Cukormentes linzer recept – gluténmentes sütemény
Glutén, cukor és laktózmentes sütemény
Cukormentes linzer elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál, vagy üst
- nyújtódeszka
- nyújtófa
- kiszúró
- ecset
- sütőlemez
- nyomózsák, vagy evőkanál
- tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához
Tápanyag
Energia: 1253,70 kj/ 299,21 kcal
- Szénhidrát 28,17 gr
- – amelyből cukrok 0,42 gr
- Zsír 18,46 gr
- – amelyből telített zsírsavak 0,47 gr
- Fehérje 3,90 gr
- Só 0,06
Cukormentes linzer recept:
Cukormentes linzer tészta
- laktózmentes vaj 240gr (15%)
- rizsliszt 210gr (13%)
- mandulaliszt 117gr (7%)
- xilit 100gr (6%)
- eritrit 100gr (6%)
- tojás 80gr (5%)
- kölesliszt 66gr (4%)
- kukoricakeményítő 60gr (4%)
- burgonyakeményítő 50gr (3%)
- só 1gr (0%)
- citromhéj 1gr (0%)
Díszítés
- dió 40gr (3%)
- fahéj 1gr (0%)
Betöltés
- diabetikus sárgabaracklekvár 500gr (32%)
Össz. súly
1500gr
Előkészítési idő
10 perc
Elkészítési idő
kb. 1 óra
Pihentetés
Min. 1 óra
Sütés
12 perc
Cukormentes linzer elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
Munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
A laktózmentes vajat 240g, vagy margarint érdemes a felhasználás előtt kivenni a hűtőből, hogy puhább legyen, könnyebben dolgozhassuk vele. Kemény zsiradék eldolgozása a tésztában nehézkes, könnyen zsiradékcsomók maradhatnak benne.
Túl lágy zsiradék használata viszont nem jó, mivel túlzottan ellágyítja a tésztát, sokáig kell a hűtőben tárolni az összeállított tésztát, hogy dolgozhassuk vele.
Mérjük ki a 210g rizslisztet, 117g mandulalisztet, 100g xilitet, 100g eritritet, 66g köleslisztet, 60g kukoricakeményítőt, 50g burgonyakeményítőt, 1g sót (bő csipet). Reszeljünk 1g citromhéjt. Készítsük elő a tojást 80g (kb. 2db kis méretű).
Daráljunk, vagy törjünk össze nyújtófával 40g diót és keverjük össze 1g fahéjjal.
Készítsük elő a diabetikus sárgabaracklekvárt, vagy a legjobb, ha van ház, cukor nélkül főzött sárgabaracklekvárunk.
2. Cukormentes linzer tészta összeállítása
Begyúrással alakítjuk ki a megfelelő tészta szerkezetet.
Száraz alapanyagokat (210g rizsliszt, 117g mandulaliszt, 100g xilit, 100g eritrit, 66g kölesliszt, 60g kukoricakeményítő, 50g burgonyakeményítő, 1g citromhéj, csipet só) egy tálba öntjük és elmorzsoluk benne 240g laktózmentes vajat, vagy margarint. Ez történhet kézzel, vagy géppel. Ekkor a tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő. Hozzá adunk 80g tojást és határozott mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.
Cukrászmester tipp: Ez a folyamat ne tartson sokáig, hiszen a kéz melegétől, megolvadhat a tésztában a zsiradék. Az olvadt zsiradék könnyen kicsapódik, „le ég” a tészta.
3. A tészta pihentetése
Pihentetés ugyan olyan fontos része a gyártás technológiának, mint a begyúrás, ekkor érnek össze az alapanyagok, alkotnak egységes struktúrát.
Megfelelően kidolgozott cukormentes linzer tésztánk összeállt, célszerű pihentetni, hűtőben. Csomagoljuk be, vagy takarjuk le folpakkal és fél, egy órára tegyük hűtőbe. Erre azért van szűkség, hogy könnyebben tudjuk a későbbiekben dolgozni a tésztával. Az összegyúrt alapanyagok összeérnek, a zsiradék vissza keményedik, így egy egységet képeznek a pihentetés alatt.
Cukrászmester tanács: A legjobb, ha egy nappal korábban készítsük el a tésztát és tároljuk hűtőben.
4. Linzer tészta nyújtása, formázása
Nyújtással kialakítjuk a süteményünk megfelelő vastagságát.
Hűtőből kivett cukormentes linzer tésztát, kézzel, vagy géppel átgyúrjuk. Az átgyúrás ne tartson sokáig, ne lágyítsuk el az anyagot. A tésztát lisztezett felületen (nyújtódeszka, asztallap), kb. 5 mm-es vastagságúra nyújtjuk.
Tetszőleges alakú és méretű, fém vagy műanyag kiszúróval, linzer lapokat szaggatunk. A kapott lapocska mennyiséget megfelezzük. Felének a közepét kiszúrjuk, egy kisebb méretű kiszúróval. Felső felületét megkenjük tojással, vagy vízzel és megszórjuk darált dió és fahéj keverékével.
Cukrászmester tipp: A megszórt felületen, gurítsuk végig a nyújtófánkat (gyengéden, nem lenyomva!), igy elkerülhetjük, hogy a díszítésünk leperegjen a felületről.
5. Sütés
Sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok plusz ízzel egészítik ki a linzertésztánkat.
Lapocskákat sütőlemezre helyezzük, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze, mivel sülés közben még terülnek. Előmelegített 180-200 C°-os sütőben addig sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz. Ha valaki omlósabb állagot szereti, szereti a megpörkölődött dió ízét, nyugodtan süsse tovább. Viszont nem érdemes túlsütni a linzereket, mert könnyen megkeseredik rajta a dió.
6. Betöltés
Szoba hőmérsékletűre hűlt linzer lapocskákat összetöltjük 500g diabetikus sárgabaracklekvárral.
A „kopasz” lapocskára, nyomózsák, vagy kiskanál segítségével felvisszük a cukormentes diabetikus sárgabaracklekvárt, tetszőleges mennyiségben és rátesszük a diós felületű lapot. Egy kicsit összenyomjuk őket, hogy a felső lapon kialakított lyukon, ránk tudjon mosolyogni a lekvár.
Természetesen ízlésünknek megfelelően más diabetikus lekvárt is választhatunk a linzer összeragasztására.
Cukrászmester tipp: Minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.
Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:
Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Cukormentes linzer készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a cukormentes linzer tésztában.
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a zsiradékunk túl kemény, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás, összemérés során. Előidézheti még, ha mindent egyszerre gyúrunk össze, így nem tud kialakulni a morzsalékosság. A keményítő felveszi a tojás nedvesség tartalmát, becsomósodik.
Megoldás:
Amikor zsiradékdarabok vannak a linzer tésztánkban, kisebb darabokra osztva, határozott, gyors mozdulatokkal, késhegy vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Így a zsiradékdarabok szétnyomódnak, egyneműsödnek a többi alapanyaggal. Vigyázat! Túl sokáig nem lehet gyúrni, nyújtani, mozgatni a tésztát, mert könnyen „le ég”, kiválik a zsiradék. Főleg, ha kézzel dolgozunk, a kéz melegét hamar átveszik a zsiradékok.
A „galuska” kialakulhat azért is , mert a keményítő, vagy valamelyik liszt felszívta a tojás nedvesség tartalmát és összecsomósodott, megkeményedett, célszerű új tésztát készíteni, betartva a technológiai leírást.
2. Ellágyult a linzer tészta.
Ennek oka lehet a túl puha zsiradék, vagy a hosszú idejű gyúrás, illetve a túl meleg kéz, amennyiben kézzel dolgozunk.
Megoldás:
A zsiradék megfelelő állaga kardinális kérdés. A túl kemény, illetve a túlzottan lány zsiradék is problémát jelenthet. Ha lágy a zsiradékunk, tegyük be a hűtőbe egy kicsit a megfelelő állag eléréséig, vagy nagyon gyorsan gyúrjuk össze a tésztát és azt hűtsük le. A túlzottan lágy zsiradék használatát kerülni kell!
3. Szétesik a linzer tészta, nem áll össze
Az ilyen probléma több módon is kialakulhat. Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Sokáig gyúrtuk, “le égett” a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.
Megoldás:
Amennyiben a linzer tészta száraz-morzsalékos, még tojást, vagy vizet lehet hozzá adagolni. Amennyiben „le égett” (morzsalékos, szétesik, „meleg” a tészta), le kel hűteni és még egy kis zsiradékot lehet hozzá gyúrni. Max. 5 %. Ennél többet nem érdemes, mert sütéskor szétterül a tészta.
4. A lehűtött linzer tésztánk nagyon törik, nehezen nyújtható.
Ez a probléma, akkor jelentkezhet, ha sokáig tároltuk alacsony hőfokon a tésztát hűtőben.
Megoldás:
Ha a linzer tésztánk túlzottan lehűlt, gyúrjuk át, kézzel, vagy géppel. Érdemes kisebb darabokra tördelni és 5-10 perc után átgyúrni. A konyha hőmérsékletétől és a kéz melegétől, gyorsan feldolgozásra kész állapotba kerül.
5. Nyújtás során leragad a tészta.
Kiváltó oka lehet az ellágyult, puha tészta. Kevés lisztet szórtunk a tészta alá nyújtás előtt.
Megoldás:
A tészta leragadása egy bosszantó eset, de nem kell pánikba esni. Könnyebb megelőzni a bajt, min meg oldani. Amikor nyújtás közben elkezdjük érezni, hogy megragad a tésztánk, egy hosszú pengéjű, egyenes kenőkéssel vágjunk alá, tekerjük fel a tésztát egy sodrófára, lisztezzünk alá és folytathatjuk a nyújtást.
A leragadás a tészta ellágyulása miatt történt. Szedjük össze a tésztát, hűtsük vissza, majd újból nyújtsuk ki.
6. Nem lett egyenletes vastagságú a linzer tésztánk nyújtás során.
Okozója lehet az egyenlőtlen erőkifejtés, amitől hullámos eltérő vastagságú tésztarészek alakulnak ki.
Megoldás:
Az egyenletes nyújtási vastagság elérésének a legbiztosabb módszere, ha „szamár vezetőt” használunk. A nyújtófánk szélességében rakjunk le két olyan vastagságú falécet, vonalzót, karton lap csíkot, amilyen vastagságot szeretnénk elérni, és a két Pl.: faléc között nyújtsuk ki a linzer tésztát. Így a faléceken gurul a nyújtófa és a linzer tésztánk egyenletesen fog elnyúlni.
Tipp: amennyiben vizuális típus vagy kattints ide egy rövid videóért
7. Beleragad a kiszúróba a linzer tészta
Kellemetlen és bosszantó, ha a kiszúróból nem, vagy csak nehezen jön ki a linzer tészta. Ennek kiváltója lehet, ha túl vastagon kentük meg a tészta felületét tojással, vagy már kezd ellágyulni a tésztánk.
Megoldás:
Kiszúrónk lisztbe mártása, kiszúrás előtt. Újabb használat előtt pedig töröljük le a ráragadt maradványokat, úgy mártsuk ismét a lisztbe.
Ellágyult linzer tészta esetén, visszahűtés után újra tudunk dolgozni.
8. Sütés után a lapocskáink világosak, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek
A sütés a legfontosabb eleme a linzerünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.
Megoldás:
Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül.
9. A lekvár kifolyik a linzerlapocskák közül, nagyon eláztatta a tésztát
Az elkészült linzerünk végleges minőségét nagyban befolyásolja a jól megválasztott, jó minőségű lekvár. Szükséges, hogy a lekvárunknak megfelelő tartása legyen és ne engedje a levét, mert attól teljesen szétázik a linzerünk.
10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a cukormentes linzer
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a cukormentes linzer tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több cukormentes recept
Glutén-, és cukormentes kakaós Muffin
Glutén-, cukor-, laktózmentes
Cukormentes néró
Glutén-, cukor és laktózmentes
Cukormentes almáslepény
Glutén-, cukor-, és laktózmentes