tejszínt habosítás előtt minimum 12 órán keresztül 0-5 C°-között hűtsük. Fontos, hogy a tejszín kellően áthűlt legyen. Meleg tejszínt sokkal nehezebb felverni.

Öntsük a tejszínt egy tálba és kézi mixerrel először alacsony fokozaton kezdjük a habosítást, azért hogy ne csapjuk szét a tejszínt. Majd, ahogy egyre több levegő kerül a tejszínbe és beindul a habosodás, fokozatosan emeljük a sebességet. Addig kevertessük, amíg kemény habot nem kapunk.

A kemény tejszínhabbot, csillagcsöves nyomózsákkal körkörösen rányomjuk a kihűlt sárgakrémre.

Gluténmente epres eclair fánk betöltése vegán tejszínhabbal

10. Befejezés

A sárgakrémmel betöltött, eperrel és tejszínhab réteggel dúsított eclair fánkot megkoronázzuk a rózsaszín csokoládéval díszített felső lappal.

Kóstoljuk meg, kínáljuk meg vele rokonainkat, barátainkat és gyűjtsük be a dicséretet. smile

Gluténmente epres eclair fánk betöltve
Gluténmentes Epres eclair fánk díszesen tálalva

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Az epres eclair készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a folyadékba kerülés után nem keverjük simára az alaptésztát. 

Megoldás: 

A megelőzés! Lisztes anyagok elkeverése.

Miután a forró folyadékhoz öntjük a szárazanyagokat, azonnal és határozott mozdulatokkal kavarjuk el az anyagot. Pár pillanatnyi hezitálás is azt eredményezheti, hogy a keményítő összecsomósodik a tésztában.

2. Folyós lett a tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy nagyobb mennyiségű tojást juttattunk a tésztába.

Ennél a tészta tipusnál az utólagos korrigálás már nehezen megoldható. Sűrű tészta esetén lehet még plusz tojást hozzáadni. Híg tésztánál a szárazanyag pótlás már jelentős minőségromlást is okozhat.

Megoldás:

Mindig fokozatosan adagoljuk a tojást és ellenőrizzük a tészta állagát.

3. Nehezen tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert. Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Sütés után a eclair fánkok világos, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

5. Lapos az eclair fánk

Kialakulhat lágy tészta esetén, vagy ha a sütőajtót nyitogatjuk sütés közben.

Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a beáramló hideg levegő hatására a tészta összeesik, lapos marad.

A lapos tészta is felhasználható, betölthető, de az élvezeti értéke csökken, „bodagos” sűrű marad a tészta.

Megoldás:

A megelőzés. Gyártás technológiai folyamatok betartása.

6. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az eclair fánk

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, az epres eclair fánk tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót