Cukormentes piskótatekercs – lisztmentesen, sárgabarck lekvárral
Glutén-, cukor-, és tejmentes recept
Jó minőségű piskótatekercs készítése még búzalisztből sem mindig egyszerű feladat, sok hibázási lehetőség van a készítés során, de gluténmentesen, édesítőszerekkel a problémák tárháza csak tovább bővül. Kezdődik a nem megfelelő anyaghasználattal, majd a sütési hibák mind oda vezetnek, hogy egy száraz, morzsalékos, törős piskótalapot kapunk, ami piskótatekercs elkészítésére nem alkalmas.
A piskóta tészta sok tortának, tekercsnek az alapja, mondhatjuk, hogy a sütemények királynője. Ha igazán jó gluténmentes és cukormentes süteményeket szeretnél készíteni, fontos elsajátítani a jó piskóta elkészítésének módját.
Sajnos a piskóta tészta a sütemények azon csoportjába tartozik, amely a legkisebb hibát sem tolerálja, fontos betartani a legalapvetőbb szabályokat a készítés során.
Cukormentes piskótatekercs elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál, vagy üst
- fakanál, vagy spatula
- kézi mixer, vagy kézi habverő
- sütőpapír
- sütőlemez
- kenőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag tartalom 100 grammban
Energia: 484,40 kj/ 115,61 kcal
- Szénhidrát: 20,69 g
- – amelyből cukrok: 0,00 g
- Zsír: 1,86 g
- – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
- Fehérje: 3,14 g
- Só: 0,00 g
Cukormentes piskótatekercs recept:
Össz. Súly
1100gr
Előkészítés
kb. 7 perc
Elkészítés
Kb. 16 perc
Sütés
12 perc
Betöltés
4 perc
Szeletelés
3 perc
Cukormentes piskótatekercs elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
6 db L-es tojást válasszuk szét, tojás fehérjére és sárgájára.
A szárazanyagokat: 10g kukoricakeményítő, 175g rizsliszt, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.
2. Tojássárgája kihabosítása
6 db tojássárgáját 75 g eritrittel habosítsuk ki.
Addig kevertessük kézi mixerrel, vagy kézi habverővel, amíg a térfogata megnő és kivilágosodik a színe.
3. Tojásfehérje felverése
6 db tojásfehérjét 75g xilittel kezdjük el kihabosítani.
Az édesítőszereket fokozatosan adagoljuk a tojásfehérjéhez. Addig habosítsuk, amíg a képződött tojáshab, már megtartja a formáját, nem terül.
Vigyázat: amennyiben túlverjük a tojásfehérjét, „törős” lesz a hab, és ebben az esetben bekeverés után fehér „galuskák” maradhatnak a masszánkban.
4. Cukormentes piskóta felvert összeállítása
Tojássárgája habhoz, kis mennyiségű tojásfehérje habot teszünk és alaposan elkeverjük. Az elegyet, hozzá öntjük a többi tojásfehérje habhoz és összekeverjük. Ezután hozzá adjuk az előzetesen összekevert szárazanyagokat (175 g rizsliszt, 10 g kukoricakeményítő) és óvatosan, de alaposan összekeverjük.
Vigyázzunk! Ne keverjük sokáig a masszát, mert összetörik a tojáshab, elfolyósodik a masszánk, kisülés után lapos sűrű lesz a piskótalapunk.
5. Cukormentes piskóta lap kikenése
Miután az alapanyagokat: felvert tojásfehérje, sárgája, rizsliszt, kukoricakeményítőt megfelelően összekevertük. Öntsük egy sütőlemez méretűre vágott sütőpapírra (38×35 cm) és kenőkés segítségével, egyenletesen terítsük el, kenjük ki úgy, hogy felülete síma és minden részén egyenletes vastagságú legyen.
Fontos! Az egyenletes vastagság, amennyiben hullámosra kenjük a masszát, egyenlőtlen lesz a sütési idő, így a piskótalap vastagabb része mire megsül a vékonyabb fele kiszárad, törős lesz, vagy meg ég.
6. Sütés
A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a piskóta lapunkat.
A sütőpapírral fedett sütőlemezre kikent tésztánkat, előmelegített 200 C°-os sütőben sütjük, amíg a felülete aranybarna színű nem lesz. Tetejét óvatosan megnyomva, vissza rugódik, nem ragad az ujjunkhoz.
Fontos! Nem szabad túlsütni a felvertet. A kiszáradt piskótalap törik, nehezen, vagy egyáltalán nem feltekerhető.
Amikor megállapítottuk, hogy a piskóta lapunk megsült, vegyük ki a sütőből, felületét szórjuk meg vékonyan rizsliszttel és fordítsuk a másik oldalára.
Erre a műveletre két okból van szükség:
– egyrészt az esetlegesen fellépő felületi egyenletességek kisímulnak, egyenletes felületet kapunk
– másrészt a forró tésztából távozó gőzt a sütőpapír visszatartja, ezáltal nem szárad ki a tésztánk és a kihűlt piskótalapról könnyebb lesz lehúzni a sütőpapírt, nem tapad hozzá a tészta
7. Betöltés
A szoba hőmérsékletűre hűlt piskótalapot lekenjük diabetikus sárgabaracklekvárral és feltekerjük.
A kihűlt piskótalapról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, sima oldalával visszahelyezzük és a piskóta lappal együtt megfordítjuk, ezután a piskótalapot újból megfordítjuk, de már a sütőpapír nélkül, így a felvert felső része a sütőpapír tiszta oldalán fekszik és az aljára tudjuk kenni 400 g diabetikus sárgabaracklekvárt egyenletes vastagságban elosztva.
A piskótalap egyik oldalából egy egy centiméteres csíkot levágunk, ezt visszahajtva a piskótalapra elkezdjük a feltekerést. Törekedjünk arra, hogy minél szorosabban tekerjük a lapot, így piskóta roládot kapunk, nem távcsövet, amin szemlélhetjük a tájképet.
A feltekert roládot vissza csomagoljuk a sütőpapírba és minimum egy órát pihentetjük, azért hogy a lekvár és a piskóta ne csússzon szét szeletelés közben.
Cukrászmester tipp: minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, szeletelés, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.
8. Szeletelés
A cukormentes piskótatekercset pihentetés után, papírból kivéve szeletelőkéssel szabadon választott méretre és formára vágjuk.
Lehet egyenes, vagy ferdén vágott szeleteket, esetleg háromszög alakú szeleteket vágni.
Cukrászmester tipp: amennyiben késünket forró vízbe mártjuk a kés pengéjére tapadó lekvár leázik és könnyebb lesz a szeletelés, kevésbé lesz morzsalékos, szakadozott a vágási felület.
9. Díszítés
Cukormentes piskótatekercsünk felületét, szeletelés után megszórhatjuk őrölt xilittel, vagy eritrittel.
Ez a fehér réteg játékosságot visz a roládunk rétegeinek színvilágába. És tovább édesíti az elfogyasztása közben érzett élvezetünket.
Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:
Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Cukormentes piskótatekercs készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a tésztában.
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a tojásfehérjét túlvertük, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás során, esetleg a száraz anyagokat – rizsliszt, kukoricakeményítő – nem kevertük össze ezért a tojás víztartalmával érintkezve a keményítő össze áll.
Megoldás:
A megelőzés! Tojásfehérje habot addig verjük, amíg megtartja az alakját nem terül, lisztes anyagok átszitálása.
A massza hosszabb idejű keverésével van, hogy megoldódik a probléma, de a hosszabb kavarási idő elfolyósíthatja a piskótát.
2. Folyós lett a tészta.
Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy a nem megfelelő gyártástechnológia következtében alkalmazott hosszú összekeverési idővel.
Megoldás:
Amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a receptben eltérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk.
Az összeesett, elfolyósodott masszát még felhasználhatjuk. Állagra sűrűbb piskótalapot kapunk, vagy készíthetünk egy ujjat.
3. Sütés után a piskótalap világos, nyers ízű, vagy nagyon megsült
A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a piskótalapot.
Megoldás:
Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.
Az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.
Megoldás:
Egyenletes elkenés.
4. A kisült lap felülete ragacsos, nedves tapintású
Amennyiben nem sütöttük megfelelő ideig a piskóta lapot felülete ragacsos, nedves tapintású lehet. Esetleg a felső „bőr” réteg elválhat a piskótalaptól.
Megoldás a megelőzés. Sütési idő és hőfok pontos meghatározása.
5. Betöltés előtt nem lehet, vagy csak nagyon nehezen eltávolítható a sütőpapír a piskótalapról
A kisült piskótalapot ajánlatos még forrón, felületi lisztezés után megfordítani és így kihűteni.
A felvertből távozó vízgőzt a sütőpapír felfogja, ez megkönnyíti a sütőpapír óvatos elválasztását a piskótalaptól.
6.Lekvárt nem lehet egyenletesen elkenni a piskótalapon
Fontos az esetleg kemény, vagy görcsös állagú lekvárt kikeverni, esetleg egy kis forralt vízzel hígítani. A görcsös lekvár szétnyomja a tésztát, vagy egyenetlen vastagságban lesz a tekercsünkben.
7. Száraz, vagy elázott a piskótatekercs
A piskótatekercs szárazsága, vagy elázottsága is több okra vezethető vissza.
Elsődlegesen az alapanyagok nem megfelelő mennyisége is okozhatja mindkét állapotot. Több szárazanyag esetén száraz, „fojtós” lesz a piskóta. Kevesebb szárazanyag esetén túlzottan laza lesz a piskóta szerkezete, ezért jobban eláztathatja a lekvár.
Szárazzá válhat a piskóta, amennyiben alacsony hőfokon hosszabb ideig sül a felvert. Ragacsos, nedves lesz a piskóta amennyiben rövid ideig sütjük.
Előidézője lehet a piskóta szárasságának, amennyibe kevés lekvárt használtunk a betöltéshez, ezért fogyasztása közben „fojtós” hatása lehet. Eláztathatja a piskótalapot a nagyon folyós lekvár.
8. Szeletelés közben a szeletelőkés széthúzza, morzsalékossá teszi a tésztát
Szeletelés előtt célszerű egy kis ideig pihentetni a piskótatekercset, azért, hogy a lekvár és a felvert összeérjen, egységet alkosson. Így könnyebb lesz a szeletelés, simább a vágási felület.
Szeletelés közben érdemes a szeletelő kést forró vízbe mártani, így a kés felületéről leoldódik az esetlegesen hozzá tapadt lekvár, nem szakítja szét a piskótatekercset, vagy nem lesz morzsalékos a vágási felület.
9. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a cukormentes piskótatekercs
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a cukormentes piskótatekercs tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több cukormentes recept
Cukormentes linzer
Glutén-, cukor-, és laktózmentes
Cukormentes kakaós Muffin
Glutén-, cukor, és laktózmentes
Cukormentes almás lepény
Glutén-, cukor-, és laktózmentes
A fenti receptet használhatod akkor is ha piskóta tortakarikát szeretnél készíteni, ehhez nem kell mást tenned mint megváltoztatod az anyaghányadot a kívánt tortakarika méretnek megfelelően.
Ezt a legegyszerűbben úgy tudod kiszámolni, hogy a fenti recept anyaghányadát visszaosztottam egy tojás mennyiségre. Neked csak annyi a feladatod, hogy a megsütni kívánt piskóta tortakarikához szükséges tojásmennyiséghez visszaszorzod a receptet.
Tojás 1 db L-es méret 63-73g
Rizsliszt 29-30g
Xilit 12-13g
Eritrit 12-13g
Kukoricakeményítő 100g rizsliszthez/6g
A tojás súlya, ezáltal a tojáslé mennyisége mérettartományonként változik. Gluténmentes piskótánál különösen fontos erre odafigyelni, ezért érdemes grammban mérni a tojást és nem darabban. Így nem is kell ragaszkodni a megadott tojás mérethez, hanem bármilyen méretű tojásból ki tudjuk mérni a megadott súlyú mennyiséget.
Mivel a tojáslé mennyisége nem állandó a tojásokban, ezért a többi alapanyag mennyiségében is két értéket adtam meg. Kisebb lémennyiségnél az alacsonyabb, nagyobb lémennyiségnél a magasabb értékkel kell számolni.
Tapasztalatom alapján megadok egy pár tortakarika méretet és az azokhoz szükséges tojásmennyiséget.
20 cm átmérőjű, 6 cm magas tortakarikához 3 db L-es méretű tojás szükséges, vagy 190g tojáslé.
25 cm átmérőjű, 6 cm magas tortakarikához 5db L-es méretű tojás, vagy 315g tojáslé.
Úgy is lehet tortakarikát készíteni, hogy az eredetileg megadott mennyiségből kisütsz egy piskóta lapot és abból szurkálod ki a kívánt méretű tortakarikával a lapokat és ezeket töltöd össze.
Másik lehetőség, hogy egy, vagy több sütőpapírra a kívánt méretű tortakarikát körberajzolod, attól függően, milyen vastag lapokat kensz, vagy milyen magas tortát szeretnél sütni. A jelölt területen belül kenned el a piskóta masszát. Így sütöd ki a lapokat, ezeket töltöd össze, egymásra rétegezve.