Cukormentes kókuszos sütemény – gluténmentes Bounty szelet

Cukormentes, gluténmentes, tejmentes recept

Cukormentes logó
Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Cukormentes Bounty elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál, vagy üst
  • fakanál, vagy spatula
  • kézi habverő
  • hőálló edény
  • kézi mixer
  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • kenőkés
  • szeletelőkés
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100 grammban

Energia: 1338,60 kj/ 319,47 kcal

  • Szénhidrát: 14,20 g
  • – amelyből cukrok: 0,36 g
  • Zsír: 29,53 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 14,45 g
  • Fehérje: 3,36 g
  • Só: 0,01 g
Gluténmentes és cukormentes bounty díszesen tálalva

Cukormentes kókuszos Bounty recept:

Kakaós linzer tészta

 

  • rizsliszt                                                    110gr
  • xilit                                                            25gr
  • eritrit                                                        25gr
  • kakaópor                                                 15gr
  • mandulaliszt                                          25gr
  • tejmentes margarin                           100gr
  • tojássárgája                                           20gr

Kókusz massza

 

  • kókuszital                                               50gr
  • xilit                                                           80gr
  • eritrit                                                       80gr
  • kókuszreszelék                                     50gr

Kókusz panna cotta

 

  • kókuszmassza                                     125gr
  • kókusztejszín                                       125gr
  • kókusztej                                               40gr
  • kakaóvaj                                                40gr
  • kókuszkrém                                       500gr
  • zselatin                                                   10gr
  • víz                                                            50gr

Étcsokoládés ganache (ejtsd: genás)

 

  • cukor és gluténmentes étcsokoládé             250gr
  • kókusztej                                                               125gr
  • kókusztejszín                                                         36gr
  • tejmente margarin                                              110gr

Kókusz felvert

 

  • tojásfehérje                                                         225gr
  • kókuszreszelék                                                   150gr
  • xilit                                                                          35gr
  • eritrit                                                                      46gr
  • xilit                                                                          46gr
  • rizsliszt                                                                     5gr
  • mandulaliszt                                                          6gr

Díszítés

 

  • cukor és gluténmentes étcsokoládé reszelék

Össz. Súly

1950gr

Előkészítés

kb. 15 perc

Elkészítés

Kb. 45 perc

Sütés

42 perc

Betöltés

10 perc

Szeletelés, díszítés

10 perc

Recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Margarint vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.

Kókusz felverthez: 150g kókuszreszeléket 11g xilitet, 11g eritritet, 5g rizslisztet, 6g mandulalisztet keverjük össze egy tálban.

A többi alapanyagot is készítsük elő.

10g zselatint és 50g vizet keverjünk össze.

Cukormentes Bounty felvert alap
Cukormentes Bounty linzer alap
Cukormentes Bounty ganache alap
Cukormentes Bounty, panna cotta alap
2. Kakaós linzertészta begyúrása

Alapanyagokat (110g rizsliszt, 25g xilit, 25g eritrit, 15g kakaópor, 25g mandulaliszt, 100g margarin) a tojássárgája kivételével mérjük egy tálba és a margarint morzsoljuk el a szárazanyagokkal, majd adjuk hozzá 20g tojássárgáját és gyúrjuk össze a tésztát.

Kész tésztát, folpakba csomagoljuk és hűtőbe tesszük.

Cukormentes Bounty, linzer gyúrása
Cukormentes Bounty, linzer hűtése
3. Kókusz massza készítése

Egy hőálló edényben 60g kókusztejet, 80g xilitet, 80g eritritet, felforralunk, hozzá adunk 50g kókuszreszeléket és szűrűre főzzük.

Ha kész félre tesszük hűlni.

Cukormentes Bounty, panna cotta alap főzése

4. Étcsokoládé ganache készítés

Egy tálba mérjük ki 250g cukormentes és gluténmentes étcsokoládét.

Egy hőálló edénybe forraljuk fel 36g kókusztejszínt és 125g kókusztejet.

Amikor forr öntsük rá az étcsokoládéra és keverjük össze.

Adjuk hozzá 110g margarint, kisebb darabokra vágva és keverjük össze.

Cukrászmester tipp: amennyiben a margarin nem olvadna el a csokoládés alapban, egy kicsit melegítsünk rá mikróban. Ha szükséges botmixerrel dolgozzuk át a ganache-t, hogy megfelelően egyneműsödjenek az összetevők.

Cukormentes Bounty, panna cotta alap főzése
Cukormentes bounty-hoz ganache készítése 2
Cukormentes bounty-hoz ganache készítése 3

5. Kókusz panna cotta készítése, első rész

Egy hőálló edényben forraljunk fel 125g kókusztejszínt és 40g kókusztejet, amikor forr öntsünk hozzá 40g kakaóvajat keverjük össze. Amikor elolvadt, keverjük hozzá a kókusz masszát és tegyük félre hűlni.

Cukormentes Bounty panna cotta főzése
Cukormentes Bounty panna cotta főzés befejezése
6. Kókusz felvert készítése

225g tojásfehérjét 35g xilittel és 35g eritrittel kemény habbá verünk. Az édesítőszereket fokozatosan adagoljuk a tojásfehérjéhez habosítás közben.

A kemény tojásfehérje habhoz hozzákeverjük a már előzetesen kimért szárazanyagokat (150g kókuszreszelék 11g xilit, 11g eritrit, 5g rizsliszt, 6g mandulaliszt).

Cukormentes Bounty felvert alap keverése
8. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a felvertünket.

A sütőpapírral fedett sütőlemezre, 36x22cm lapot kenünk, előmelegített 150 C°-os sütőben sütjük, kb. 30 percig. Tetejét óvatosan megnyomva, vissza rugódik, nem ragad az ujjunkhoz.

Fontos! Nem szabad túlsütni a felvertet. A kiszáradt felvert törik, kemény nem élvezhető állaga lesz!

Cukormentes Bounty felvert sütése

8. Linzerlap nyújtás, sütés

Amíg sül a kókuszos felvertünk, nyújtsuk ki a kakaós linzer lapot.

Hűtőből vegyük ki a linzertésztát, gyúrjuk át és rizslisztezett felületen 36×22 cm nagyságúra nyújtjuk.

Helyezzük át egy sütőlemezre, szurkáljuk meg villával, vagy hústűvel és süssük 200 C°-os sütőben 10-12 percig.

Amikor kivettük a sütőből, egy hosszú egyenes késsel vágjunk alá a linzerlapnak.

Cukormentes Bounty linzer nyújtása
Cukormentes bounty-hoz linzerlap sütése

9. Betöltés, első rész

Először a linzer lapot csúsztassuk át a sütőlemezről egy tálcára.

A kihűlt, de még képlékeny ganache-ból, egy kisebb adagot, 1-2 mm-es vastagságban elkenünk a linzerlapon.

Erre ráborítjuk a kókuszos felvertet. Papírt lehúzzuk a felületéről és a maradék ganache-t elkenjük rajta.

Berakjuk a hűtőbe, hűlni.

Cukormentes Bounty, linzer töltése
Cukormentes Bounty felvert töltése

10. Kókusz panna cotta, második rész

A kihűlt panna cotta alaphoz, hozzá keverünk 500g felvert kókuszkrémet és az előzetesen beáztatott és megolvasztott zselatin masszát (10g zselatin és 50g viz).

Cukormentes bounty-hoz panna cotta bekeverése

11. Betöltés, második rész

A kókusz panna cottát egyenletesen elkenjük a ganache tetején.

A megfelelően elkészített kókusz panna cotta pont annyira képlékeny, hogy még kenhető, de nem folyik le a ganache tetejéről.

Rakjuk vissza a hűtőbe hűlni.

Tipp: Ha valami miatt folyékony valamelyik krémünk, vagy nem vagyunk biztosak magunkban, használhatunk betöltő keretet is. A betöltő keret biztosan megtartja a krémet.

Cukormentes Bounty panna cotta elkenése

12. Díszítés, szeletelés

Felületét megszórhatjuk reszelt étcsokoládéval.

A bounty-t tetszőleges méretűre és formájúra szeleteljük, forró vízbe mártott késsel.

Gluténmentes Kata szelet díszítése csokoládé reszelékkel
Gluténmentes és cukormentes bounty díszesen tálalva

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Cukormentes kókuszos Bounty készítés során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Fehér “galuskák”, anyag csomók vannak a ganache-ban.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a margarin nem olvad el a ganache-ban.

Megoldás: 

A ganache-t, mikróban, vagy gőz felett olvasszuk meg egy kicsit és úgy keverjük össze.

2. "Ikrás" szétesik a ganache

Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni

Megoldás: 

A ganache-t, mikróban, vagy gőz felett olvasszuk meg egy kicsit és botmixerrel dolgozzuk össze.

3. Folyós lett a panna cotta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy az alapkrém volt túl meleg.

Megoldás:

Amennyiben emlékszünk melyik alapanyagból mértünk a receptben eltérő mennyiséget, egy kis matekozás után korrigáljuk akkor, ha még a zselatint nem tettük a krémhez. Ellenkező esetben készítenünk kell egy új krémet.

Meleg krém esetén fellépő folyósságnál, használjunk betöltő keretet. Így a krémünk nem folyik le a sütemény tetejéről. Valószínűleg a térfogata kisebb lesz, ezért alacsonyabb lesz a süteményünk.

4. Sütés után a piskótalap ragacsos, nyers ízű, vagy nagyon megsült

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a piskótalapot.

Megoldás:

Amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

Az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.

Megoldás:

Egyenletes elkenés.

5. A linzerlap nem jön le a sütőlemezről

Sütés után azonnal vágjunk alá a linzerlapnak egy hosszú egyenes késsel, mert különben nem tudjuk leszedni a sütőlemezről.

6. Szeletelés közben a szeletelőkés széthúzza a süteményt

Szeletelés előtt le kell hűteni a bounty-t azért, hogy a megfelelő kötés kialakuljon a krémekben, egységet alkosson a sütemény. Így könnyebb lesz a szeletelés, simább a vágási felület.

Szeletelés közben érdemes a szeletelő kést forró vízbe mártani, így a kés felületéről leoldódik az esetlegesen hozzá tapadt krém, nem húzza szét a bounty-t, könnyedén siklik a kés a krémben.

7. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a bounty

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a bounty tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. 🙂

Még több cukormentes recept

Glutén-, és cukormentes linzer díszesen tálalva

Glutén-, és cukormentes linzer

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes muffin díszesen tálalva.

Cukormentes kakaós Muffin

Gluténmentes és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes almás lepény díszesen tálalva

Cukormentes almás lepény

Gluténmentes és laktózmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót