Cukormentes tejszínes epres krémes recept – gluténmentes és tejmentes sütemény

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó
Cukormentes logó

Cukormentes tejszínes epres krémes elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverőtál, vagy üst
  • forraló edény
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkártya
  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100 g termékben

Energia: 430,46 kj/ 102,74 kcal

  • Szénhidrát: 11,90 g
  • – amelyből cukrok: 0,67 g
  • Zsír: 5,25 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 4,05 g
  • Fehérje: 1,43 g
  • Só: 0,03 g
Mentes tejszínes epres krémes

Cukormentes tejszínes epres krémes recept:

Cukormentes piskótalap:

  • tojás (4db M-es)                                               200gr
  • xilit                                                                       50gr
  • késhegynyi stevia
  • rizsliszt                                                              117gr
  • kukoricakeményítő                                             6gr

Cukor-, és tejmentes sárgakrém:

  • mandula, vagy rizs ital                                 1000gr
  • eritrit                                                                100gr
  • késhegynyi stevia
  • gluténmentes vaníliás pudingpor               100gr
  • kukoricakeményítő                                          50gr
  • tojás (5db M-es)                                             250gr

Eper réteg:

 

  • eper                                                                                               600gr

Tejszín réteg:

 

  • glutén-, tejcukor-, tejfehérje mentes növényi tejszín            500gr

Díszítés:

 

  • eper                                                                                                60gr

Össz. Súly

2700gr

Össz. készítési idő

kb. 55 perc

Előkészítés

10 perc

Elkészítés

Kb. 35 perc

Sütés

10-12 perc

+Megfelelő hűlési idő biztosítása

Cukormentes epres krémes elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Szárazanyagokat a tésztához: 6 g kukoricakeményítő, 117 g rizsliszt,  – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze. 4 db tojást válasszunk szét, fehérjére és sárgájára.

Szárazanyagokat a krémhez: 100 g gluténmentes pudingport, 50 g eritritet, 50 g kukoricakeményítőt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze. 5 db tojást válasszunk szét, fehérjére és sárgájára.

660 g epret mossuk meg és távolítsuk el a csumáját.

Mentes tejszínes epres krémes cukormentes piskótájához alapanyagok kimérve
Mentes tejszínes epres krémes sárgakrémjéhez alapanyagok kimérve

2. Cukormentes piskótalap készítése

4 db tojássárgáját a xilit 1/3 részével kb. 15-18 g, kihabosítjuk. Addig keverjük amíg a térfogata megnő és kivilágosodik a színe.

4db tojásfehérjét felverjük a maradék xilittel és a késhegynyi stevia-val.

Két tojáshabot elkeverjük egymással és hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat (117 g rizsliszt, 6 g kukoricakeményítő). Óvatosan dolgozzunk, hogy a habok ne essenek össze, ne legyen folyós a tésztánk.

A felvert masszát egyenletes vastagságban sütőpapírral fedett sütőlemezre 16×31 cm méretűre kenjük.

Gluténmentes epres krémes piskóta lapjához a tojássárgája kihabosítása
Gluténmentes epres krémes piskóta lapjához a tojásfehérje kihabosítása
Gluténmentes tejszínes epreskrémes felvertjéhez alapanyagok összekeverése
Mentes tejszínes epres krémes cukormentes piskótalap kikenése

3. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskótalapunkat.

Előmelegített 200 C°-os sütőben, 10-12 percig sütjük, amíg a felülete arany-barna színű nem lesz.

Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a piskóta lapunk  összeesik. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

A megsült piskótalap felületét megszórjuk rizsliszttel és átfordítjuk a tetejére. Így hűtjük ki.

Mentes tejszínes epres krémeshez kisült cukormentes piskótalap átfordítása

4. Epres réteg

A kihűlt piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, visszafordítjuk az aljára és a felületét kirakjuk az előzetesen megtisztított, lecsöpögtetett, félbevágott 600 g  eperrel.

Cukrászmester tipp: az eprek között érdemes kevés helyet hagyni, hogy a krém közéjük tudjon folyni, hozzá tapadjon a cukormentes piskótához. Így nem fog olyan könnyen elválni a krém a piskótától nem esík szét a krémes.

Gluténmentes epres krémes piskóta lapja kirakva eperrel

5. Sárga krém főzés

1000 g mandula-, vagy rizs italt egy hőálló edényben meglangyosítunk, kb. 40-45 C°. És annyit öntünk belőle a már előzetesen kimért – 100 g gluténmentes vaníliás pudingpor, 50 g eritrit, 50 g kukoricakeményítő – keverékhez, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. Csomómentesre elkeverjük. Hozzá adjuk 5 db tojás sárgáját és elkeverjük.

A maradék mag italt felforraljuk. Amikor zubogva forr hozzá öntjük a pudingos elegyet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Addig főzzük, amíg bugyog, majd levesszük a tűzről.

Ez után (vagy ha van tálas mixerünk, közben), felverünk 5 db tojásfehérjéjét 50 g eritrittel.

A tojásfehérje hab egy részét hozzá keverjük a forró krémhez, majd az így fellazított alapkrémet óvatosan összekeverjük a a többi fehérje habbal. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habot, ne folyósodjon el a krém.

Gluténmentes epres krémeshez krém főzése
Gluténmentes epres krémeshez krémjéhez a tojásfehérje bekeverése

6. Betöltés

Az eperrel kirakott piskótalap köré betöltő keretet helyezünk.

A fém betöltő keret nem minden háztartás alapfelszereltsége, ezért ezt helyettesíthetjük vastagabb kartonpapírral is.

Cukrászmester tipp: Vékony, de még is stabil papírt válasszunk. Mivel élelmiszerrel fog érintkezni ne legyen koszos, színes és nyomtatott betűk sem! Például férfi ingek csomagolásához használnak a célnak megfelelőt. Vágjuk kb. 6 cm széles csíkokra. Hajtogassuk meg úgy, hogy szorosan illeszkedjen a cukormentes piskótalap köré, ha szükséges tűzőgéppel tűzzük össze a lapokat és az oldalait támasszuk ki, hogy megtartsa a krém súlyát. Méretre formázzuk és az oldalait kitámasztjuk, hogy megtartsa a krém súlyát.

A forró krém egy részét ráöntjük az eprekre, elterítjük köztük, azért hogy minden hova egyenletesen eljusson. Majd ráöntjük a többi krémet és egyenlő vastagságúra igazítjuk az epreken.

Gluténmentes epres krémeshez krémjét elkenem az epreken
Gluténmentes epres krémes betöltése

7. Díszítés

A betöltött epres krémest, hűtőben lehűtjük.

Kihabosítunk 500g glutén-, tejcukor-, tejfehérje mentes növényi tejszínt és az epres krémes tetejére kenjük.

Tejszínes epres krémest szeleteljük, szeletenként tejszíntuffot nyomunk, eperszeletekkel, vagy egész eper szemekkel.

Készítsd el, kóstold meg, kínáld meg vele rokonainkat, barátainkat és gyűjtsd be a dicséretet. smile

Gluténmentes tejszínes epres krémeshez tejszín habosítása
Gluténmentes tejszínes epres krémesre tejszínrózsa nyomása
Gluténmentes tejszínes epres krémes díszítése eperrel

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Cukormentes tejszínes epres krémes készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában, krémben.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. 

Megoldás: 

A megelőzés!

– Száraz alapanyagok össze keverése felhasználás előtt. Mivel pl. a rizslisztnek és a kukoricakeményítőnek más a szemcsemérete és a vízmegkötő, vízfelvevő képessége, ha nem keverjük össze előzetesen, kukoricakeményítő a tojás víztartalmától becsomósodik, „galuskák” maradnak a tésztában. Ez fokozottan igaz a krém főzésénél, itt a pudingport, kukoricakeményítőt, eritritet érdemes előzetesen összekeverni, hogy megelőzzük a csomók kialakulását.

– Tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában, krémben. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk, krémünk.

2. Folyós lett a tészta, vagy a krém.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a tojásfehérje állaga nem megfelelő.

Alapanyag elmérése esetében a megoldásokat attól függően tudjuk kiválasztani, hogy mikor vettük észre, valamit elmértünk. A felvert, vagy a krém végleges összeállítása után már nem tudunk javítani az eredményen. Valamelyik folyamat közben viszont van lehetőség az alapanyag mennyiségek korrigálására, amennyiben tudjuk hol hibáztunk.

A tojásfehérje hab állaga meghatározza, hogy milyen minőségű lesz a krémünk. Ha a tojásfehérje habot túlzottan kihabosítottuk, kemény, törős lett a hab, problémát okozhat a felvertbe, vagy krémbe keverése úgy, hogy az ne okozzon állag romlást, ne folyósodjon el a piskóta, vagy a krém. Amennyiben még is kemény lett a tojásfehérje hab, először keverjünk egy keveset kb. 1/3, a tojássárgája habhoz, vagy a forró alapkrémhez, jól keverjük össze és ezután keverjük hozzájuk a többi tojásfehérje habot. 

3. Sütés után a piskóta világos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés az egyik legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

4. Nincs betöltő keretünk

Epres krémes formája, akkor szép, ha a krém egyenletes vastagságban látható minden szeleten. Ezt egy betöltő keret használatával tudjuk elérni. Betöltő keretet vásárolhatunk, vagy készíthetünk magunk is.

Legegyszerűbb megoldás, ha kartonlapot kb. 6 cm csíkra vágunk. Ezt úgy formázzuk meg, hogy a piskóta köré szorosan illeszkedjen. Oldalait megtámasztjuk, hogy megtartsa a krémet.

Fontos: Olyan papírt válaszunk, ami nem ázik el és semmilyen olyan anyaggal nincs átitatva, ami kioldódhat a papírból. Pl. festék.

5. Keret eltávolítása, vagy szeletelés után szétcsúszik a krémes

Felettébb bosszantó, ha a krémes nem tartja meg a formáját, ezt több hibalehetőség is okozhatja:

– alapanyagok elmérése

– az alapkrém nem volt elég ideig főzve, ezért nem sűrűsödött be

– a tojásfehérje hab nem megfelelő állagú volt

– a tojásfehérje habot nem keverjük el egyenletesen a krémben

– szeletelés előtt nem vártuk meg, hogy a krém teljesen kihűljön

Ha szétcsúszott a krémesünk nem kell elkeseredni! Amennyiben az íze megfelelő alakítsuk át pohárkrémmé.

Üveg poharakba helyezzük a krémest. Tetejét tejszínhabbal, eperrel díszítjük. wink

6. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a cukormentes tejszínes epres krémes

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a cukormentes tejszínes epres krémes tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. laughing

Mentes néró sárgabaracklekvárral töltve, étcsokoládéval díszítve

Cukormentes Néró

Gluténmentes és tejmentes

Megnézem

Mentes Dobostorta

Cukormentes Dobos torta

Gluténmentes és tejmentes

Megnézem

Gluténmentes Eszterházy torta díszítve

Cukormentes Eszterházy torta

Gluténmentes és tejmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót