Cukormentes Oreo kekszes torta recept – gluténmentes és tejmentes sütemény
Oreo keksz első darabjait az 1900-as évek elején késztették az USA-ban, innen indult világ hóító útjára. Számos formában és ízesítéssel készítik de a legtöbbet a vaníliakrémes változatból fogyasztják. Felhasználják torták, sütemények, muffinok készítésénél, pohárkrém és fagylalt előállításánál.
Bár nagyon szeretett keksz az oreo, de a tésztájához felhasznált alapanyagok miatt a diétás étrendet folytatók számára – mint a gluténmentes, cukormentes, tejmentes diéta – nem fogyasztható.
Mit szólnál egy olyan recepthez, amiben minden alapanyag gluténmentes, valamint cukormentes, tejmentes. Íze még is olyan, hogy ha megkóstolod, csak ilyet ennél minden nap.
Kakaós kekszes alapon krémes vaníliás töltelék és lágy kakaós puding, megszórva kakaós keksszel. Ez a cukormentes oreo kekszes torta, kicsik és nagyok kedvenc desszertje a családban.
Készítsd el Te is!
Cukormentes oreo torta elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverő tál
- fakanál
- hőálló edény
- kézi habverő
- sütőlemez
- tortakarika 25 cm átmérőjű
- pohár
- szita
- habkártya
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag 100g termékben
Energia: 976,79 kj/ 233,12 kcal
- Szénhidrát: 16,13 g
- – amelyből cukrok: 3,99 g
- Zsír: 18,19 g
- – amelyből telített zsírsavak: 10,79 g
- Fehérje: 2,53 g
- Só: 0,13 g
Cukormentes oreo torta recept:
Oreo torta alap
- összetört kakaós keksz 500gr
- tejmentes margarin 120gr
Díszítés
- kakaós keksz összetörve 100gr
Össz. Súly
1830gr
Előkészítés
10 perc
10-12 perc
Elkészítés
35 perc
Betöltés
10 perc
Díszítés
5 perc
Cukormentes oreo torta elkészítése lépésről-lépésre
1. Alapanyagok kimérése
Munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
250g tejmentes margarint, a vaníliakrémhez és a tésztához vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.
Vanília és kakaós krémhez, tésztához is mérjünk ki minden alapanyagot, 1db vaníliarudat vágjunk ketté és kaparjuk ki a magját.
2. Cukormentes Oreo kakaós keksz elkészítése
Kimért száraz alapanyagokban – 225g gluténmentes zabliszt, átszitált 100g kakaópor, 12 g gluténmentes sütőpor, csipet só, 80 g őrölt xilit, 80 g őrölt eritrit, 10g vaníliás pudingpor, – morzsoljunk el 125g tejmentes margarint.
A tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő.
Tésztát 1 db tojással (50g) és 125g vníliás mandula itallal elkeverjük. Addig gyúrjuk, amíg a kakaós tészta összeáll.
3. Sütés
Kakaós tésztát sütőlemez nagyságúra nyújtjuk, vagy csak kisebb darabkákat tépkedve dobáljuk a lemezre. Mivel a kisült tésztát a későbbiekben összetörjük, mind a tészta formája, mind a vastagsága nem releváns.
200 C°-os sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha vastagabb tésztát tettünk a lemezre, a sütési idő is meghosszabbodik.
Miután kihűlt a tészta, kézzel törjük össze, vagy daráljuk le, és osszuk szét két részre, egy 500g-os és egy 100g-os mennyiségre.
4. Oreo torta alap
500g összetört, vagy ledarált kakaós kekszet, fakanállal keverjünk össze 120g olvasztott tejmentes margarinnal.
25 cm átmérőjű tortakarika aljába terítsük el, és egy egyenes talpú pohár segítségével nyomkodjuk, tömörítsük bele a kekszes alapot.
Cukrászmester tipp: Olyan csatos tortakarikát válasszunk, aminek van alja, és az oldala könnyen eltávolítható. A kekszes alap dermedés után elválik a tortaformától, ezért nem kell kipapírozni, vagy zsiradékkal kikenni.
Tegyük a torta alapot hűtőbe, dermedni.
5. Cukormentes és tejmentes vaníliakrém
500g vegán tejszínt langyosítsunk meg egy edényben.
50g kukoricakeményítőhöz keverjünk annyi tejszínt, hogy egy hígan folyós masszát kapjunk.
A többi tejszínt forraljuk fel egy vaníliarúd kikapart magjával, 70g xilittel, és 70g eritrittel. Forrásban lévő tejszínhez keverjük hozzá a hígított keményítőt és főzzük, amíg besűrűsödik. Még forró krémhez keverjünk 125g tejmentes margarint.
Még melegen öntsük rá a kekszes torta alapra, egyenletesen terítsük el, és tegyük hűtőbe hűlni.
6. Cukormentes és tejmentesentes kakaós krém
500g vaníliás mandula italt langyosítsunk meg. Keverjünk egy keveset 30g gluténmentes vaníliás pudingporhoz és 10g átszitált kakaóporhoz. Hígan folyós masszát kapjunk. A kakaóport és a pudingot még szárazon keverjük el egymással, így a kakaópor nem tud becsomósodni.
A többi mandula italt forraljuk fel 55g xilittel, 55g eritrittel és egy vaníliarúd kikapart magjával. A forró mandula italhoz keverjük a hígított kakaós pudingot és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Kakaós krémet még forrón öntsük a kihűlt vaníliás krém tetejére és egyenletesen terítsük el.
7. Díszítés
Forró kakaós krém tetejére szórjuk a 100g összetört kakaós kekszet. Mivel a krém még lágy a kekszdarabok hozzá tapadnak és megpuhulnak a krém kigőzölgésétől. Így könnyű lesz a torta szeletelése.
Mentes „Oreo” kekszes tortát tegyük hűtőbe hűlni.
Tortát lehülése után fogyasszátok jó étvággyal.
Cukormentes Oreo Kekszes torta készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a keksz tésztában, krémben.
Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a száraz alapanyagokat nem keverjük össze megfelelően.
Megoldás:
A megelőzés!
– kakaós krémhez a kakaópor, keményítő, langyos vaníliás mandula ital alapos össze keverése. Ha mégis kialakulnának csomósodások, még főzés előtt szűrjük át az anyagot, így le tudjuk távolítani a csomókat
– ugyan ez vonatkozik a vaníliás krémre is
– kakaós kekszes tészta készítésekor kakaó por darabok maradhatnak a masszában, ez azért fordulhat elő, mert a kakaóport nem szitáltuk át felhasználás előtt.
2. "Ikrás" szétesik a vanília krém
Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni
Megoldás:
– az ikrásság általában azért alakul hat ki, mert az összetevőket nem kevertük össze megfelelően, vagy a tejmentes margarin vizes, rossz minőségű. Visszamelegítéssel (egy kevés krémet kiveszünk és megolvasztjuk, utána visszakeverjük az ikrás krémhez), alapos átkeveréssel legtöbb esetben orvosolható a probléma.
3. Folyósak lettek a krémek
Krém elfolyósodását két hiba okozhatja, vagy nem lett megfelelően besűrítve alapkrém, vagy valamelyik alapanyagot elmértünk
Megoldás:
– az elfolyósodott krém már nem javítható. Ezért midig figyeljünk a megfelelő mennyiségű alapanyag kimérésére. A megfelelő főzési idő betartására.
Cukrászmester tipp: Ha még is folyósak lettek a krémek, torta helyett készítsünk pohárkrémet.
4. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a cukormentes oreo kekszes torta
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, az Cukormentes Oero kekszes torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több cukormentes recept
Cukormentes Eszterházy torta
Gluténmentes és tejmentes
Cukormentes Néró
Gluténmentes és tejmentes
Cukormentes linzer
Gluténmentes és tejmentes