Süssünk glutén-, és cukormentes piskótatekercset sárgabaracklekvárral

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Cukormentes logó
Gluténmentes logó
Laktózmentes logó
A recept elkészítéséhez szükséges eszközök:
  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • fakanál, vagy spatula
  • kézi mixer, vagy kézi habverő
  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • kenőkés
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag

Energia: 484,40 kj/ 115,61 kcal

  • Szénhidrát: 20,69 g
  • – amelyből cukrok: 0,00 g
  • Zsír: 1,86 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
  • Fehérje: 3,14 g
  • Só: 0,00 g
Cukormentes piskótatekercs díszesen tálalva
Cukormentes piskótatekercs alapanyagai kimérve
Gluténmentes néró alapkrém készítése
Gluténmentes piskótatekercshez tojásfehérje kihabosítása
Gluténmente piskótatekercs masszájának az elkenése sütőpapíron
Gluténmentes piskótatekercs feltekerése
Gluténmentes piskótatekercs betöltése sárgabaracklekvárral
Gluténmentes piskótatekercs szeletelése

Összetevők:

Tésztához:

  • tojás  (6 db XXL-es)                      390gr           (35%)
  • rizsliszt                                            175gr            (16%)
  • xilit                                                    75gr              (7%)
  • eritrit                                                 75gr             (7%)
  • kukoricakeményítő                       10gr              (1%)

Betöltés:

 

  • diabetikus sárgabaracklekvár             400gr           (36%)

 

Díszítés:

 

  • őrölt xilit, vagy eritrit                                         izlés szerint

Össz. Súly

1100gr

Előkészítés

kb. 7 perc

Elkészítés

Kb. 16 perc

Sütés

12 perc

Betöltés

4 perc

Szeletelés

3 perc

Készítsük el, lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Tojásokat válasszuk szét, fehérjére és sárgájára.

Édesítőszereket tegyük egy tálba és keverjük össze.

A szárazanyagokat: kukoricakeményítő, rizsliszt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

2. Tojássárgája kihabosítása

A tojássárgáját az édesítőszerek 1/3-val habosítsuk ki.

Addig kevertessük kézi mixerrel, vagy kézi habverővel, amíg a térfogata megnő és kivilágosodik a színe.

3. Tojásfehérje felverése

Tojásfehérjét az édesítőszerek 2/3-val verjük kemény habbá.

Az édesítőszereket fokozatosan adagoljuk a tojásfehérjéhez. Addig habosítsuk, amíg a képződött tojáshab, már megtartja a formáját, nem terül.

Vigyázat: amennyiben túlverjük a tojásfehérjét, “törős” lesz a hab, és ebben az esetben bekavarás után fehér “galuskák” maradhatnak a masszánkban.

4. Tészta összeállítása

Tojássárgája habhoz, kis mennyiségű tojásfehérje habot teszünk és alaposan elkeverjük. Az elegyet, hozzá öntjük a többi tojásfehérje habhoz és összekeverjük. Ezután hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat és óvatosan, de alaposan összekeverjük.

Vigyázzunk! Ne keverjük sokáig a masszát, mert összetörik a tojáshab, elfolyósodik a masszánk, kisülés után lapos sűrű lesz a piskótalapunk.

5. Piskóta lap kikenése

Miután az alapanyagokat: felvert tojásfehérje, sárgája, rizsliszt, kukoricakeményítőt megfelelően összekevertük. Öntsük egy sütőlemez méretűre vágott sütőpapírra és kenőkés segítségével, egyenletesen terítsük el, kenjük ki úgy, hogy minden részén egyenletes vastagságú legyen.

Fontos! Az egyenletes vastagság, amennyiben hullámosra kenjük a masszát, egyenlőtlen lesz a sütési idő, így a piskótalap vastagabb része mire megsül a vékonyabb fele kiszárad, törős lesz, vagy meg ég.

6. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskóta lapunkat.

A sütőpapírral fedett sütőlemezre kikent tésztánkat, előmelegített 180-200 C°-os sütőben sütjük, amíg a felülete aranybarna színű nem lesz. Tetejét óvatosan megnyomva, vissza rugódik, nem ragad az ujjunkhoz.

Fontos! Nem szabad túlsütni a felvertet. A kiszáradt piskótalap törik, nehezen, vagy egyáltalán nem feltekerhető.

Amikor megállapítottuk, hogy a piskóta lapunk megsült, vegyük ki a sütőből, felületét szórjuk meg vékonyan rizsliszttel és fordítsuk a másik oldalára.

Erre a műveletre két okból van szükség:

– egyrészt az esetlegesen fellépő felületi egyenletességek kisímulnak, egyenletes felületet kapunk

– másrészt a forró tésztából távozó gőzt a sütőpapír visszatartja, ezáltal nem szárad ki a tésztánk és a kihűlt piskótalapról könnyebb lesz lehúzni a sütőpapírt, nem tapad hozzá a tészta

7. Betöltés

A szoba hőmérsékletűre hűlt piskótalapot lekenjük diabetikus sárgabaracklekvárral és feltekerjük.

A kihűlt piskótalapról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, sima oldalával visszahelyezzük és a piskóta lappal együtt megfordítjuk, ezután a piskótalapot újból megfordítjuk, de már a sütőpapír nélkül, így a felvert felső része a sütőpapír tiszta oldalán fekszik és az aljára tudjuk kenni a diabetikus sárgabaracklekvárt egyenletes vastagságban elosztva.

A piskótalap egyik oldalából egy egy centiméteres csíkot levágunk, ezt visszahajtva a piskótalapra elkezdjük a feltekerést. Törekedjünk arra, hogy minél szorosabban tekerjük a lapot, így piskóta roládot kapunk, nem távcsövet, amin szemlélhetjük a tájképet. 🙂

A feltekert roládot vissza csomagoljuk a sütőpapírba és minimum egy órát pihentetjük, azért hogy a lekvár és a piskóta ne csússzon szét szeletelés közben.

Tipp: minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, szeletelés, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.

8. Szeletelés

A piskóta tekercset pihentetés után, papírból kivéve szeletelőkéssel szabadon választott méretre és formára vágjuk.

Lehet egyenes, vagy ferdén vágott szeleteket, esetleg háromszög alakú szeleteket vágni.

Tipp: amennyiben késünket forró vízbe mártjuk a kés pengéjére tapadó lekvár leázik és könnyebb lesz a szeletelés, kevésbé lesz morzsalékos, szakadozott a vágási felület.

9. Díszítés

Piskótatekercsünk felületét, szeletelés után megszórhatjuk őrölt xilittel, vagy eritrittel.

Ez a fehér réteg játékosságot visz a roládunk rétegeinek színvilágába. És tovább édesíti  az elfogyasztása közben érzett élvezetünket.

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

A készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a tojásfehérjét túlvertük, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során, esetleg a száraz anyagokat – rizsliszt, kukoricakeményítő – nem kevertük össze ezért a tojás víztartalmával érintkezve a keményítő össze áll. 

Megoldás: 

A megelőzés! Tojásfehérje habot addig verjük, amíg megtartja az alakját nem terül, lisztes anyagok átszitálása.

A massza hosszabb idejű keverésével van, hogy megoldódik a probléma, de a hosszabb kavarási idő elfolyósíthatja a piskótát.

2. Folyós lett a tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a nem megfelelő gyártástechnológia következtében alkalmazott hosszú összekeverési idővel.

Megoldás:

Amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a receptben eltérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk.

Az összeesett, elfolyósodott masszát még felhasználhatjuk. Állagra sűrűbb piskótalapot kapunk, vagy készíthetünk egy ujjat.

3. Sütés után a piskótalap világos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a piskótalapot.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

Az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.

Megoldás:

Egyenletes elkenés.

4. A kisült lap felülete ragacsos, nedves tapintású

Amennyiben nem sütöttük megfelelő ideig a piskóta lapot felülete ragacsos, nedves tapintású lehet. Esetleg a felső “bőr” réteg elválhat a piskótalaptól.

Megoldás a megelőzés. Sütési idő és hőfok pontos meghatározása.

5. Betöltés előtt nem lehet, vagy csak nagyon nehezen eltávolítható a sütőpapír a piskótalapról

A kisült piskótalapot ajánlatos még forrón, felületi lisztezés után megfordítani és így kihűteni.

A felvertből távozó vízgőzt a sütőpapír felfogja, ez megkönnyíti a sütőpapír óvatos elválasztását a piskótalaptól.

6.Lekvárt nem lehet egyenletesen elkenni a piskótalapon

Fontos az esetleg kemény, vagy görcsös állagú lekvárt kikeverni, esetleg egy kis forralt vízzel hígítani. A görcsös lekvár szétnyomja a tésztát, vagy egyenetlen vastagságban lesz a tekercsünkben.

7. Száraz, vagy elázott a piskótatekercs

A piskótatekercs szárazsága, vagy elázottsága is több okra vezethető vissza.

Elsődlegesen az alapanyagok nem megfelelő mennyisége is okozhatja mindkét állapotot. Több szárazanyag esetén száraz, “fojtós” lesz  a piskóta. Kevesebb szárazanyag esetén túlzottan laza lesz a piskóta szerkezete, ezért jobban eláztathatja a lekvár.

Szárazzá válhat a piskóta, amennyiben alacsony hőfokon hosszabb ideig sül a felvert. Ragacsos, nedves lesz a piskóta amennyiben rövid ideig sütjük.

Előidézője lehet a piskóta szárasságának, amennyibe kevés lekvárt használtunk a betöltéshez, ezért fogyasztása közben “fojtós” hatása lehet. Eláztathatja a piskótalapot a nagyon folyós lekvár.

8. Szeletelés közben a szeletelőkés széthúzza, morzsalékossá teszi a tésztát

Szeletelés előtt célszerű egy kis ideig pihentetni a piskótatekercset, azért, hogy a lekvár és a felvert összeérjen, egységet alkosson. Így könnyebb lesz a szeletelés, simább a vágási felület.

Szeletelés közben érdemes a szeletelő kést forró vízbe mártani, így a kés felületéről leoldódik az esetlegesen hozzá tapadt lekvár, nem szakítja szét a piskótatekercset, vagy nem lesz morzsalékos a vágási felület.

9. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a piskótatekercs

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a piskótatekercs tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Emberek, akik ezt a receptet elkészítették

Ha tetszett a recept és jól sikerült elkészíteni, kérjük oszd meg velünk a facebook oldalunkon. Posztolj egy képet róla.

Még több recept

Glutén-, és cukormentes linzer díszesen tálalva

Glutén-, és cukormentes linzer

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes muffin díszesen tálalva.

Glutén-, és cukormentes kakaós Muffin

Glutén-, cukor, és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes almás lepény díszesen tálalva

Glutén-, és cukormentes almás lepény

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Megnézem

 

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



                  Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót

                                                                                    felhasználási feltételeket elfogadom

                                                                                    hozzá járulok hírlevelek és eDM-ek küldéséhez