Gluténmentes almás lepény recept

saját készítésű lisztkeverékből

Laktózmentes logó

Gluténmentes almás lepény saját készítésű lisztkeverékből. Ha már eleged van abból, hogy ezer -féle lisztkeveréket vásárolj meg drága áron és folyton azt kísérletezd, hogy vajon melyik lisztkeverékből, milyen süteményt lehet készíteni.

Itt a megoldás!

Gluténmentes diétát folytató családok kamrájának polcain már megtalálhatóak a legalapvetőbb természetesen gluténmentes alaplisztek, mint: kölesliszt, rizsliszt, mandulaliszt, útifű maghéj. De ezek eddig nem váltak be, mert egy az egyben próbáltad ezekkel lecserélni a búzalisztet a sütemény receptekben.

Miért nem jó ez a megoldás?

Mert a búzalisztnek más a szerkezete, íze, vízmegkötő képessége és ott a sikér, ami segít kialakítani a már jól ismert és működő tésztaszerkezetet. Ha egy az egyben váltod ki a búzalisztet gluténmentes lisztek valamelyikével, akkor száraz, morzsalékos, sűrű (bodagos) tészta lesz a végeredmény.

Ezt a helyzetet áthidalhatjuk úgy, hogy ha készítünk egy lisztkeveréket az otthon megtalálható, vagy ismert és könnyen beszerezhető gluténmentes alaplisztekből: rizs, mandula, köles, útifű maghéj. Próbáld ki ezt a receptet, amelyben a gluténmentes lisztek, zsiradékok és cukrok olyan arányban vannak összeállítva, hogy a tészta mind ízében, mind állagában hasonlítson az eredeti, búzalisztes változatához. Visszaköszön a házia íz.

Gluténmentes almás lepény elkészítéséhez szükséges eszközök:

 

 • mérleg
 • keverő tál, vagy üst
 • nyújtódeszka
 • nyújtófa
 • ecset
 • peremes sütőlemez (36×31 cm)
 • szeletelőkés
 • tányér, vagy tálca az elkészült termékek tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 1035,95 kj/ 247,24 kcal

 • Szénhidrát 27,58 gr
 • – amelyből cukrok 9,72 gr
 • Zsír 13,55 gr
 • – amelyből telített zsírsavak 0,38 gr
 • Fehérje 3,42 gr
 • Só 0,04 gr
Gluténmentes almás lepény díszesen tálalva

Gluténmentes almás lepény recept:

Omlós tészta saját lisztkeverékből

 • laktózmentes vaj                           210gr                 (10%)
 • rizsliszt                                          210gr                  (9%)
 • mandulaliszt                                 120gr                  (5%)
 • kristálycukor                                 100gr                  (4%)
 • tojás                                                70gr                   (3%)
 • kölesliszt                                        66gr                   (3%)
 • kukoricakeményítő                        60gr                   (3%)
 • burgonyakeményítő                      50gr                   (2%)
 • xilit                                                 50gr                   (2%)
 • eritrit                                              50gr                   (2%)
 • útifű maghéj                                   5gr                   (0%)
 • só                                                    1gr                   (0%)
 • citromhéj                                        1gr                   (0%)

 

Alma töltelék

 • alma                                         1100gr                    (47%)
 • kristálycukor                             120gr                      (5%)
 • mandulaliszt                             110gr                       (5%)
 • útifű maghéj                                 5gr                       (0%)
 • citromhéj                                      2gr                       (0%)
 • őrölt fahéj                                     2gr                       (0%)

 

 • útifű maghéj                                 5gr                      (0%)

Mint láthatod édesítőszereket is tartalmaz a recept, ezek segítik a tésztaszerkezet kialakítását. Egyéni döntés alapján elhagyhatók, de hidd el megéri alkalmazni a receptben.

Össz. súly

2100gr

Előkészítési idő

10 perc

Elkészítési idő

kb. 60 perc

Pihentetés

Min. 1 óra

Sütés

12 perc

Almás lepény elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

Tésztához: Mmunkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki (210g rizsliszt, 120g mandulaliszt, 100g kristálycukor, 66g kölesliszt, 60g kukoricakemélnyítő, 50g burgonyaliszt, 50g xilit, 50g eritrit, 5g útifű maghéj, 1g (csipet) só, 1g citromhéj), készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

210g laktózmentes vajat, vagy margarint érdemes a felhasználás előtt kivenni a hűtőből, hogy puhább legyen, könnyebben dolgozhassuk vele. A kemény zsiradék eldolgozása a tésztában nehézkes, könnyen zsiradékcsomók maradhatnak benne.

Túl lágy zsiradék használata viszont nem jó, mivel ellágyítja a tésztát, sokáig kell a hűtőben tárolni az összegyúrt tésztát, hogy dolgozhassuk vele.

Az édesítőszerek, kettős szerepet játszanak ebben a receptben. Egyrészt a tészta állagát javítják, meggátolják a túlzott morzsalékosság kialakulását, stabilizálják a tészta szerkezetét. Másrészt a tészta cukortartalmát csökkentik.

Gluténmentes almáslepény alapanyagai kimérve
Gluténmentes almáslepény tölteléke

2. Az omlós tészta összeállítása

A begyúrással alakítjuk ki a megfelelő tészta szerkezetet.

Száraz alapanyagokat (210g rizsliszt, 120g mandulaliszt, 100g kristálycukor, 66g kölesliszt, 60g kukoricakeményítő, 50g burgonyakeményítő, 50g xilit, 50g eritrit, 5g útifű maghéj, 1g só, 1g citromhéj), egy tálba tesszük és elmorzsoljuk benne 210g laktózmentes vajat, vagy margarint. Ez történhet kézzel, vagy géppel. Ekkor a tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő. Ezután adjuk hozzá 70g tojást és határozott mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.

Fontos ügyelni arra, hogy ez a folyamat ne tartson sokáig, hiszen a kéz melegétől, megolvadhat a tésztában a zsiradék. Az olvadt zsiradék könnyen kicsapódik, „le ég” a tészta.

Gluténmentes almáslepény begyúrása
Gluténmentes almás lepény tésztája begyúrva

3. A tészta pihentetése

A pihentetés ugyan olyan fontos része a gyártás technológiának, mint a begyúrás, ekkor érnek össze az alapanyagok, alkotnak egységes struktúrát.

Amennyiben jól dolgoztuk és a tésztánk összeállt, célszerű pihentetni, hűtőben. Csomagoljuk be, vagy takarjuk le folpakkal és minimum egy órára tegyük hűtőbe. Erre azért van szűkség, hogy könnyebben tudjuk a későbbiekben dolgozni a tésztával. Az összegyúrt alapanyagok összeérnek, egy egységet képeznek a pihentetés alatt.

Cukrászmester tipp: egy nappal korábban készítsük el a tésztát és tároljuk hűtőben.

4. Almatöltelék összeállítása

Tészta pihenésének idejében, készítsük el a tölteléket.

1100g almát, pucolás és a magház eltávolítása után kockázzuk, vagy ha valaki a nagyobb almadarabos tölteléket szereti szeleteljük fel. Mérjük ki a többi hozzávalót (120g kristálycukor, 110g mandulaliszt, 5g útifű maghéj, 2g citromhéj, 2g fahéj), de még ne kavarjuk össze, mivel az almával érintkezve a cukor elolvad és hosszú tárolás esetén elfolyósodik a töltelék.

Cukrászmester javaslat: az alsó linzerlap kinyújtását és peremes sütőlemezbe helyezését követően kavarjuk össze az almát és a többi hozzávalót.

Gluténmentes almás lepény töltelékének összeállítása

5. Nyújtás, formázás

Hűtőből kivett linzertésztát kézzel, vagy géppel átgyúrjuk. Az átgyúrás ne tartson sokáig, ne lágyítsuk el a tésztát. A tésztát lisztezett felületen (nyújtódeszka, asztallap), kb. 5 mm-es vastagságúra nyújtjuk a peremes sütőlemez méretének megfelelően.

Cukrászmester tipp: használhatunk szilikon lapot, ami megkönnyíti a kinyújtott linzerlap sütőlemezre helyezését. Nem kell a tésztát sodrófára feltekerjük, vagy kézzel alányúlva átemelni. A szilikon lappal együtt felemelve, ráboríthatjuk a kiszemelt helyre. Szilikonlapos megoldás esetén ajánlatos kevesebb lisztet használni a nyújtás során, hogy a tészta egy kicsit megragadjon. Ellenkező esetben könnyen lecsúszhat a szilikon lapról.

Nehézséget jelent, hogy szabályos szögletes formát nyújts, sütőlemez méretben? Esetleg nem sikerül egyenletes vastagságúra nyújtani a tésztát, ezért nem sül meg egyenletesen a süteményed? Ebben segít az Egyenletes tésztanyújtás videó!

Gluténmentes almáslepény tésztájának a nyújtása

6. Betöltés

Az alsó tésztalap felületét vékonyan  megszórjuk útifűmaghéjjal, majd ráterítjük az alaposan összekavart almatölteléket.

Tipp: a tölteléket érdemes egy kicsit megnyomkodni, tömöríteni, azért hogy a sütés során fellépő térfogatváltozás ne alakítson ki hullámos felületet.

A töltelékre helyezzük rá a felső tésztalapot. Nyújtófát nem erősen lenyomva, görgessük végig a tésztalapon, elősegítve az egyenletes felület kialakulását.

Az almás lepény tetejét kenjük le vékonyan, kikevert egész tojással.

Majd szurkáljuk meg villával, vagy hústűvel. A szurkálásra azért van szükség, hogy a sütés során keletkező vízgőz számára utat biztosítsunk. Így a távozó vízgőz nem repeszti szét a tészta felületét.

Gluténmentes almáslepény betöltése
Gluténmentes almáslepény sütése

7. Sütés

Sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a linzertésztánkat.

Almás lepényt előmelegített 200 C°-os sütőben 30 percig, majd a hőfokot levéve 180 C°-on további 30 percig sütjük.

A sütési időt nagymértékben befolyásolja a sütő sütési teljesítménye, valamint az tölteléknek használt alma nedvesség tartalma. Minél lédúsabb az alma, annál hosszabb sütési idő szükséges a 180 C°-os hőmérsékleten, hogy elkerüljük a „szalonnás” félig sült tészta kialakulását.

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Almás lepény készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a linzer tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a zsiradékunk túl kemény, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során. Előidézheti még, ha mindent egyszerre gyúrunk össze, így nem tud kialakulni a morzsalékosság. A keményítő felveszi a tojás nedvesség tartalmát, becsomósodik.

Megoldás: 

Amikor zsiradékdarabok vannak a linzer tésztánkban, kisebb darabokra osztva, határozott, gyors mozdulatokkal, késhegy vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Így a vajdarabok szétnyomódnak, egyneműsödnek a többi alapanyaggal. Vigyázat! Túl sokáig nem lehet gyúrni, nyújtani, mozgatni a tésztát, mert könnyen „le ég”, kiválik a zsiradék. Főleg, ha kézzel dolgozunk, a kéz melegét hamar átveszik a zsiradékok.

A „galuska” kialakulhat azért is , mert a keményítő, vagy valamelyik liszt felszívta a tojás nedvesség tartalmát és összecsomósodott, megkeményedett. Célszerű új tésztát készíteni, betartva a technológiai leírást.

2. Ellágyult a tészta.

Ennek oka lehet a túl puha zsiradék, vagy a hosszú idejű gyúrás, illetve a túl meleg kéz, amennyiben kézzel dolgozunk.

Megoldás:

Zsiradék megfelelő állaga kardinális kérdés. Túl kemény , illetve a túlzottan lány zsiradék is problémát jelenthet. Ha lágy a zsiradékunk, tegyük be a hűtőbe egy kicsit a megfelelő állag eléréséig, vagy nagyon gyorsan gyúrjuk össze a tésztát és azt hűtsük le. A túlzottan lágy zsiradék használatát kerülni kell!

3. Szétesik a tészta, nem áll össze

Ilyen probléma több módon is kialakulhat. Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Sokáig gyúrtuk, “le égett” a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.

Megoldás:

Tésztánk állaga száraz-morzsalékos, még tojást, vagy vizet lehet hozzá adagolni. Amennyiben „le égett” (morzsalékos, szétesik, „meleg” a tészta), le kel hűteni és még egy kis zsiradékot lehet hozzá gyúrni. Max. 5 %. Ennél többet nem érdemes, mert sütéskor szétterül a tészta. Alapanyag elmérése esetén, ha emlékszünk mit mértünk el, egy kis matekozás után pótoljuk a hiányzó alapanyagokat. 🙂

4. A lehűtött tésztánk nagyon törik, nehezen nyújtható.

Ez a probléma, akkor jelentkezhet, ha sokáig tároltuk alacsony hőfokon a tésztát hűtőben.

Megoldás:

Ha a tésztánk túlzottan lehűlt, gyúrjuk át, kézzel, vagy géppel. Érdemes kisebb darabokra tördelni és 5-10 perc után átgyúrni. A konyha hőmérsékletétől és a kéz melegétől, gyorsan feldolgozásra kész állapotba kerül.

5. Nyújtás során leragad a tészta.

Kiváltó oka lehet az ellágyult, puha tészta. Kevés lisztet szórtunk a tészta alá nyújtás előtt.

Megoldás:

Tészta leragadása egy bosszantó eset, de nem kell pánikba esni. Amikor nyújtás közben elkezdjük érezni, hogy megragad a tésztánk, egy hosszú pengéjű, egyenes kenőkéssel vágjunk alá, tekerjük fel a tésztát egy sodrófára, lisztezzünk alá és folytathatjuk a nyújtást.

Leragadás a tészta ellágyulása miatt történt. Szedjük össze a tésztát, hűtsük vissza, majd újból nyújtsuk ki.

6. Nem lett egyenletes vastagságú a tésztánk nyújtás során.

Okozója lehet az egyenlőtlen erőkifejtés, amitől hullámos eltérő vastagságú tésztarészek alakulnak ki.

Megoldás:

Egyenletes nyújtási vastagság elérésének a legbiztosabb módszere, ha „szamár vezetőt” 🙂 használunk. A nyújtófánk szélességénél keskenyebben, rakjunk le két olyan vastagságú falécet, vonalzót, karton lap csíkot, amilyen vastagságot szeretnénk elérni, és a két Pl.: faléc között nyújtsuk ki a tésztát. Így a faléceken gurul a nyújtófa és a tésztánk egyenletesen fog elnyúlni.

Tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

7. Tésztát nem tudjuk áttenni a sütőlemezre

Kellemetlen és bosszantó, ha a kinyújtott linzertésztát nem sikerül egyben áttenni a sütőlemezre, ez több okból is előfordulhat:

– nyújtás során ellágyult, megolvadt a tészta

– feltekerés, vagy alányúlás során eltörik a tészta

– a szilikon lapról nem megfelelő helyre esik a tészta

Megoldás: egyik megoldás, hogy összeszedjük a tésztát és újra kinyújtjuk, vagy…..

Tipp: nyújtsuk a linzer lapot papír, vagy szilikon lapra, rakjuk vissza hűtőbe, vagy fagyasztóba és a megkeményedett linzerlapot stabil állapotban tudjuk a kiválasztott helyre tenni.

8. Sütés során a felső lap felpúposodik, vagy megtöredezik

Ez a probléma akkor alakul ki, ha a linzerlapot nem szurkáltuk meg és a sütéskor keletkező vízgőz felfújja, majd szétrepeszti a tészta felületét.

Megoldás: a felső linzerlapot mindig szurkáljuk meg villával, vagy hústűvel.

Figyelem: a tojással kenés mindig előzze meg a szurkálást, hiszen, ha az előzetesen kilyukasztott lap felületére kenjük a tojást a kialakított lyukak eltömődnek a tojás belesül és elzárja a vízgőz útját.

9. Sütés után a tésztánk szalonnás, nyers ízű, vagy nagyon megsült

Sütés a legfontosabb eleme a lepényünk készítésének. Ekkor alakul ki a sütemény végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

A „szalonnásságot” okozhatja a gyors sütés, amikor a tészta felülete már sült állapotot mutat, de a belseje még nyers „szalonnás”.

Tipp: amennyiben a felhasznált alma lédús, alacsony hőfokon hosszabb ideig süssük a lepényt, ezáltal biztosítsuk, hogy a tészta megfelelően átsüljön.

Minden esetben….

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szabályozzuk a hőfokot és a sütési időt.

10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a lepény

Rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a linzer tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Még több gluténmentes recept

Gluténmentes Muffin recept

étcsokoládé pasztillákkal

Megnézem

Gluténmentes néró sárgabaracklekvárral étcsokoládéval díszítve

Néró teasütemény

Gluténmentesen saját lisztkeverékből

Megnézem

Gluténmentes linzer díszesen tálalva

Gluténmentes linzer recept

saját lisztkeverékből

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót