Gluténmentes Almás mákos torta recept

Gluténmentes és tejmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Almás mákos elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • reszelő
  • hőálló edény
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkártya, fésűkártya
  • sütőpapír
  • tortakarika 26 cm átmérő
  • kenőkés
  • habzsák, csillagcső
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 785,41 kj/ 187,45 kcal

  • Szénhidrát: 24,91 g
  • – amelyből cukrok: 18,62 g
  • Zsír: 8,60 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 3,67 g
  • Fehérje: 2,51 g
  • Só: 0,04 g
Gluténmentes almás-mákos tortaszelet

Gluténmentes almás mákos torta recept:

Sárgakrém:

  • vaníliás mandulaital                                 710gr
  • kristálycukor                                             155gr
  • kukoricakeményítő                                    83gr
  • tojássárgája (4db)                                      80gr
  • vaníliarúd magja (1db)                                1gr

 

  • vegán tejszínhab                                      300gr

Almatöltelék:

  • reszelt alma                                             590gr
  • kristálycukor                                             60gr
  • margarin                                                   60gr
  • citromlé                                                     40gr
  • citromhéj                                                    1gr
  • fahéj                                                            1gr

    Mákos piskóta:

    • tojásfehérje                                                 630gr
    • kristálycukor                                               394gr
    • mák                                                              240gr
    • mandula                                                        80gr
    • reszelt alma                                                160gr
    • kukoricakeményítő                                     20gr
    • citromhéj                                                        1gr

    Díszítés:

     

    • vegán tejszínhab                                      200gr
    • alma szeletek
    • mák

    Össz. Súly

    3400gr

    Össz. készítési idő

    kb. 155 perc

    Előkészítés

    20 perc

    Elkészítés

    Kb. 60 perc

    Sütés

    6×12 perc

    Díszítés

    5 perc

    Almás mákos elkészítése lépésről-lépésre

    Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

    1. Alapanyagok kimérése

    A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

    Almatöltelékhez és a piskótához az almákat tisztítsuk meg, reszeljük le.

    Mákot daráljuk meg.

    Alapanyagokat a piskótához: kukoricakeményítő, reszelt alma, mák, mandulaliszt, citromhéj,  – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze. Tojásfehérjét mérjük ki.

    Szárazanyagokat a krémhez: kukoricakeményítő, kristálycukor, vaníliamag- mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze. Mérjük ki a tojássárgáját.

    Vaníliás mandulaitalt mérjük egy hőálló edénybe.

    2. Sárgakrém főzés

    710g vaníliás mandulaitalt egy hőálló edényben meglangyosítjuk, kb. 45 C°-ra. És annyit öntünk belőle a már előzetesen kimért (83g kukoricakeményítő, 155g kristálycukor, 1db vaníliarúd kikapart magja) keverékhez, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk, majd hozzákeverünk 4db tojássárgáját. Csomómentesre elkeverjük.

    A maradék mandulaitalt felforraljuk. Zubogó forrásban lévő magitalhoz hozzá öntjük a pudingos elegyet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Amikor bugyogva forr, levesszük a tűzről, félre tesszük hűlni.

    Gluténmentes almás-mákos torta krémjének az alapanyagainak bekeverése
    Gluténmentes almás-mákos tortához krém főzése

    3. Almatöltelék főzése:

    590g reszelt almát, 50g kristálycukorral, 60g margarinnal, 2db citrom levével és 1g citromhéjjal, főzőedényben addig főzünk, amíg elfő a leve, megpuhul az alma.

    Gluténmentes almás-mákos tortához almatöltelék főzése

    4. Mákos piskótalapok készítése

    315 g tojásfehérjét felverünk 197 g kristálycukorral.

    Hozzákeverjük az előzetesen összekevert alapanyagokat (240 g mák, 80g mandulaliszt, 20 g kukoricakeményítő, 160g reszelt alma, 1g citromhéj) felét. Óvatosan dolgozzunk, hogy a hab ne essen össze, ne legyen folyós a tésztánk.

    A masszát három részre osszuk, 3 sütőpapírra, 26 cm átmérőjű kerek lapokat kenünk, egyenletes vastagságban.

    Gluténmentes almás-mákos torta mákos piskótájához alapanyagok összekeverése
    ás-mákos torta mákos piskótájához tojásfehérje felverése
    Gluténmentes almás-mákos torta mákos piskóta bekeverése
    Gluténmentes almás-mákos torta mákos piskóta kikenése
    5. Sütés

    A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a mákos piskótalapjainkat.

    Előmelegített 200 C°-os sütőben, 12-13 percig sütjük, amíg a felülete arany-barna színű nem lesz.

    Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a piskóta lapok  összeesnek. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

    A megsült piskótalap felületét megszórjuk rizsliszttel és átfordítjuk a tetejére. Így hűtjük ki.

    Gluténmentes almás-mákos torta mákos piskóta sütése

    6. Mákos piskótalapok készítése

    A mákos piskótalap készítésének a folyamatát megismételve ismét készítsünk 3db 26 cm-es átmérőjű kerek lapot. 315 g tojásfehérjét habosítsunk fel 197 g kristálycukorral, keverjünk hozzá (240g darált mák, 80g mandulaliszt, 160g reszelt alma, 20g kukoricakeményítő, 1g citromhéj) keverék másik felét. Osszuk három egyenlő részre a masszát, három sütőpapírra, egyenletes vastagságban kenjük el.

    200 C°-os sütőbe 12-13 perc alatt süssük meg. Tetejüket szórjuk meg rizsliszttel és fordítsuk fejjel lefelé a lapokat.

    Természetesen, ha van megfelelő méretű edény, eszköz a konyhában, egyszerre is elvégezhető a mákos piskótalapok készítése.

    7. Almatöltelék betöltése

    2 db kihűlt mákos piskótalapra, osszuk el egyenlő arányban a kihűlt almatölteléket, és egyenletesen kenjük el rajtuk.

    Ezután mindkettőt fedjük le egy-egy mákos piskótalappal. A lapokat egy kissé nyomjuk össze, hogy megfelelően összetapadjanak.

    Gluténmentes almás-mákos tortához mákos piskótán almatöltelék elkenése
    Gluténmentes almás-mákos tortához mákos piskóta összetöltése almatöltelékkel
    Gluténmentes almás-mákos tortához almatöltelékkel betöltött mákos piskóták összenyomása

    8. Tejszín kihabosítása

    500g vegán tejszínt habosítás előtt minimum 12 órán keresztül 0-5 C° között hűtsünk. Fontos, hogy a tejszín kellően áthűlt legyen. Meleg tejszínt nem lehet felverni, kicsapódik belőle a zsiradék.

    Öntsük a tejszínt egy tálba és kézi mixerrel először alacsony fokozaton kezdjük a habosítást, azért hogy ne csapjuk szét a folyadékot. Majd, ahogy egyre több levegő kerül a tejszínbe és beindul a habosodás, fokozatosan emeljük a sebességet. Addig kevertessük, amíg kemény habot nem kapunk.

    Gluténmentes almás-mákos tortához tejszínhab felverése

    9. Sárgakrém bekeverése

    300g vegán tejszín habot keverjünk a kihűlt sárgakrémhez.

    Gluténmentes almás-mákos tortához alapkrém bekeverése tejszínnel

    10. Betöltés

    Az egyik kihűlt mákos piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, rátesszük egy egyenes tányérra, vagy tálcára. Ráhelyezzük a sárgakrém 1/4-ét, egyenletesen elkenjük rajta.

    Erre tesszük az egyik almatöltelékkel összetöltött mákos piskótalapok egyikét, ráteszünk újabb 1/4 rész krémet, elkenjük.

    Következő réteg a második almatöltelékkel összetöltött mákos piskótalapok, erre ismét 1/4 rész krém. Egyenletesen elkenjük.

    Ráhelyezzük az utolsó mákos piskótalapot és a  tortát körbekenjük a maradék 1/4 rész krémmel.

    Betöltött tortát érdemes egy óra hosszára hűtőben tárolni a díszítés előtt, hogy a krém szerkezete stabilizálódjon. De aki profi azonnal folytathatja.

    Gluténmentes almás-mákos torta töltése, első szint
    Gluténmentes almás-mákos torta töltése, harmadik szint
    Gluténmentes almás-mákos tortához almatöltelékkel betöltött mákos piskóták összenyomása
    Gluténmentes almás-mákos torta körbekenése tejszínes alapkrémmel

    11. Díszítés

    Amikor a tortánk már meghűlt körbe kenjük felvert tejszínhabbal. Oldalát fésűkártyával körbehúzzuk.

    Tetejére szeletenként tejszínhab tuffot nyomunk. Tuffonként almaszeletekkel, közepén mák szórással díszítjük.

    Gluténmentes almás-mákos torta körbekenése tejszínnel
    Gluténmentes almás-mákos torta kidíszítve

    Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

    Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

    Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

    Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

    Almás mákos torta készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

    1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában, krémben.

    Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. 

    Megoldás: 

    A megelőzés!

    – száraz anyagok össze keverése

    – tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk

    – krém főzése előtt a kukoricakeményítőt érdemes összekeverni kristálycukorral, valamint a keverékhez öntsünk egy kevés langyos mandulaitalt, keverjük csomómentesre és ezt a sűrűn folyós elegyet öntsük a forrásban lévő magitalhoz. Garantált a csomómentes, sima krémszerkezet.

    2. Folyós lett a tészta, vagy a krém.

    Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a tojásfehérje állaga nem megfelelő.

    Alapanyag elmérése esetében a megoldásokat attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mikor vettük észre, valamit elmértünk. A felvert, vagy a krém végleges összeállítása után már nem tudunk javítani az eredményen. Valamelyik folyamat közben viszont van lehetőség az alapanyag mennyiségek korrigálására, amennyiben tudjuk hol hibáztunk.

    A krémet érdemes addig főzni, amíg bugyogva forr!

    3. Sütés után a piskóta világos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

    A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

    Megoldás:

    Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

    4. Lágy lett vagy nem verődik fel a tejszín

    A tejszínt jól le kell hűteni felhasználás előtt. Minimum 1 éjszakát tároljuk 0-5 C°-os hűtőben. Kézi mixerrel először lassú fokozaton kezdjük el keverni a tejszínt és amikor el kezd habosodni, fokozatosan emeljük a sebességet. Addig keverjük amíg a hab meg nem keményedik.

    Fontos: Ne verjük túl a habot, mert a zsiradék kiválik a folyadékból és vajat kapunk.

    A tejszínhabot nem szükséges cukrozni a krém tartalmaz annyi cukrot, ami megízesíti a tejszínhabot. A natúr jó minőségű tejszínnek cukor nélkül is fantasztikusan jó íze van.

    Jó minőségű, megfelelően lehűtött tejszínhez semmilyen állományjavítót, habfixálót, zselatint nem kel hozzáadni, stabil habot fogunk kapni.

    5. Szeletelés után szétcsúszik, szétesik a süteményünk

    Felettébb bosszantó, ha a süteményünk nem tartja meg a formáját, ezt több hibalehetőség is okozhatja:

    – alapanyagok elmérése

    – az alapkrém nem volt elég ideig főzve, ezért nem sűrűsödött be

    – a  tejszínhabot nem keverjük el egyenletesen a krémben

    A krémet megfelelően elegyíteni kell, de nem szabad túlkeverni sem. Az egyenetlenül összekavart krémben a kötési folyamatok sem egységesen fognak kialakulni.

    – nem nyomtuk meg a piskóta lapokat amikor a krémre helyeztük

    Érdemes a mákos piskótalapokat a krémre, vagy almatöltelékre helyezés után megnyomkodni, hogy jobban összetapadjanak az egyes rétegek.

    – szeletelés előtt nem vártuk meg, hogy a torta meghűljön

    A megfelelő kötési folyamatok kialakulása előtti szeletelés, könnyen a torta szétcsúszását eredményezheti. Legyünk türelmesek, minimum egy órát pihentessük a süteményt.

    Tipp: Ha előző nap töltjük be a tortát, kialakul a megfelelő állag és az ízek is jobban ki fognak alakulni. Finomabb lesz a végeredmény.

    Ha szétcsúszott a süteményünk nem kell elkeseredni! Amennyiben az íze megfelelő alakítsuk át pohárkrémmé.

    Üveg poharakba helyezzük a darabokat. Tetejét tejszínhabbal, reszelt almával, mákszórással díszítjük. 🙂

    6. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az almás-mákos torta

    A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, az almás-mákos torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

    Megoldás:

    Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

    Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

    Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
    Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



    Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót