Cukormentes kókuszos sütemény – gluténmentes Bounty szelet
Cukormentes, gluténmentes, tejmentes recept
Cukormentes Bounty elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverő tál, vagy üst
- fakanál, vagy spatula
- kézi habverő
- hőálló edény
- kézi mixer
- sütőpapír
- sütőlemez
- kenőkés
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag 100 grammban
Energia: 1338,60 kj/ 319,47 kcal
- Szénhidrát: 14,20 g
- – amelyből cukrok: 0,36 g
- Zsír: 29,53 g
- – amelyből telített zsírsavak: 14,45 g
- Fehérje: 3,36 g
- Só: 0,01 g
Cukormentes kókuszos Bounty recept:
Kakaós linzer tészta
- rizsliszt 110gr
- xilit 25gr
- eritrit 25gr
- kakaópor 15gr
- mandulaliszt 25gr
- tejmentes margarin 100gr
- tojássárgája 20gr
Kókusz panna cotta
- kókuszmassza 125gr
- kókusztejszín 125gr
- kókusztej 40gr
- kakaóvaj 40gr
- kókuszkrém 500gr
- zselatin 10gr
- víz 50gr
Étcsokoládés ganache (ejtsd: genás)
- cukor és gluténmentes étcsokoládé 250gr
- kókusztej 125gr
- kókusztejszín 36gr
- tejmente margarin 110gr
Díszítés
- cukor és gluténmentes étcsokoládé reszelék
Össz. Súly
1950gr
Előkészítés
kb. 15 perc
Elkészítés
Kb. 45 perc
Sütés
42 perc
Betöltés
10 perc
Szeletelés, díszítés
10 perc
Recept elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
Margarint vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.
Kókusz felverthez: 150g kókuszreszeléket 11g xilitet, 11g eritritet, 5g rizslisztet, 6g mandulalisztet keverjük össze egy tálban.
A többi alapanyagot is készítsük elő.
10g zselatint és 50g vizet keverjünk össze.
2. Kakaós linzertészta begyúrása
Alapanyagokat (110g rizsliszt, 25g xilit, 25g eritrit, 15g kakaópor, 25g mandulaliszt, 100g margarin) a tojássárgája kivételével mérjük egy tálba és a margarint morzsoljuk el a szárazanyagokkal, majd adjuk hozzá 20g tojássárgáját és gyúrjuk össze a tésztát.
Kész tésztát, folpakba csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
3. Kókusz massza készítése
Egy hőálló edényben 60g kókusztejet, 80g xilitet, 80g eritritet, felforralunk, hozzá adunk 50g kókuszreszeléket és szűrűre főzzük.
Ha kész félre tesszük hűlni.
4. Étcsokoládé ganache készítés
Egy tálba mérjük ki 250g cukormentes és gluténmentes étcsokoládét.
Egy hőálló edénybe forraljuk fel 36g kókusztejszínt és 125g kókusztejet.
Amikor forr öntsük rá az étcsokoládéra és keverjük össze.
Adjuk hozzá 110g margarint, kisebb darabokra vágva és keverjük össze.
Cukrászmester tipp: amennyiben a margarin nem olvadna el a csokoládés alapban, egy kicsit melegítsünk rá mikróban. Ha szükséges botmixerrel dolgozzuk át a ganache-t, hogy megfelelően egyneműsödjenek az összetevők.
5. Kókusz panna cotta készítése, első rész
Egy hőálló edényben forraljunk fel 125g kókusztejszínt és 40g kókusztejet, amikor forr öntsünk hozzá 40g kakaóvajat keverjük össze. Amikor elolvadt, keverjük hozzá a kókusz masszát és tegyük félre hűlni.
6. Kókusz felvert készítése
225g tojásfehérjét 35g xilittel és 35g eritrittel kemény habbá verünk. Az édesítőszereket fokozatosan adagoljuk a tojásfehérjéhez habosítás közben.
A kemény tojásfehérje habhoz hozzákeverjük a már előzetesen kimért szárazanyagokat (150g kókuszreszelék 11g xilit, 11g eritrit, 5g rizsliszt, 6g mandulaliszt).
8. Sütés
A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a felvertünket.
A sütőpapírral fedett sütőlemezre, 36x22cm lapot kenünk, előmelegített 150 C°-os sütőben sütjük, kb. 30 percig. Tetejét óvatosan megnyomva, vissza rugódik, nem ragad az ujjunkhoz.
Fontos! Nem szabad túlsütni a felvertet. A kiszáradt felvert törik, kemény nem élvezhető állaga lesz!
8. Linzerlap nyújtás, sütés
Amíg sül a kókuszos felvertünk, nyújtsuk ki a kakaós linzer lapot.
Hűtőből vegyük ki a linzertésztát, gyúrjuk át és rizslisztezett felületen 36×22 cm nagyságúra nyújtjuk.
Helyezzük át egy sütőlemezre, szurkáljuk meg villával, vagy hústűvel és süssük 200 C°-os sütőben 10-12 percig.
Amikor kivettük a sütőből, egy hosszú egyenes késsel vágjunk alá a linzerlapnak.
9. Betöltés, első rész
Először a linzer lapot csúsztassuk át a sütőlemezről egy tálcára.
A kihűlt, de még képlékeny ganache-ból, egy kisebb adagot, 1-2 mm-es vastagságban elkenünk a linzerlapon.
Erre ráborítjuk a kókuszos felvertet. Papírt lehúzzuk a felületéről és a maradék ganache-t elkenjük rajta.
Berakjuk a hűtőbe, hűlni.
10. Kókusz panna cotta, második rész
A kihűlt panna cotta alaphoz, hozzá keverünk 500g felvert kókuszkrémet és az előzetesen beáztatott és megolvasztott zselatin masszát (10g zselatin és 50g viz).
11. Betöltés, második rész
A kókusz panna cottát egyenletesen elkenjük a ganache tetején.
A megfelelően elkészített kókusz panna cotta pont annyira képlékeny, hogy még kenhető, de nem folyik le a ganache tetejéről.
Rakjuk vissza a hűtőbe hűlni.
Tipp: Ha valami miatt folyékony valamelyik krémünk, vagy nem vagyunk biztosak magunkban, használhatunk betöltő keretet is. A betöltő keret biztosan megtartja a krémet.
12. Díszítés, szeletelés
Felületét megszórhatjuk reszelt étcsokoládéval.
A bounty-t tetszőleges méretűre és formájúra szeleteljük, forró vízbe mártott késsel.
Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Cukormentes kókuszos Bounty készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a ganache-ban.
Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a margarin nem olvad el a ganache-ban.
Megoldás:
A ganache-t, mikróban, vagy gőz felett olvasszuk meg egy kicsit és úgy keverjük össze.
2. "Ikrás" szétesik a ganache
Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni
Megoldás:
A ganache-t, mikróban, vagy gőz felett olvasszuk meg egy kicsit és botmixerrel dolgozzuk össze.
3. Folyós lett a panna cotta.
Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy az alapkrém volt túl meleg.
Megoldás:
Amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a receptben eltérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk akkor, ha még a zselatint nem tettük a krémhez. Ellenkező esetben készítenünk kell egy új krémet.
Meleg krém esetén fellépő folyósságnál, használjunk betöltő keretet. Így a krémünk nem folyik le a sütemény tetejéről. Valószínűleg a térfogata kisebb lesz, ezért alacsonyabb lesz a süteményünk.
4. Sütés után a piskótalap ragacsos, nyers ízű, vagy nagyon megsült
A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a piskótalapot.
Megoldás:
Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.
Az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.
Megoldás:
Egyenletes elkenés.
5. A linzerlap nem jön le a sütőlemezről
Sütés után azonnal vágjunk alá a linzerlapnak egy hosszú egyenes késsel, mert különben nem tudjuk leszedni a sütőlemezről.
6. Szeletelés közben a szeletelőkés széthúzza a süteményt
Szeletelés előtt le kell hűteni a bounty-t azért, hogy a megfelelő kötés kialakuljon a krémekben, egységet alkosson a sütemény. Így könnyebb lesz a szeletelés, simább a vágási felület.
Szeletelés közben érdemes a szeletelő kést forró vízbe mártani, így a kés felületéről leoldódik az esetlegesen hozzá tapadt krém, nem húzza szét a bounty-t, könnyedén siklik a kés a krémben.
7. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a bounty
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a bounty tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂
Még több cukormentes recept
Glutén-, és cukormentes linzer
Glutén-, cukor-, és laktózmentes
Cukormentes kakaós Muffin
Gluténmentes és laktózmentes
Cukormentes almás lepény
Gluténmentes és laktózmentes