Cukormentes képviselőfánk recept – gluténmentes sütemény

Gluténmentes, cukormentes és tejmentes

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó
Cukormentes logó

Cukormentes képviselőfánk elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverőtál, vagy üst
  • hőálló edény
  • fakanál
  • kézi habverő
  • kézi mixer
  • habkátya
  • nyomózsák
  • sütőpapír
  • sütőlemez
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag

Energia: 594,37 kj/ 141,85 kcal

  • Szénhidrát: 15,49 g
  • – amelyből cukrok: 1,54 g
  • Zsír: 8,17 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 5,73 g
  • Fehérje: 2,02 g
  • Só: 0,08 g
Cukormentes képviselőfánk díszesen tálalva

Cukormentes képviselőfánk recept:

Tésztához:

  • víz                                                                    250gr           (10%)
  • kókuszzsír (vagy tejmentes margarin)      100gr             (4%)
  • só                                                                        1gr             (0%)
  • rizsliszt                                                             83gr             (3%)
  • kukoricaliszt                                                    25gr             (1%)
  • kukoricakeményítő                                        25gr             (1%)
  • burgonyakeményítő                                      17gr             (1%)
  • egész tojás (4db)                                          200gr             (8%)

Vaníliás krém:

  • rizsital                                                   700gr                (29%)
  • xilit                                                          50gr                  (2%)
  • eritrit                                                      50gr                  (2%)
  • vaníliás pudingpor                               60gr                  (3%)
  • kukoricakeményítő                              20gr                  (1%)
  • egésztojás (3db)                                 150gr                  (6%)

Díszítés:

 

  • őrölt xilit                                                10gr                   (0%)
  • őrölt eritrit                                            10gr                   (0%)

Össz. Súly

1300gr

Össz. készítési idő

kb. 101 perc

 

Előkészítés

10 perc

Elkészítés

Kb. 40 perc

Sütés

50 perc

Díszítés

kb. 1 perc

Cukormentes képviselőfánk recept elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

Szárazanyagokat a tésztához: 25g kukoricakeményítő, 83g rizsliszt, 25g kukoricaliszt, 17g burgonyakeményítő – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Szárazanyagokat a krémhez: 60g vaníliás pudingpor, édesítőszerek 2/3 (75g), 20g kukoricakeményítő, – mérjük egy tálba és alaposan keverjük össze.

Cukormentes képviselőfánk alapanyagai kimérve

2. A tészta összeállítása

250g vizet, 100g kókuszzsírt, egy csipet sót és cukrot, egy hőálló edényben forraljuk fel. A zubogó folyadékba öntsük a már előre összekevert szárazanyagokat (83g rizsliszt, 25g kukoricakeményítő, 25g kukoricaliszt, 17g burgonyakeményítő,) csomómentesre keverjük el és reszteljük (főzzük, pirítsuk) a tésztát még egy percig.

Tűzről levéve, még forró tésztához, keverjünk 200g (4db L-es) tojást, egyesével adagolva és alaposan keverjük bele az alaptésztába. Ígyekezzünk minél jobban összedolgozni a tésztát, ne maradjanak csomók benne.

Akkor jó a tésztánk, ha fakanállal egy keveset kiemelve belőle, szakadva nyúlik, miközben vissza esik a tálba.

Gluténmentes tejszínek képviselőfánkhoz tésztaalap főzése szárazanyagokkal
Gluténmentes tejszínes képviselőfánk alaptésztájához a tojás hozzá keverése

3. Tészta formázása

A bekevert tésztánkat simacsöves nyomózsákba rakjuk és sütőpapírra tetszőleges méretű, de azonos nagyságú félgömböket nyomunk. Ügyelve a megfelelő távolság megtartására, mivel a tésztánknak sütés során megnő a térfogata. 2-3 újjnyi távolság megtartása szükséges minden irányban.

Cukrászmester tipp: Mivel a tészta, még egy kicsit meleg, ragadós, nyúlós, gyakorlatlanok számára kihívást jelenthet úgy megtölteni a nyomózsákot, hogy ne kenjék össze magukat, vagy a zsákot kívül-belül. Kattints ide és egy rövid videóban mutatok egy egyszerű nyomózsák töltési technikát!

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk tésztájának formázása sütőlemezre

4. Sütés

A sütés során kialakul a végleges szerkezet, a pörzs anyagok, plusz ízzel egészítik ki a képviselőfánk tésztánkat.

A sütőpapírral fedett sütőlemezre kiformázott tésztánkat, előmelegített 220 C°-os sütőben, 30 percig sütjük, amíg a két-háromszorosára duzzadt félgömbök felülete arany-barna színű nem lesz. Majd a hőfokot levéve 180 °-ra, további 20 percig sütjük.

Cukrászmester tipp: Sütő aljába, helyezzünk egy hőálló tálat vízzel (a tálnak ne legyen műanyag nyele, vagy füle). Az így keletkező gőzös sütőtér, elősegíti a sülés folyamatát és a tésztánk  kevésbé szárad ki.

Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tésztánk lapos marad. A sütés során beáramló hideg levegő, meggátolhatja a térfogat változás folyamatát.

Gluténmentes tejszínes képviselőfánk kisülve

5. Kalapolás

Kihűlt fánktészták felső 1/3 részét vágjuk le, amennyiben szükséges a készta közepében alakítsunk ki egy mélyedést.

A fánktésztát fordítsuk az odalára és éles késsel vágjuk le a tetejét.

6. Vaníliás krém főzés

700g rizsitalt egy hőálló edényben meglangyosítjuk, kb 40-45 C°. És annyit öntünk belőle a már előzetesen kimért – 60g gluténmentes vaníliás pudingpor, 50g xilit, 50g eritrit, 20g keményítő – keverékhez, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. Csomómentesre elkeverjük. Hozzá adunk 3db tojássárgáját (kb. 60g) és elkeverjük.

A maradék rizsitalt felforraljuk. Zubogó forrásban lévő rizstejhez hozzá öntjük a vaníliás pudingos elegyet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Amikor bugyog, levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.

3db tojásfehérjét (kb. 90g) felverünk 20g xilit és 20g eritrit keverékével.

A forró alapkrémhez keverjük a tojásfehérje habot két részletben. Előszőr egy kissebb adagot, erre azért van szükség, hogy a sűrű alapkrém és a tojáshab könnyebben keveredjen. Majd a második részét is keverjük hozzá. Vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze, mert a krémünk elfolyósodik.

Cukormentes képviselőfánk krémjéhez tej főzése
Cukormentes képviselőfánk krémjéhez alap keverése
Cukormentes képviselőfánk krémjéhez alap krém főzése

7. Betöltés

Vaníliás rémet még forrón, csillagcsöves nyomózsákkal, egyenletes mennyiségekre elosztva, belenyomjuk a képviselőfánk tészta aljába.

Először a fánkok közepét töltsük meg. A csillagcsövet engedjük le a fánk aljáig és bőven nyomjunk bele krémet, majd a peremén is vezessük végig a krémet. Ügyelve arra, hogy az oldalán ne folyjon le a krém.

Cukormentes képviselőfánk betöltése

8. Befejezés

A vaníliás krémmel betöltött fánkokra felhelyezzük az előzetesen levágott felső lapokat.

Felületét megszórjuk őrölt xilit és eritrit keverékével.

Kóstoljuk meg, kínáljuk meg vele rokonainkat, barátainkat és gyűjtsük be a dicséretet. laughing

Cukormentes képviselőfánk díszesen tálalva

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Cukormentes képviselőfánk készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a tésztában.

Ilyen probléma akkor jelentkezik, ha a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a folyadékba kerülés után nem keverjük simára az alaptésztát. 

Megoldás: 

A megelőzés! Lisztes anyagok elkeverése.

Miután a forró folyadékhoz öntjük a szárazanyagokat, azonnal és határozott mozdulatokkal kavarjuk el az anyagot. Pár pillanatnyi hezitálás is azt eredményezheti, hogy a keményítő összecsomósodik a tésztában.

2. Folyós lett a tészta.

Ennek oka az alapanyagok elmérésében keresendő, vagy nagyobb mennyiségű tojást juttattunk a tésztába.

Ennél a tészta tipusnál az utólagos korrigálás már nehezen megoldható. Sűrű tészta esetén lehet még plusz tojást hozzáadni. Híg tésztánál a szárazanyag pótlás már jelentős minőségromlást is okozhat.

Megoldás:

Mindig fokozatosan adagoljuk a tojást és ellenőrizzük a tészta állagát.

3. Nehezen tudom megtölteni a nyomózsákot

A nyomózsák töltése igényel egy kis rutint, de könnyen elsajátítható. Két módszer közismert. Az elsőben a nyomózsákot az egyik kezünkben tartva a másik kézben fogott kanállal, vagy habkártyával megtöltjük. Ebben az esetben, rutintalanság esetén könnyen összekenhetjük a nyomózsák külső szélét, vagy magunkat.
A másik módszer esetében egy keskeny, de magasabb falú edénybe helyezzük a nyomózsákot (pl.: mércés kancsó), felső peremére hajlítjuk a zsák felső szélét, az így kialakított mélyedésbe, mind a két kezünket használva, biztosabban tudjuk megtölteni a nyomózsákunkat.
Cukrászmester tipp: amennyiben vizuális típus vagy, kattints ide egy rövid videóért.

4. Sütés után a képviselőfánkok világos, nyers ízűek, vagy nagyon megsültek

A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből.

Megoldás: amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.

5. Lapos a képviselőfánk

Kialakulhat lágy tészta esetén, vagy ha a sütőajtót nyitogatjuk sütés közben.

Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a beáramló hideg levegő hatására a tészta összeesik, lapos marad.

A lapos tészta is felhasználható, betölthető, de az élvezeti értéke csökken, „bodagos” sűrű marad a tészta.

Megoldás:

A megelőzés. Gyártás technológiai folyamatok betartása.

7. Vaníliás krém folyik, nem tartja meg a formáját

Vaníliás krém készítése során is több hibalehetőség adódhat:

– alapanyagok elmérése

– az alapkrémet nem főzzük elég ideig, ezért nem tud megfelelően besűrűsödni

– a tojásfehérje hab nem megfelelő állagú

– sokáig, vagy gyorsan keverjük össze az alapkrémet és a tojásfehérje habot

– hideg krémmel töltjük a fánkokat

Megoldások:

Kész krém esetében javítási lehetőség már nehezen alkalmazható

– alapanyagokat gondosan mérjük ki

– az alapkrémet addig főzzük amíg nem kezd el bugyogni

– tojásfehérjét addig habosítsuk, amíg megtartja az állagát nem terül, de még nem válik törőssé

– az alapkrémet és a tojásfehérje habot óvatosan a lehető legrövidebb időn belül keverjük össze, vigyázva hogy a tojáshab ne törjön össze

– krémet forrón, még a végleges kötési folyamatok kialakulása előtt töltsük a fánkokba. A kihűlt krém állaga, adagolás közben összetörik, darabos, vagy folyós lesz a krém

8. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a cukormentes képviselőfánk

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a cukormentes képviselőfánk tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. smile

Még több cukormentes recept

Cukormentes piskótatekercs díszesen tálalva

Cukormentes piskótatekercs

Gluténmentes és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes néró díszesen tálalva

Cukormentes néró

Glutén-, cukor-, és laktózmentes

Megnézem

Glutén-, és cukormentes almás lepény díszesen tálalva

Cukormentes almáslepény

Gluténmentes és laktózmentes

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót