Cukormentes Eszterházy torta – lisztmentes recept
Glutén-, cukor-, tejmentes sütemény



Cukormentes Eszterházy torta, lisztmentes alapanyagokkal, klasszikus ízzel. Puha, tojáshabból, mandulalisztből, rizslisztből és édesítőből álló lapokat, lágy diós-vaníliás, kicsit rumos krémmel töltöttem össze. A tortát az Eszterházy tortára jellemző díszítéssel, de a cukormentességet szemelőt tartva, vegán fehér-, és étcsokoládéval díszítettem. Így a cukormentes Eszterházy torta, cukor-, glutén-, és tejmentes sütemény.
Az Eszterházy torta Európa szerte ismert és szeretett sütemény. Recept hódító útját az Osztrák-Magyar monarchia idején kezdte. A sütemény nem a készítőjéről, akinek a személye homályba vész, hanem az elterjesztőjéről kapta a nevét. Az Eszterházi család számára készült és a főúri lakomák során ismerte meg a nagyközönség és terjedt el világszerte.
Az Eszterházy tortának sokféle receptje létezik és a legtöbb egy összetevőben a lisztben megegyezik, így a sütemény nem gluténmentes.
Ezért szeretném bemutatni számotokra az Eszterházy torta lisztmentes receptjét. A receptben több változtatás is történt. Diós felvert helyett, mandulás lapokkal készült. Dió a krémbe került. Vaj helyett tejmentes margarint használtam és eredetileg fondánnal készült díszítés helyett, glutén, cukormentes vegán fehér-, és étcsokoládéval készítettem.
Gyorsan, könnyen elkészíthető minden hobbicukrász számára.
Cukormentes Eszterházi torta elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál
- fakanál
- kézi habverő
- hőálló edény
- kézi mixer
- sütőpapír
- sütőlemez
- kenőkés
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag 100 grammban
Energia: 1062,42 kj/ 253,56 kcal
- Szénhidrát: 8,08 g
- – amelyből cukrok: 0,92 g
- Zsír: 23,09 g
- – amelyből telített zsírsavak: 2,39 g
- Fehérje: 4,34 g
- Só: 0,00 g

Cukormentes Eszterházy torta recept:
Cukormentes Eszterházy krém
- tojássárgája 125gr
- vaníliás mandulaital 315gr
- tejmentes margarin 375gr
- eritrit 180gr
- pirított darált dió 65gr
- rum (vagy rumaroma) 20gr
Díszítés
- glutén és cukormentes vegán fehércsokoládé 120gr
- étcsokoládé 10gr
- pirított szeletelt mandula 100gr
Össz. Súly
1900gr
Előkészítés
15 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés
6×8 perc
Betöltés
10 perc
Díszítés
10 perc
Lisztmentes recept elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
375g margarint a krémhez vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.
Lisztmentes Eszterházy felverthez: 110g rizslisztet, 130g mandulalisztet keverjük össze egy tálban. Készítsünk elő 400g tojásfehérjét és 250g xilitet.
65g diót pirítsunk meg, majd daráljuk le.
Pirítsunk meg 100g szeletelt mandulát.



2. Eszterházy alapkrém
315g vaníliás mandulaitalt, 180g eritrittel főzzük fel 45-50 C°-ra, egy keveset keverjünk hozzá 125g tojássárgájához. Erre egyrészt azért van szükség, hogy a tojássárgáját hígítsuk, azért hogy csomómentesen tudjuk hozzákeverni a felforrt mandulaitalhoz, másrészt a tojássárgája hőfokát megemeljük, így nem rántja össze a forró folyadék, amikor összekeverjük a két alapanyagot.
A maradék mandulaitalt forraljuk fel, öntsük hozzá a hígított tojássárgáját és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Tegyük félre hűlni.




3. Lisztmentes Eszterházy felvert
400g tojásfehérjét 250g xilittel verjük kemény habbá, majd keverjük hozzá a 110g rizsliszt, 130g mandulaliszt keveréket. Óvatosan, hogy ne törjük össze a tojáshabot.


4. Sütés
Eszterházy felvertet osszuk hat egyenlő részre zsírpapírra és kenjük el azokat 25 cm átmérőjű kerek lapoknak.
A lapokat 200 C°-os sütőben 8-10 perc alatt süssük meg.
Kisült lapok felületét szórjuk meg rizsliszttel és fordítsuk meg.
Erre azért van szükség, hogy a lehető legsimább legyen a lapok felülete, valamint könnyebben tudjuk lehúzni a lapokról a zsírpapírt, mivel a felfelé szálló vízgőz megkönnyíti a felvert és a sütőpapír elválasztását.



5. Cukormentes Eszterházy krém
375g margarint keverjünk ki krémes állagúra, majd keverjük hozzá a kihűlt alapkrémet, ezután 65g pirított, darált diót és 20g rumot, vagy rumaromát.



6. Betöltés
Hat Eszterházy lapot töltsünk össze a Eszterházy krémmel.
Betöltéshez a krémet úgy osszuk el, hogy minden lap ugyanolyan mennyiségű krémmel legyen összetöltve. Az utolsó lap lekenését követően a torta oldalát is kenjük körbe krémmel, majd tegyük hűtőbe hűlni.


7. Díszítés
Megdermedt Eszterházy torta tetejére kenjünk 100g olvasztott glutén és cukormentes vegán fekércsokoládét.
A fehércsokoládéra papírzacskóból húzzunk vékony csíkokat olvasztott étcsokoládéval. A csíkok sűrűn, de nem összeérve, egymással párhuzamosan helyezkedjenek el.
Gyorsan dolgozzunk, hogy a csokoládé ne kössön meg.
Villát, vagy hústűt húzzuk végig a csokoládéban, először az egyik, majd mellete párhuzamosan a másik irányban, ezt mindaddig ismételjük, amíg a torta felülete teljesen díszített lesz.
Az Eszterházy torta oldalát pirított, szeletelt mandulával panírozzuk.
Eszterházy tortát alpdísszel, vagy tovább díszített formában fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat hozzá!




Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Cukormentes Eszterházy torta készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában, krémben.
Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a dobos felverthez a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. Krémben nem keverjük el csomómentesre a margarint.
Megoldás:
A megelőzés!
– száraz anyagok össze keverése.
– tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk
– krémhez a margarint felhasználás előtt puhítsuk meg és keverjük el csomómentesre, habosítsuk ki, majd ezután adjuk hozzá az alapkrémet. Az alapkrém szoba hőmérsékletű legyen, mert ha hidegebb könnyen ikrás állagú lehet az Eszterházy krém
2. "Ikrás" szétesik az Eszterházy krém
Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni
Megoldás:
– az ikrásság általában azért alakul ki, mert az Eszterházy alapkrém túlzottan hideg nem tud megfelelően összekeveredni a kihabosított margarinnal, ezért esik szét a krém. Vegyünk ki egy kevés krémet, olvasszuk meg, majd keverjük hozzá a többi krémhez.
3. Folyós lett az Eszterházy krém
Eszterházy krém elfolyósodását két hiba okozhatja, vagy nem lett megfelelően besűrítve alapkrém, vagy valamelyik alapanyagot elmértünk
Megoldás:
– az elfolyósodott krém már nehezen javítható. Megoldást jelenthet, ha még kihabosított margarint és diót keverünk hozzá. Ennek mennyiségét az adott helyzet határozza meg, először kisebb menyiséget adjunk hozzá, majd addig növeljük amíg nem lesz megfelelő állagú a krém.
4. Sütés után az Eszterházy lap ragacsos, nyers ízű, vagy nagyon megsült
A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a piskótalapot.
Megoldás:
– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.
– az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.
Megoldás:
– egyenletes elkenés.
5. Eszterházy lapról nem jön le a sütőpapír
Eszterházy lapok tetejét kisülés után rizsliszttel szórjuk meg és fordítsuk át. Erre azért van szükség, hogy a forró felvertből távozó vízgőz csapdába essen a sütőpapír és a felvert közt, felpuhítja az Eszterházy és a sütőpapír kapcsolatát. Ez a folyamat megkönnyíti a papír eltávolítását, nem fogja a papírt széttépni a lapot miközben megpróbáljuk eltávolítani.
6. Eszterházy torta díszítésének hibái
Eszterházy torta díszítése nem bonyolult folyamat, egy pár alapvető dolgot kell figyelembe venni és betartani ahhoz, hogy megfelelő eredményt érjünk el.
– fehércsokoládét 28-30 C°-ra kell melegíteni. Az ennél alacsonyabb, vagy magasabb hőfok esetén a csokoládé sűrű állagúvá válhat, ezert nem lesz szép a díszítés
– ha a csokoládé megfelelő hőfokú, de mégis sűrű, hígíthatjuk valamilyen magolajjal
– díszítés előtt minden eszközt készítsünk elő, csokoládékat olvasszuk meg. A díszítést a lehető leggyorsabban végezzük el, ne hezitáljunk közben, mert ha a fehércsokoládé kötni kezd nem lesz szép a díszítésünk
– az étcsokoládé minta kialakításakor a villát, vagy hústűt, csak annyira nyomjuk a csokoládéba, hogy a minta kialakuljon, ha teljesen lenyomjuk az eszközt a piskótáig, könnyen egy árok marad a csokoládéban, ami a csokoládé dermedése után is megmaradhat
7. Szeleteléskor összetörik a torta teteje
Eszterházy torta szeletelésekor a csokoládé összetörhet. Ez azért alakulhat ki mert vastag a csokoládé réteg, puha a torta a csokoládé alatt, vagy életlen késsel szeletelünk.
– vastag csokoládé réteget legjobban úgy tudjuk átvágni, ha a szeletelőkést forró vízbe mártjuk vágás előtt, szárazra töröljük, majd vágás úgy kezdjük, hogy a késélével megolvasztjuk a csokoládét
– csak lehűlt tortát szeleteljünk. A megdermedt torta nem csúszik szét szeletelés közben, nem törik össze a tetején a csokoládé
– szeleteléshez lehetőleg recés pengéjű kést válasszunk, így reszelő mozdulatokkal vágva, nem nyomjuk szét a tortát
7. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az Eszterházy torta
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a Eszterházy torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több cukormentes recept
Glutén-, és cukormentes linzer
Glutén-, cukor-, és laktózmentes
Cukormentes Dobos torta - gluténmentes recept
Glutén-, cukor, és tmentes
Cukormentes almás lepény
Gluténmentes és laktózmentes