Cukormentes tejszínes epres krémes recept – gluténmentes és tejmentes sütemény
Cukormentes tejszínes epres krémes elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál, vagy üst
- forraló edény
- kézi habverő
- kézi mixer
- habkártya
- sütőpapír
- sütőlemez
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag 100 g termékben
Energia: 430,46 kj/ 102,74 kcal
- Szénhidrát: 11,90 g
- – amelyből cukrok: 0,67 g
- Zsír: 5,25 g
- – amelyből telített zsírsavak: 4,05 g
- Fehérje: 1,43 g
- Só: 0,03 g
Cukormentes tejszínes epres krémes recept:
Cukor-, és tejmentes sárgakrém:
- mandula, vagy rizs ital 1000gr
- eritrit 100gr
- késhegynyi stevia
- gluténmentes vaníliás pudingpor 100gr
- kukoricakeményítő 50gr
- tojás (5db M-es) 250gr
Eper réteg:
- eper 600gr
Tejszín réteg:
- glutén-, tejcukor-, tejfehérje mentes növényi tejszín 500gr
Díszítés:
- eper 60gr
Össz. Súly
2700gr
Össz. készítési idő
kb. 55 perc
Előkészítés
10 perc
Elkészítés
Kb. 35 perc
Sütés
10-12 perc
+Megfelelő hűlési idő biztosítása
Cukormentes epres krémes elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
Szárazanyagokat a tésztához: 6 g kukoricakeményítő, 117 g rizsliszt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze. 4 db tojást válasszunk szét, fehérjére és sárgájára.
Szárazanyagokat a krémhez: 100 g gluténmentes pudingport, 50 g eritritet, 50 g kukoricakeményítőt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze. 5 db tojást válasszunk szét, fehérjére és sárgájára.
660 g epret mossuk meg és távolítsuk el a csumáját.
2. Cukormentes piskótalap készítése
4 db tojássárgáját a xilit 1/3 részével kb. 15-18 g, kihabosítjuk. Addig keverjük amíg a térfogata megnő és kivilágosodik a színe.
4db tojásfehérjét felverjük a maradék xilittel és a késhegynyi stevia-val.
Két tojáshabot elkeverjük egymással és hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat (117 g rizsliszt, 6 g kukoricakeményítő). Óvatosan dolgozzunk, hogy a habok ne essenek össze, ne legyen folyós a tésztánk.
A felvert masszát egyenletes vastagságban sütőpapírral fedett sütőlemezre 16×31 cm méretűre kenjük.
3. Sütés
A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskótalapunkat.
Előmelegített 200 C°-os sütőben, 10-12 percig sütjük, amíg a felülete arany-barna színű nem lesz.
Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a piskóta lapunk összeesik. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.
A megsült piskótalap felületét megszórjuk rizsliszttel és átfordítjuk a tetejére. Így hűtjük ki.
4. Epres réteg
A kihűlt piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, visszafordítjuk az aljára és a felületét kirakjuk az előzetesen megtisztított, lecsöpögtetett, félbevágott 600 g eperrel.
Cukrászmester tipp: az eprek között érdemes kevés helyet hagyni, hogy a krém közéjük tudjon folyni, hozzá tapadjon a cukormentes piskótához. Így nem fog olyan könnyen elválni a krém a piskótától nem esík szét a krémes.
5. Sárga krém főzés
1000 g mandula-, vagy rizs italt egy hőálló edényben meglangyosítunk, kb. 40-45 C°. És annyit öntünk belőle a már előzetesen kimért – 100 g gluténmentes vaníliás pudingpor, 50 g eritrit, 50 g kukoricakeményítő – keverékhez, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. Csomómentesre elkeverjük. Hozzá adjuk 5 db tojás sárgáját és elkeverjük.
A maradék mag italt felforraljuk. Amikor zubogva forr hozzá öntjük a pudingos elegyet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Addig főzzük, amíg bugyog, majd levesszük a tűzről.
Ez után (vagy ha van tálas mixerünk, közben), felverünk 5 db tojásfehérjéjét 50 g eritrittel.
A tojásfehérje hab egy részét hozzá keverjük a forró krémhez, majd az így fellazított alapkrémet óvatosan összekeverjük a a többi fehérje habbal. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habot, ne folyósodjon el a krém.
6. Betöltés
Az eperrel kirakott piskótalap köré betöltő keretet helyezünk.
A fém betöltő keret nem minden háztartás alapfelszereltsége, ezért ezt helyettesíthetjük vastagabb kartonpapírral is.
Cukrászmester tipp: Vékony, de még is stabil papírt válasszunk. Mivel élelmiszerrel fog érintkezni ne legyen koszos, színes és nyomtatott betűk sem! Például férfi ingek csomagolásához használnak a célnak megfelelőt. Vágjuk kb. 6 cm széles csíkokra. Hajtogassuk meg úgy, hogy szorosan illeszkedjen a cukormentes piskótalap köré, ha szükséges tűzőgéppel tűzzük össze a lapokat és az oldalait támasszuk ki, hogy megtartsa a krém súlyát. Méretre formázzuk és az oldalait kitámasztjuk, hogy megtartsa a krém súlyát.
A forró krém egy részét ráöntjük az eprekre, elterítjük köztük, azért hogy minden hova egyenletesen eljusson. Majd ráöntjük a többi krémet és egyenlő vastagságúra igazítjuk az epreken.
7. Díszítés
A betöltött epres krémest, hűtőben lehűtjük.
Kihabosítunk 500g glutén-, tejcukor-, tejfehérje mentes növényi tejszínt és az epres krémes tetejére kenjük.
Tejszínes epres krémest szeleteljük, szeletenként tejszíntuffot nyomunk, eperszeletekkel, vagy egész eper szemekkel.
Készítsd el, kóstold meg, kínáld meg vele rokonainkat, barátainkat és gyűjtsd be a dicséretet.
Cukormentes tejszínes epres krémes készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában, krémben.
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk.
Megoldás:
A megelőzés!
– Száraz alapanyagok össze keverése felhasználás előtt. Mivel pl. a rizslisztnek és a kukoricakeményítőnek más a szemcsemérete és a vízmegkötő, vízfelvevő képessége, ha nem keverjük össze előzetesen, kukoricakeményítő a tojás víztartalmától becsomósodik, „galuskák” maradnak a tésztában. Ez fokozottan igaz a krém főzésénél, itt a pudingport, kukoricakeményítőt, eritritet érdemes előzetesen összekeverni, hogy megelőzzük a csomók kialakulását.
– Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában, krémben. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk, krémünk.
2. Folyós lett a tészta, vagy a krém.
Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a tojásfehérje állaga nem megfelelő.
Alapanyag elmérése esetében a megoldásokat attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mikor vettük észre, valamit elmértünk. A felvert, vagy a krém végleges összeállítása után már nem tudunk javítani az eredményen. Valamelyik folyamat közben viszont van lehetőség az alapanyag mennyiségek korrigálására, amennyiben tudjuk hol hibáztunk.
A tojásfehérje hab állaga meghatározza, hogy milyen minőségű lesz a krémünk. Ha a tojásfehérje habot túlzottan kihabosítottuk, kemény, törős lett a hab, problémát okozhat a felvertbe, vagy krémbe keverése úgy, hogy az ne okozzon állag romlást, ne folyósodjon el a piskóta, vagy a krém. Amennyiben még is kemény lett a tojásfehérje hab, először keverjünk egy keveset kb. 1/3, a tojássárgája habhoz, vagy a forró alapkrémhez, jól keverjük össze és ezután keverjük hozzájuk a többi tojásfehérje habot.
3. Sütés után a piskóta világos, nyers ízű, vagy nagyon megsült
A sütés az egyik legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.
Megoldás:
Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.
4. Nincs betöltő keretünk
Epres krémes formája, akkor szép, ha a krém egyenletes vastagságban látható minden szeleten. Ezt egy betöltő keret használatával tudjuk elérni. Betöltő keretet vásárolhatunk, vagy készíthetünk magunk is.
Legegyszerűbb megoldás, ha kartonlapot kb. 6 cm csíkra vágunk. Ezt úgy formázzuk meg, hogy a piskóta köré szorosan illeszkedjen. Oldalait megtámasztjuk, hogy megtartsa a krémet.
Fontos: Olyan papírt válaszunk, ami nem ázik el és semmilyen olyan anyaggal nincs átitatva, ami kioldódhat a papírból. Pl. festék.
5. Keret eltávolítása, vagy szeletelés után szétcsúszik a krémes
Felettébb bosszantó, ha a krémes nem tartja meg a formáját, ezt több hibalehetőség is okozhatja:
– alapanyagok elmérése
– az alapkrém nem volt elég ideig főzve, ezért nem sűrűsödött be
– a tojásfehérje hab nem megfelelő állagú volt
– a tojásfehérje habot nem keverjük el egyenletesen a krémben
– szeletelés előtt nem vártuk meg, hogy a krém teljesen kihűljön
Ha szétcsúszott a krémesünk nem kell elkeseredni! Amennyiben az íze megfelelő alakítsuk át pohárkrémmé.
Üveg poharakba helyezzük a krémest. Tetejét tejszínhabbal, eperrel díszítjük.
6. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a cukormentes tejszínes epres krémes
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a cukormentes tejszínes epres krémes tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Cukormentes Néró
Gluténmentes és tejmentes
Cukormentes Dobos torta
Gluténmentes és tejmentes
Cukormentes Eszterházy torta
Gluténmentes és tejmentes