Cukormentes Dobos torta – gluténmentes recept
Glutén-, cukor-, tejmentes sütemény
Cukormentes Dobos torta elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverőtál
- fakanál
- kézi habverő
- hőálló edény
- kézi mixer
- sütőpapír
- sütőlemez
- kenőkés
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag
Energia: 1120,25 kj/ 267,36 kcal
- Szénhidrát: 25,99 g
- – amelyből cukrok: 0,07 g
- Zsír: 20,23 g
- – amelyből telített zsírsavak: 6,02 g
- Fehérje: 2,87 g
- Só: 0,01 g
Cukormentes Dobos torta recept:
Össz. Súly
1200gr
Előkészítés
5 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés
24 perc
Betöltés
10 perc
Díszítés
15 perc
Recept elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
A munkánk megkönnyítése érdekében: minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
230g margarint a krémhez vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg. 20g margarint olvasszunk meg a mikróban.
Dobos felverthez: 110g rizslisztet, 6g kukoricakeményítőt keverjük össze egy tálban. 4 db tojást válasszunk szét fehérjére és sárgájára. 90g erittet mérjünk ki.
2. Dobos felvert
Négy tojássárgáját 90g eritrit 1/3-val keverjük habosra.
Négy tojásfehérjét a maradék eritrittel verjük kemény habbá.
Két tojáshabot keverjük össze óvatosan, majd keverjük hozzá a 110g rizsliszt, 6g kukoricakeményítő keveréket, ezután a 20g olvasztott margarint.
3. Sütés
Dobos felvertet osszuk hat egyenlő részre zsírpapírra és kenjük el azokat 19 cm átmérőjű kerek lapoknak.
A lapokat 200 C°-os sütőben 8-10 perc alatt süssük meg.
Kisült lapok felületét szórjuk meg rizsliszttel és fordítsuk meg.
Erre azért van szükség, hogy a lehető legsimább legyen a lapok felülete, valamint könnyebben tudjuk lehúzni a lapokról a zsírpapírt, mivel a felfelé szálló vízgőz megkönnyíti a felvert és a sütőpapír elválasztását.
4. Dodoskrém
230g margarint keverjünk ki krémes állagúra, majd keverjünk hozzá 270g glutén és cukormentes étcsokoládét. A habos állagú csokoládés alapkrémet terítsük ki egy tálcára, tegyük hűtőbe, hogy kössön meg.
Négy egész tojást, 150g xilitet gőz felett egy fém edényben főzzük fel 65 C°-ra, majd habosítsuk kihűlésig kemény habbá.
Kihűlt tojáshabhoz keverjük hozzá a megszilárdult csokoládés alapkrémet és habosítsuk ki.
5. Betöltés
Öt dobos lapot töltsünk össze a doboskrémmel.
Betöltéshez a krémet úgy osszuk el, hogy a krémes rétegek vastagsága megegyezzen a doboslapok vastagságával. Az utolsó lap lekenését követően a torta oldalát is kenjük körbe krémmel, majd tegyük hűtőbe hűlni.
Ha jól gazdálkodtunk a doboskrémmel maradni fog egy kevés a díszítéshez.
6. Dobostető készítése
120g izomaltot olvasszunk meg egy forraló edényben, amikor megolvadt keverjünk hozzá annyi gluténmentes kakaóport, hogy világosbarna színt kapjunk.
Az olvadékot egyenletesen kenjük el a hatodik doboslap tetején, kenőkéssel.
A dobostetőt osszuk be tizenkét szeletre.
Vastag pengéjű kés fokát margarinnal kenjük be, majd óvatosan az olvadékra nyomva jelöljük meg a szeleteket. Először kétszer félbe osszuk, majd a negyed részeket három szeletre osszuk. Minden jelölés előtt újra kell margarinnal kenni a késpengét. A szeletek kijelölését addig ismételjük, amíg az olvadt izomalt nem folyik vissza az árkokba. Miután a szeleteket kialakítottuk, még az izomalt teljes megkötése előtt a kés élével vágjuk szét.
7. Díszítés
Betöltött dobostorta oldalát fésűkártyával a maradék doboskrémmel megmintázzuk.
Dobostorta tetejére szeletenként egy tuffot nyomunk csillagcsöves nyomózsákkal a maradék doboskrémből. A tuffok oldalának támasztva tegyük a torta tetejére a felvágott doboscukorral áthúzott szeleteket.
Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Cukormentes Dobos torta készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a piskótában, krémben.
Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a Dobos felverthez a szárazanyagokat nem keverjük össze, vagy a tojásfehérjét túlverjük, kemény törős habot kapunk. Krémben nem keverjük el csomómentesre a margarint.
Megoldás:
A megelőzés!
– száraz anyagok össze keverése.
– tojásfehérjét, csak addig habosítsuk, amíg megtartja a formáját. Túlzottan kemény habot nehezen tudjuk hozzákeverni a többi alapanyaghoz. Vagy fehérje csomók maradnak a tésztában. Vagy összetörik a fehérje bekavarás során és elfolyósodik a tésztánk
– az alap csokoládés krémet mindig keverjük el csomómentesre. Az esetlegesen kialakult margarin csomók a tojáshabbal összekeverés során már nem fognak eltűnni
2. "Ikrás" szétesik a Dobos krém
Ilyen probléma azért jelentkezik, mert az alapanyagok nem tudnak összekeveredni
Megoldás:
– az ikrásság általában azért alakul ki, mert a csokoládés alapkrém túlzottan hideg nem tud megfelelően összekeveredni a főzött tojáshabbal, ezért esik szét a krém. Vegyünk ki egy kevés krémet, olvasszuk meg, majd keverjük hozzá a többi krémhez.
3. Folyós lett a Dobos krém
Dobos krém elfolyósodását két hiba okozhatja, vagy nem lett megfelelően lehűtve a csokoládés alapkrém, vagy a főzött tojáshab nem volt megfelelően lehűtve.
Megoldás:
– tegyük pár percre fagyasztóba a krémet, majd habosítsuk ki újra.
4. Sütés után a Dobos lap ragacsos, nyers ízű, vagy nagyon megsült
A sütés a legfontosabb eleme a süteményünk készítésének. Ekkor alakul ki a tészta végleges alakja és íze. Hiába tettünk meg mindent a tökéletes eredmény eléréséért, ha nem megfelelő hőfokon sütünk, vagy nem megfelelő időben vesszük ki a lemezt a sütőből. Egyenetlen sülést eredményezhet, ha nem egyenletes vastagságra kenjük a piskótalapot.
Megoldás:
– amíg nem ismerjük a sütőnk sütés teljesítményét, folyamatosan figyeljük a tésztánkat miközben sül, szükség esetén korrigáljuk a hőfokot, vagy a sütésidőt.
– az egyenetlen vastagságú lap esetén a vékonyabb részek szárazak, törősek esetleg égettek lehetnek, addigra amíg a vastagabb részek megsülnek.
Megoldás:
– egyenletes elkenés.
5. A Dobos lapról nem jön le a sütőpapír
Dobos lapok tetejét kisülés után rizsliszttel szórjuk meg és fordítsuk át. Erre azért van szükség, hogy a forró felvertből távozó vízgőz csapdába essen a sütőpapír és a felvert közt, felpuhítja a Dobos lap és a sütőpapír kapcsolatát. Ez a folyamat megkönnyíti a papír eltávolítását, nem fogja a papírt széttépni a lapot miközben megpróbáljuk eltávolítani.
6. Dobos tető beosztásakor beleragad a kés az olvadt izomaltba
Dobos tető beosztáshoz vastagpengéjű kést válasszunk. A beosztást a kés fokával végezzük. A kés fokát kenjük be margarinnal mielőtt hozzá érintjük az olvadt izomalthoz, így nem fog beleragadni. A szeletek kialakítását akkor kezdjük el, amikor az izomalt egy kicsit már elkezdett sűrűsödni, de még nem kötött meg teljesen.
7. Szeleteléskor összetörik a Dobos tető
Dobos tető felvágásakor két megoldást választhatunk.
– közvetlenül a szeletek kialakítása után, amikor a beosztott izomalt már megkeményedett, de még meleg. Sima pengéjü kés élével egy lemezen feldaraboljuk a Dobos tetőt, így szeletenként tehetjük a torta tetejére
– még melegen ráhelyezzük a beosztott dobostetőt szeletek beosztása után a betöltött Dobos tortára, majd amikor kihűlt recés pengéjű szeletelőkéssel, apró fűrészelő mozdulatokkal felvágjuk.
Cukrászmester tipp: a szeletek kialakítását (beosztást), addig folytassuk amíg kialakulnak a szeletek közötti árkok nem folyik össze az izomalt. Minél mélyebb az árok, annál könnyebb lesz a szeletelés.
7. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott a Dobos torta
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, a dobos torta tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több cukormentes recept
Glutén-, és cukormentes linzer
Glutén-, cukor-, és laktózmentes
Glutén-, és cukormentes kakaós Muffin
Glutén-, cukor, és laktózmentes
Cukormentes almás lepény
Gluténmentes és laktózmentes