Glutén-, és cukormentes linzer sárgabaracklekvárral recept

Glutén, cukor és laktózmentes sütemény

Laktózmentes logó

Recept elkészítéséhez szükséges eszközök:

 • mérleg
 • keverő tál, vagy üst
 • nyújtódeszka
 • nyújtófa
 • kiszúró
 • ecset
 • sütőlemez
 • nyomózsák, vagy evőkanál
 • tányér, vagy tálca az elkészült termékek szervirozásához

Tápanyag

Energia: 1253,70 kj/ 299,21 kcal

 • Szénhidrát 28,17 gr
 • – amelyből cukrok 0,42 gr
 • Zsír 18,46 gr
 • – amelyből telített zsírsavak 0,47 gr
 • Fehérje 3,90 gr
 • Só 0,06
Glutén-, és cukormentes linzer sárgabaracklekvárral

Recept:

Tészta

 

 • laktózmentes vaj                      240gr           (15%)
 • rizsliszt                                         210gr           (13%)
 • mandulaliszt                               117gr             (7%)
 • xilit                                               100gr             (6%)
 • eritrit                                           100gr              (6%)
 • tojás                                              80gr              (5%)
 • kölesliszt                                      66gr              (4%)
 • kukoricakeményítő                   60gr             (4%)
 • burgonyakeményítő                 50gr              (3%)
 • só                                                      1gr              (0%)
 • citromhéj                                        1gr              (0%)

Díszítés

 • dió                                                      40gr   (3%)
 • fahéj                                                      1gr   (0%)

 

Betöltés

 • diabetikus sárgabaracklekvár  500gr  (32%)

Össz. súly

1500gr

Előkészítési idő

10 perc

Elkészítési idő

kb. 1 óra

Pihentetés

Min. 1 óra

Sütés

12 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

Munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

A laktózmentes vajat, vagy margarint érdemes a felhasználás előtt kivenni a hűtőből, hogy puhább legyen, könnyebben dolgozhassuk vele. Kemény zsiradék eldolgozása a tésztában nehézkes, könnyen zsiradékcsomók maradhatnak benne.

Túl lágy zsiradék használata viszont nem jó, mivel túlzottan ellágyítja a tésztát, sokáig kell a hűtőben tárolni az összeállított tésztát, hogy dolgozhassuk vele.

Gluténmentes
Cukormentes linzer díszítéséhez és betöltéséhez szükséges alapanyagok.

2. A tészta összeállítása

Begyúrással alakítjuk ki a megfelelő tészta szerkezetet.

Száraz alapanyagokat (210g rizsliszt, 117g mandulaliszt, 100g xilit, 100g eritrit, , 66g kölesliszt, 60g kukoricakeményítő, 50g burgonyakeményítő, 1g citromhéj, csipet só) egy tálba öntjük és elmorzsoluk benne 240g laktózmentes vajat, vagy margarint. Ez történhet kézzel, vagy géppel. Ekkor a tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő. Hozzá adunk 80g tojást és határozott mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.

Cukrászmester tipp: Ez a folyamat ne tartson sokáig, hiszen a kéz melegétől, megolvadhat a tésztában a zsiradék. Az olvadt zsiradék könnyen kicsapódik, “le ég” a tészta.

Glutén-, és cukormentes linzer begyúrása

3. A tészta pihentetése

Pihentetés ugyan olyan fontos része a gyártás technológiának, mint a begyúrás, ekkor érnek össze az alapanyagok, alkotnak egységes struktúrát.

Megfelelően kidolgozott  tésztánk összeállt, célszerű pihentetni, hűtőben. Csomagoljuk be, vagy takarjuk le folpakkal és fél, egy órára tegyük hűtőbe. Erre azért van szűkség, hogy könnyebben tudjuk a későbbiekben dolgozni a tésztával. Az összegyúrt alapanyagok összeérnek, egy egységet képeznek a pihentetés alatt.

Cukrászmester tanács: egy nappal korábban készítsük el a tésztát és tároljuk hűtőben.

Gluténmentes linzer tésztájának pihentetése

4. Nyújtás, formázás

Nyújtással kialakítjuk a süteményünk megfelelő vastagságát.

Hűtőből kivett linzertésztát, kézzel, vagy géppel átgyúrjuk. Az átgyúrás ne tartson sokáig, ne lágyítsuk el az anyagot. A tésztát lisztezett felületen (nyújtódeszka, asztallap), kb. 5 mm-es vastagságúra nyújtjuk.

Tetszőleges alakú és méretű, fém vagy műanyag kiszúróval, linzer lapokat szaggatunk. A kapott lapocska mennyiséget megfelezzük. Felének a közepét kiszúrjuk, egy kisebb méretű kiszúróval. Felső felületét megkenjük tojással, vagy vízzel és megszórjuk darált dió és fahéj keverékével.

Cukrászmester tipp: A megszórt felületen, gurítsuk végig a nyújtófánkat (gyengéden, nem lenyomva!), igy elkerülhetjük, hogy a díszítésünk leperegjen a felületről.

Glutén-, és cukormentes linzer kiszúrása.

5. Sütés

Sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok plusz ízzel egészítik ki a linzertésztánkat.

Lapocskákat sütőlemezre helyezzük, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze, mivel sülés közben még terülnek. Előmelegített 180-200 C°-os sütőben addig sütjük, amíg a széle aranybarna színű nem lesz. Ha valaki omlósabb állagot szereti, szereti a megpörkölődött dió ízét, nyugodtan süsse tovább. Viszont nem érdemes túlsütni a terméket, mert könnyen megkeseredik rajta a dió.

Gluténmentes linzer kisütve, sütőlemezen.

6. Betöltés

Szoba hőmérsékletűre hűlt lapocskákat összetöltjük 500g diabetikus sárgabaracklekvárral. A “kopasz” lapocskára, nyomózsák, vagy kiskanál segítségével felvisszük a lekvárt, tetszőleges mennyiségben és rátesszük a diós felületű lapot. Egy kicsit összenyomjuk őket, hogy a felső lapon kialakított lyukon, ránk tudjon mosolyogni a lekvár. smile

Cukrászmester tipp: Minél több lekvárt juttatunk a két lapocska közé, annál puhább, ízesebb lesz a süteményünk, viszont túlzásokba sem érdemes esni. A túl sok lekvár, evés közben kipréselődik a lapok közül és elkenődhet a kezünkön, ruhánkon.

Gluténmentes linzer betöltése.
Glutén-, és cukormentes linzer díszesen tálalva

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Linzer készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a linzer tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a zsiradékunk túl kemény, vagy ha valamelyik alapanyag összeállt, tárolás, összemérés során. Előidézheti még, ha mindent egyszerre gyúrunk össze, így nem tud kialakulni a morzsalékosság. A keményítő felveszi a tojás nedvesség tartalmát, becsomósodik.

Megoldás: 

Amikor zsiradékdarabok vannak a linzer tésztánkban, kisebb darabokra osztva, határozott, gyors mozdulatokkal, késhegy vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Így a zsiradékdarabok szétnyomódnak, egyneműsödnek a többi alapanyaggal. Vigyázat! Túl sokáig nem lehet gyúrni, nyújtani, mozgatni a tésztát, mert könnyen “le ég”, kiválik a zsiradék. Főleg, ha kézzel dolgozunk, a kéz melegét hamar átveszik a zsiradékok.

A “galuska” kialakulhat azért is , mert a keményítő, vagy valamelyik liszt felszívta a tojás nedvesség tartalmát és összecsomósodott, megkeményedett, célszerű új tésztát készíteni, betartva a technológiai leírást.

2. Ellágyult a tészta.

Ennek oka lehet a túl puha zsiradék, vagy a hosszú idejű gyúrás, illetve a túl meleg kéz, amennyiben kézzel dolgozunk.

Megoldás:

A zsiradék megfelelő állaga kardinális kérdés. A túl kemény , illetve a túlzottan lány zsiradék is problémát jelenthet. Ha lágy a zsiradékunk, tegyük be a hűtőbe egy kicsit a megfelelő állag eléréséig, vagy nagyon gyorsan gyúrjuk össze a tésztát és azt hűtsük le. A túlzottan lágy zsiradék használatát kerülni kell!

3. Szétesik a tészta, nem áll össze

Az ilyen probléma több módon is kialakulhat. Kicsi volt a tojásunk, ezért kevés a folyadék. Sokáig gyúrtuk, “le égett” a tészta. Valamelyik alapanyagot elmértünk.

Megoldás:

Amennyiben a tészta száraz-morzsalékos, még tojást, vagy vizet lehet hozzá adagolni. Amennyiben “le égett” (morzsalékos, szétesik, “meleg” a tészta), le kel hűteni és még egy kis zsiradékot lehet hozzá gyúrni. Max. 5 %. Ennél többet nem érdemes, mert sütéskor szétterül a tészta.

4. A lehűtött tésztánk nagyon törik, nehezen nyújtható.

Ez a probléma, akkor jelentkezhet, ha sokáig tároltuk alacsony hőfokon a tésztát hűtőben.

Megoldás:

Ha a tésztánk túlzottan lehűlt, gyúrjuk át, kézzel, vagy géppel. Érdemes kisebb darabokra tördelni és 5-10 perc után átgyúrni. A konyha hőmérsékletétől és a kéz melegétől, gyorsan feldolgozásra kész állapotba kerül.

5. Nyújtás során leragad a tészta.

Kiváltó oka lehet az ellágyult, puha tészta. Kevés lisztet szórtunk a tészta alá nyújtás előtt.

Megoldás:

A tészta leragadása egy bosszantó eset, de nem kell pánikba esni. Könnyebb megelőzni a bajt, min meg oldani. Amikor nyújtás közben elkezdjük érezni, hogy megragad a tésztánk, egy hosszú pengéjű, egyenes kenőkéssel vágjunk alá, tekerjük fel a tésztát egy sodrófára, lisztezzünk alá és folytathatjuk a nyújtást.

A leragadás a tészta ellágyulása miatt történt. Szedjük össze a tésztát, hűtsük vissza, majd újból nyújtsuk ki.

6. Nem lett egyenletes vastagságú a tésztánk nyújtás során.

Okozója lehet az egyenlőtlen erőkifejtés, amitől hullámos eltérő vastagságú tésztarészek alakulnak ki.

Megoldás:

Az egyenletes nyújtási vastagság elérésének a legbiztosabb módszere, ha “szamár vezetőt” 🙂 használunk. A nyújtófánk szélességében rakjunk le két olyan vastagságú falécet, vonalzót, karton lap csíkot, amilyen vastagságot szeretnénk elérni, és a két Pl.: faléc között nyújtsuk ki a tésztát. Így a faléceken gurul a nyújtófa és a tésztánk egyenletesen fog elnyúlni.

Tipp: amennyiben vizuális típus vagy kattints ide egy rövid videóért

7. Beleragad a kiszúróba a tészta

Kellemetlen és bosszantó, ha a kiszúróból nem, vagy csak nehezen jön ki a tészta. ennek kiváltója lehet, ha túl vastagon kentük meg a tészta felületét tojással, vagy már kezd ellágyulni a tésztánk.

Megoldás:

Kiszúrónk lisztbe mártása, kiszúrás előtt. Újabb használat előtt pedig töröljük le a ráragadt maradványokat, úgy mártsuk ismét a lisztbe.

Ellágyult tészta esetén, visszahűtés után újra tudunk dolgozni.

 

8. Sütés után a lapocskáink világosak, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek

A sütés a legfontosabb eleme a linzerünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül.

9. A lekvár kifolyik a linzerlapocskák közül, nagyon eláztatta a tésztát

Az elkészült linzerünk végleges minőségét nagyban befolyásolja a jól megválasztott, jó minőségű lekvár. Szükséges, hogy a lekvárunknak megfelelő tartása legyen és ne engedje a levét, mert attól teljesen szétázik a linzerünk.

10. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a linzer

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a linzer tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Még több cukormentes recept

Glutén-, és cukormentes kakaós Muffin

Glutén-, cukor-, laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes néró díszesen tálalva

Cukormentes néró

Glutén-, cukor és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes almás lepény díszesen tálalva

Cukormentes almáslepény

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót