Cukormentes Dobos torta – gluténmentes recept
Glutén-, cukor-, tejmentes sütemény



Cukormentes Dobos torta elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál
- fakanál
- kézi habverő
- nyeles forraló edény
- kézi mixer
- sütőpapír
- 19cm átmérőjű kerek tortaforma
- sütőlemez
- kenőkés
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag/100g
Energia: 1120,25 kj/ 267,36 kcal
- Szénhidrát: 25,99 g
- – amelyből cukrok: 0,07 g
- Zsír: 20,23 g
- – amelyből telített zsírsavak: 6,02 g
- Fehérje: 2,87 g
- Só: 0,01 g

Cukormentes Dobos torta recept:
Össz. Súly
1200gr
Előkészítés
5 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés
24 perc
Betöltés
10 perc
Díszítés
15 perc
Cukormentes Dobos torta elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
230g margarint a krémhez vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg. 20g margarint olvasszunk meg a mikróban.
Dobos felverthez: 110g rizslisztet, 6g kukoricakeményítőt keverjük össze egy tálban. 4 db tojást válasszunk szét fehérjére és sárgájára. Édesítőszereket: 45g eritrit, 45g xilit mérjünk ki egy tálba és keverjük össze.
Dobos krémhez mérjünk ki 270g étcsokoládét és mikróban olvasszuk meg. Mérjünk ki 75g xilitet, 75g eritritet keverjük össze. Készítsünk elő négy darab tojást.



2. Dobos felvert
Négy tojássárgáját kb. 30g édesítőszer keverékkel, keverjük habosra.
Négy tojásfehérjét a maradék édesítőszer keverékkel verjük kemény habbá.
Két tojáshabot keverjük össze óvatosan, majd keverjük hozzá a 110g rizsliszt, 6g kukoricakeményítő keveréket, ezután a 20g olvasztott margarint.




3. Sütés
Dobos felvertet osszuk hat egyenlő részre zsírpapírra és kenjük el azokat 19 cm átmérőjű kerek lapoknak.
A lapokat 200 C°-os sütőben 8-10 perc alatt süssük meg.
Kisült lapok felületét szórjuk meg rizsliszttel és fordítsuk meg.
Erre azért van szükség, hogy a lehető legsimább legyen a lapok felülete, valamint könnyebben tudjuk lehúzni a lapokról a zsírpapírt, mivel a felfelé szálló vízgőz megkönnyíti a felvert és a sütőpapír elválasztását.



4. Dodos krém
230g margarint keverjünk ki krémes állagúra, majd keverjünk hozzá 270g glutén és cukormentes étcsokoládét. A habos állagú csokoládés alapkrémet terítsük ki egy tálcára, tegyük hűtőbe, hogy kössön meg.
Négy egész tojást, 150g édesítőszer keverékkel, gőz felett egy fém edényben főzzük fel 65 C°-ra, majd habosítsuk kihűlésig kemény habbá. A hőmérsékletet ellenőrizhetjük hőmérővel, ennek hiányában az ujjunkkal. Csípős melegnek kell lennie. Túlmelegíteni sem szabad, mert kicsapódik a tojás és darabos lesz a krém.
Kihűlt tojáshabhoz keverjük hozzá a megszilárdult csokoládés alapkrémet és habosítsuk ki.




5. Betöltés
Öt Dobos lapot töltsünk össze a Dobos krémmel.
Betöltéshez a krémet úgy osszuk el, hogy a krém rétegek vastagsága megegyezzen a Dobos lapok vastagságával. Az utolsó lap lekenését követően a torta oldalát is kenjük körbe krémmel, majd tegyük hűtőbe hűlni.
Ha jól gazdálkodtunk a Dobos krémmel maradni fog egy kevés a díszítéshez.


6. Dobos tető készítése
120g izomaltot olvasszunk meg egy forraló edényben, amikor megolvadt keverjünk hozzá annyi gluténmentes kakaóport, hogy világosbarna színt kapjunk.
Az olvadékot egyenletesen kenjük el a hatodik Dobos lap tetején, kenőkéssel.
A Dobos tetőt osszuk be tizenkét szeletre.
Vastag pengéjű kés fokát margarinnal kenjük be, majd óvatosan az olvadékra nyomva jelöljük meg a szeleteket. Először kétszer félbe osszuk, majd a negyed részeket három szeletre osszuk. Minden jelölés előtt újra kell margarinnal kenni a késpengét. A szeletek kijelölését addig ismételjük, amíg az olvadt izomalt nem folyik vissza az árkokba. Miután a szeleteket kialakítottuk, még az izomalt teljes megkötése előtt a kés élével vágjuk szét.




7. Díszítés
Betöltött Dobos torta oldalát fésűkártyával a maradék Dobos krémmel megmintázzuk.
Dobos torta tetejére szeletenként egy tuffot nyomunk csillagcsöves nyomózsákkal a maradék Dobos krémből. A tuffok oldalának támasztva tegyük a torta tetejére a felvágott Dobos cukorral áthúzott szeleteket.

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Cukormentes Dobos torta készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában, krémben.
Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a Dobos felverthez a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. Krémben nem keverjük el csomómentesre a margarint.
Megoldás:
A megelőzés!
– száraz anyagok össze keverése.
– tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk
– az alap csokoládés krémet mindig keverjük el csomómentesre. Az esetlegesen kialakult margarin csomók a tojáshabbal összekeverés során már nem fognak eltűnni
2. "Ikrás" szétesik a Dobos krém
Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni
Megoldás:
– az ikrásság általában azért alakul ki, mert a csokoládés alapkrém túlzottan hideg nem tud megfelelően összekeveredni a főzött tojáshabbal, ezért esik szét a krém. Vegyünk ki egy kevés krémet, olvasszuk meg, majd keverjük hozzá a többi krémhez.
3. Folyós lett a Dobos krém
Dobos krém elfolyósodását két hiba okozhatja, vagy nem lett megfelelően lehűtve a csokoládés alapkrém, vagy a főzött tojáshab nem volt megfelelően lehűtve.
Megoldás:
– tegyük pár percre fagyasztóba a krémet, majd habosítsuk ki újra.
4. Sütés után a Dobos lap ragacsos, nyers ízű, vagy nagyon megsült
A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a piskótalapot.
Megoldás:
– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.
– az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.
Megoldás:
– egyenletes elkenés.
5. A Dobos lapról nem jön le a sütőpapír
Dobos lapok tetejét kisülés után rizsliszttel szórjuk meg és fordítsuk át. Erre azért van szükség, hogy a forró felvertből távozó vízgőz csapdába essen a sütőpapír és a felvert közt, felpuhítja a Dobos lap és a sütőpapír kapcsolatát. Ez a folyamat megkönnyíti a papír eltávolítását, nem fogja a papírt széttépni a lapot miközben megpróbáljuk eltávolítani.
6. Dobos tető beosztásakor beleragad a kés az olvadt izomaltba
Dobos tető beosztáshoz vastagpengéjű kést válasszunk. A beosztást a kés fokával végezzük. A kés fokát kenjük be margarinnal mielőtt hozzá érintjük az olvadt izomalthoz, így nem fog beleragadni. A szeletek kialakítását akkor kezdjük el, amikor az izomalt egy kicsit már elkezdett sűrűsödni, de még nem kötött meg teljesen.
7. Szeleteléskor összetörik a Dobos tető
Dobos tető felvágásakor két megoldást választhatunk.
– közvetlenül a szeletek kialakítása után, amikor a beosztott izomalt már megkeményedett, de még meleg. Sima pengéjü kés élével egy lemezen feldaraboljuk a Dobos tetőt, így szeletenként tehetjük a torta tetejére
– még melegen ráhelyezzük a beosztott dobostetőt szeletek beosztása után a betöltött Dobos tortára, majd amikor kihűlt recés pengéjű szeletelőkéssel, apró fűrészelő mozdulatokkal felvágjuk.
Cukrászmester tipp: a szeletek kialakítását (beosztást), addig folytassuk amíg kialakulnak a szeletek közötti árkok nem folyik össze az izomalt. Minél mélyebb az árok, annál könnyebb lesz a szeletelés.
7. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a Dobos torta
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a dobos torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több cukormentes recept
Glutén-, és cukormentes linzer
Glutén-, cukor-, és laktózmentes
Glutén-, és cukormentes kakaós Muffin
Glutén-, cukor, és laktózmentes
Cukormentes almás lepény
Gluténmentes és laktózmentes