Gluténmentes Epres eclair fánk recept
Gluténmentes, tejmentes sütemény
Gluténmentes epres eclair fánk azon sütemények „táborába” tartozik, amelyeknek az alaptésztáját hőkezelésnek vetik alá, ezeket a tésztákat forrázott, vagy égetett tésztáknak is nevezik.
Fánk tésztából készült sütemények variációja igen széles ezt befolyásolja a végső hőkezelés módja, vagy az ízesítés, összeállítás variációi.
Hazánkban a legismertebbek: eclair fánk és képviselő fánk.
Azok, akik még nem készítettek gluténmentes eclair fánkot, talán nehéznek találhatják az elkészítését első ránézésre. Ezzel a recepttel azt szeretném megmutatni, hogy ez nincs így, csak egy kicsit összetettebb mint egy gluténmentes piskóta. Pár gluténmentes alapanyagot forró vízben összekeverünk, rövid ideig hőkezeljük, tojást keverünk hozzá, sütőben megsütjük, betöltjük és kész!
Nem hiszed?
Tarts velem és bebizonyítom!
Eclair fánk elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverő tál
- hőálló edény
- fakanál
- kézi habverő
- kézi mixer
- habkátya
- nyomózsák
- sütőpapír
- sütőlemez
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag 100g termékben
Energia: 822,16 kj/ 196,22 kcal
- Szénhidrát: 18,29 g
- – amelyből cukrok: 9,64 g
- Zsír: 13,19 g
- – amelyből telített zsírsavak: 8,96 g
- Fehérje: 1,27 g
- Só: 0,08 g
Gluténmentes epres eclair fánk recept:
Eclair fánk tészta:
- víz 250gr
- sertészsír 150gr
- csipet só
- csipet kristálycukor
- rizsliszt 83gr
- kukoricaliszt 25gr
- kukoricakeményítő 25gr
- burgonyakeményítő 17gr
- egész tojás 200gr
Vaníliakrém:
- mandula, vagy rizs ital 700gr
- kristálycukor 100gr
- pudingpor 60gr
- keményítő 20gr
Betöltés:
- sárgakrém kb. 800gr
- eper 600gr
- vegán tejszín 700 gr
Díszítés:
- vegán fehércsokoládé 150 gr
- piros festék
Össz. Súly
2700gr
Össz. Elkészítési idő
Kb.: 110 perc
Előkészítés
15 perc
Elkészítés
Kb. 30 perc
Sütés
50 perc
Díszítés
kb. 15 perc
Gluténmentes epres eclair fánk elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
Szárazanyagokat a tésztához: 25g kukoricakeményítő, 83g rizsliszt, 25g kukoricaliszt, 17g burgonyakeményítő – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.
Szárazanyagokat a krémhez: 60g gluténmentes pudingpor, 100g kristálycukor, 20g kukoricakeményítő, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.
Epreket tisztítsuk meg. Távolítsuk el a csumáját, mossuk meg és daraboljuk félbe, vagy negyed részre.
2. Eclair fánk tészta összeállítása
250g vizet, 150g sertészsírt, csipet sót, csipet cukrot, egy hőálló edényben forraljuk fel. A zubogó folyadékba öntsük a már előre összekevert szárazanyagokat (83g rizsliszt, 25g kukoricaliszt, 25g kukoricakeményítő, 17g burgonyaliszt) csomómentesre keverjük el és reszteljük (főzzük, pirítsuk) a tésztát még egy percig.
Tűzről levéve, a még forró tésztához, keverjünk 200g tojást egyesével adagolva és alaposan keverjük bele az alaptésztába.
3. Tészta formázása
A bekevert tésztánkat simacsöves nyomózsákba rakjuk és sütőpapírra tetszőleges méretű, de azonos nagyságú babapiskóta formákat nyomunk. Ügyelve a megfelelő távolság megtartására, mivel a tésztánknak sütés során megnő a térfogata. 2-3 újjnyi távolság kialakítása megfelelő.
Cukrászmester tipp: Nyomózsák megtöltése elsőre okozhat problémát, összekenjük a zsákot kívül-belül, esetleg a kezünket, vagy ruhánkat. Erre nyújt megoldást ez a rövid videó, ha ide kattintasz!
4. Sütés
A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a képviselőfánk tésztánkat.
A sütőpapírral fedett sütőlemezre kiformázott tésztánkat, előmelegített 220 C°-os sütőben, 35 percig sütjük, amíg a két-háromszorosára duzzadt fánkok felülete arany-barna színű nem lesz. Majd a hőfokot levéve 180 °-ra, további 15 percig sütjük.
Tipp: Sütő aljába, helyezzünk egy hőálló tálat vízzel (a tálnak ne legyen műanyag nyele, vagy füle). Az így keletkező gőzös sütőtér, elősegíti a sülés folyamatát és a tésztánk kevésbé szárad ki.
Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tésztánk lapos marad. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.
5. Vaníliakrém főzés
700g rizs-, vagy mandulaitalt egy hőálló edényben meglangyosítjuk, kb 45-50 C°-ra. És annyit öntünk belőle a már előzetesen kimért (60g puding, 100g kristálycukor, 20g keményítő) keverékhez, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. Csomómentesre elkeverjük.
A maradék magitalt felforraljuk. Zubogó forrásban lévő folyadékhoz hozzá öntjük a pudingos elegyet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Amikor bugyog, levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.
6. Díszítés
Egy hőálló edényben, olvasszunk 200g vegán fehércsokoládét.
Keverjünk hozzá piros festéket, tetszőleges mennyiségben.
Mártsuk bele a kihűlt fánkoknak a felső egyharmadát.
Tegyük hűtőbe hűlni.
7. Kalapolás
Rózsaszín csokoládéval díszített eclair fánk felső 1/3-át egy éles késsel levágjuk.
Az eclair fánkot fordítsuk az oldalára fogjuk meg stabilan az alsó részénél és egy éles késsel vágjuk le a felső 1/3-át. Majd az alsó részébe nyomjuk a vaníliakrémet. Ezért ha szükséges a lágy belsejében képezzünk egy nyílást.
8. Betöltés
Kihűlt vaníliakrémet csillagcsöves nyomózsákkal, egyenletes mennyiségekre elosztva, belenyomjuk a eclair fánk tészta aljába.
Először a fánkok közepét töltsük meg. A csillagcsövet engedjük le a fánk aljáig és bőven nyomjunk bele krémet, majd a peremén is vezessük végig a krémet. Ügyelve arra, hogy az oldalán ne folyjon le a krém.
Negyedelt, vagy felezett epreket nyomunk a vaníliakrémbe tetszőleges mennyiségben.
9. Tejszínes réteg kialakítás
700g vegán tejszínt habosítás előtt minimum 12 órán keresztül 0-5 C°-között hűtsük. Fontos, hogy a tejszín kellően áthűlt legyen. Meleg tejszínt sokkal nehezebb felverni.
Öntsük a tejszínt egy tálba és kézi mixerrel először alacsony fokozaton kezdjük a habosítást, azért hogy ne csapjuk szét a tejszínt. Majd, ahogy egyre több levegő kerül a tejszínbe és beindul a habosodás, fokozatosan emeljük a sebességet. Addig kevertessük, amíg kemény habot nem kapunk.
A kemény tejszínhabbot, csillagcsöves nyomózsákkal körkörösen rányomjuk a kihűlt vaníliakrémre.
10. Befejezés
A vaníliakrémmel betöltött, eperrel és tejszínhab réteggel dúsított eclair fánkot megkoronázzuk a rózsaszín csokoládéval díszített felső lappal.
Kóstoljuk meg, kínáljuk meg vele rokonainkat, barátainkat és gyűjtsük be a dicséretet. ![]()
Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Gluténmentes epres eclair fánk készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a tésztában.
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a folyadékba kerülés után nem keverjük simára az alaptésztát.
Megoldás:
A megelőzés! Lisztes anyagok elkeverése.
Miután a forró folyadékhoz öntjük a szárazanyagokat, azonnal és határozott mozdulatokkal kavarjuk el az anyagot. Pár pillanatnyi hezitálás is azt eredményezheti, hogy a keményítő összecsomósodik a tésztában.
2. Folyós lett a tészta.
Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy nagyobb mennyiségű tojást juttattunk a tésztába.
Ennél a tészta tipusnál az utólagos korrigálás már nehezen megoldható. Sűrű tészta esetén lehet még plusz tojást hozzáadni. Híg tésztánál a szárazanyag pótlás már jelentős minőségromlást is okozhat.
Megoldás:
Mindig fokozatosan adagoljuk a tojást és ellenőrizzük a tészta állagát.
3. Nehezen tudom megtölteni a nyomózsákot
A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert. Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.
4. Sütés után a eclair fánkok világos, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek
A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.
Megoldás:
Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.
5. Lapos az eclair fánk
Kialakulhat lágy tészta esetén, vagy ha a sütőajtót nyitogatjuk sütés közben.
Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a beáramló hideg levegő hatására a tészta összeesik, lapos marad.
A lapos tészta is felhasználható, betölthető, de az élvezeti értéke csökken, „bodagos” sűrű marad a tészta.
Megoldás:
A megelőzés. Gyártás technológiai folyamatok betartása.
6. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az eclair fánk
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, az epres eclair fánk tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂
Cukormentes képviselőfánk
glutén és tejmentes
Gluténmentes házi krémes
gluténmentes és tejmentes sütemény
Gluténmentes tejszínes képviselőfánk
Glutén-, és laktózmentes sütemény



