Almás krémes recept

Glutén-, és laktózmentes alapanyagokból

Gluténmentes logó
Laktózmentes logó

Készíts egy zablisztből készült, omlós almás kekszes tésztaalapot, rajta párolt alma réteggel és tojáshabbal lazított vaníliakrémmel, gluténmentes és laktózmentes alapanyagokból.

Almás krémes elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • mérleg
  • keverő tál
  • fakanál
  • hőálló edény
  • kézi habverő
  • nyújtófa
  • sütőlemez

  • kézi mixer
  • tortakeret
  • pohár
  • reszelő
  • habkártya
  • szeletelőkés
  • tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához

Tápanyag 100g termékben

Energia: 731,06 kj/ 174,48 kcal

  • Szénhidrát: 23,74 g
  • – amelyből cukrok: 11,25 g
  • Zsír: 7,43 g
  • – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
  • Fehérje: 2,42 g
  • Só: 0,00 g
Gluténmentes almás krémes

Almás krémes recept:

Almás kekszes tészta

  • tojás                                                          50gr
  • zabliszt                                                    200gr
  • kristálycukor                                           110gr
  • almarost                                                    15gr
  • laktózmentes tej                                     125gr
  • laktózmentes vaj                                     110gr
  • rizsliszt                                                     90gr
  • sütőpor                                                      12gr
  • csipet só

Almás kekszes alap

  • összetört almás keksz                          540gr
  • laktózmentes vaj                                    130gr

Alma töltelék

 

  • reszelt alma                                             1000gr
  • kristálycukor                                             120gr
  • fahéj                                                               1gr
  • vaníliás cukor                                              12gr
  • fél citrom reszelt héja

Vaníliakrém tojáshabbal

 

  • laktózmentes tej                                     1000gr
  • kristálycukor                                             140gr
  • vaníliás pudingpor                                    100gr
  • tojás                                                              4db

Díszítés

 

  • keksz tészta összetörve                              60gr

Össz. Súly

2900gr

Előkészítés

20 perc

Sütés

2×10-12 perc

Elkészítés

35 perc

Betöltés

5 perc

Díszítés

2 perc

Almás krémes elkészítése lépésről-lépésre

Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!

1. Alapanyagok kimérése

Munkánk megkönnyítése érdekében minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.

110g laktózmentes vajat a tésztához vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.

Vaníliakrémhez, tésztához is mérjünk ki minden alapanyagot, 1db vaníliarudat vágjunk ketté és kaparjuk ki a magját.

Annyi almát tisztítsunk meg és reszeljünk le, hogy 1000g-ot kapjunk.

Glutén és laktózmentes almás krémes alapanyagai kimérve a tésztához

2. Almás kekszes tészta

Egy tálba keverjünk össze 15g almarostot és 110g laktózmentes tejet. (Almarost helyett választhatsz pudingport is, ekkor vaníliásabb íze lesz az egész süteménynek. Én inkább az almás íz dominanciájára törekedtem. Ízlés kérdése, hogy döntesz. Ha a pudingot választod ne keverd össze a tejjel, tedd a szárazanyagokhoz!)  smile

Kimért száraz alapanyagokban – 200g gluténmentes zabliszt, 90g rizsliszt, 12 g gluténmentes sütőpor, csipet só, 110g kristálycukor, (pudingpor, ha e mellett döntöttél) – morzsoljunk el 110g laktózmentes vajat.

A tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő.

Tésztát 1 db tojással (50g) és a beáztatott almarosttal, (pudingos változatnál tejjel), addig gyúrjuk, amíg az almás kekszes tészta összeáll.

Glutén és laktózmentes almás krémes tészta gyúrása 1
Glutén és laktózmentes almás krémes tészta gyúrása 2
Glutén és laktózmentes almás krémes tészta gyúrása 3

3. Sütés

Almás kekszes tésztát sütőlemez nagyságúra nyújtjuk, vagy csak kisebb darabkákat tépkedve dobáljuk a lemezre. Mivel a kisült tésztát a későbbiekben összetörjük, mind a tészta formája, mind a vastagsága nem mérvadó.

200 C°-os sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha vastagabb tésztát tettünk a lemezre, a sütési idő is meghosszabbodik.

Miután kihűlt a tészta, törjük össze, vagy daráljuk le, és osszuk szét két részre, egy 540g-os és egy 60g-os mennyiségre.

Glutén és laktózmentes almás krémes tészta kinyújtva
Glutén és laktózmentes almás krémes tészta kisütve
Glutén és laktózmentes almás krémes tészta összetörve

4. Almás kekszes alap

540g összetört, vagy ledarált almás kekszet, fakanállal keverjünk össze 130g olvasztott laktózmentes vajjal.

Sütőpapírral fedett sütőlemezen, 25×35 cm átmérőjű tortakeretbe nyomkodjuk bele a kekszes alapot. Tömörítéshez bármilyen egyenes alapú konyhaieszköz használhatunk, egy egyenes talpú pohár minden háztartásban megtalálható és alkalmas a feladatra.

Tegyük a kekszes alapot sütőbe és 10 percig sütjük.

Cukrászmester tipp: Ez a lépés talán felesleges macerának tűnhet, de megéri az erőfeszítést. Ízvilágában egy omlósabb, almás-karamelles tésztát kapunk. Szerintem nagyon feldobja a sütemény ízét! smile

Glutén és laktózmentes almás krémeshez tészta alap összekeverése
Glutén és laktózmentes almás krémeshez tészta alap tömörítése
Glutén és laktózmentes almás krémeshez tészta alap kisülve

5. Alma töltelék

Egy főző edénybe tegyünk 1000g megtisztított lereszelt almát, 120g kristálycukrot, 1g fahéjt, 12g vaníliás cukrot, fél citrom reszelt héját és pároljuk le az almát. Addig főzzük, amíg elforrja a levét és megpuhul az alma. Ez az idő az alma fajtájától függően változik

Amikor az alma töltelék elkészült terítsük el a tészta alap tetején még forrón.

Glutén és laktózmentes almás krémeshez alma párolásához alapanyagok kimérve
Glutén és laktózmentes almás krémeshez alma párolása
Glutén és laktózmentes almás krémeshez párolt alma elterítése a tészta alapon

6. Vaníliakrém tojásfehérje habbal

1000g laktózmentes tejet langyosítsunk meg egy edényben.

100g gluténmentes vaníliás pudingporhoz keverjünk annyi langyos tejet, hogy egy hígan folyós masszát kapjunk, majd keverjünk hozzá 4db tojássárgáját.

Többi tejet forraljuk fel 70g kristálycukorral. Forrásban lévő tejhez keverjük hozzá a hígított puding és tojássárgája elegyet, főzzük amíg besűrűsödik.

4db tojásfehérjét verjünk kemény habbá 70g kristálycukorral.

A forró vaníliás krémhez keverjünk egy kevés tojásfehérje habot, így lazítsuk fel a sűrű krémet, majd keverjük össze a többi tojásfehérje habbal. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal dolgozzunk. Figyeljünk arra, hogy ne keverjük sokáig, mert összetörik a hab és elfolyósodik a krém.

Még melegen öntsük rá a krémes alapra, egyenletesen terítsük el.

Glutén és laktózmentes almás krémeshez vaníliáskrém készítése
Glutén és laktózmentes almás krémeshez vaníliáskrém készítése 2
Glutén és laktózmentes almás krémeshez vaníliáskrém készítése 3
Glutén és laktózmentes almás krémeshez vaníliáskrém készítése 4
Glutén és laktózmentes almás krémeshez vaníliáskrém készítése
Glutén és laktózmentes almás krémes vaníliáskrémjéhez tojásfehérjehab keverése 1
Glutén és laktózmentes almás krémes vaníliáskrémjéhez tojásfehérjehab keverése 2
Glutén és laktózmentes almás krémesre vaníliáskrém elterítése

7. Díszítés

Forró vaníliakrém tetejére szórjuk a 60g összetört almás kekszes tésztát. Mivel a krém még lágy a tészta darabok hozzá tapadnak és megpuhulnak a krém kigőzölgésétől.

Almás krémest tegyük hűtőbe hűlni.

Kihűlt almás krémest 35 szeletre vágtam.

Jó étvágyat hozzá!

Glutén és laktózmentes almás krémes díszítése
Almás krémes felszeletelve

Ha inkább vizuális típus vagy, nézd meg a videót!

Megosztanád másokkal is a receptet? Kattints az ikonokra:

Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!

Gluténmentes sütemény készítési alapelvek

Almás krémes készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:

1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a vaníliakrémben.

Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a száraz alapanyagokat nem keverjük össze megfelelően, vagy a tojásfehérje habot nem keverjük el megfelelően

Megoldás: 

– vaníliás krémhez a gluténmentes vaníliás pudingport, tojássárgája, langyos laktózmentes tej alapos össze keverése. Ha mégis kialakulnának csomósodások, még főzés előtt szűrjük át az anyagot, így le tudjuk távolítani a csomókat

– a tojásfehérje hab megfelelően elkeveréséhez először is arra kell törekedjünk, hogy a tojásfehérje ne legyen túlverve, mert a kemény, törős habot nehéz megfelően belekeverni a vaníliás krémbe.  Valamint a keverést óvatos, de határozott mozdulatokkal végezzük, vigyázva, hogy a krém ne folyósodjon el.

2. Folyós lett a vaníliakrém

Krém elfolyósodását több hiba okozhatja, nem lett megfelelően besűrítve alapkrém, valamelyik alapanyagot elmértünk, illetve sokáig kevertük a tojáshabot a krémbe

Megoldás:

– az elfolyósodott krém már nem javítható. Ezért midig figyeljünk a megfelelő mennyiségű alapanyag kimérésére. A megfelelő főzési idő betartására, valamint ne keverjük sokáig a tojáshabot a vaníliás krémmel.

Cukrászmester tipp: Ha még is folyós lett a krém, krémes helyett készítsünk pohárkrémet. smile Tésztát tördeljük egy pohár aljába, tegyünk rá párolt almát és öntsük rá a híg vaníla krémet.

3. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az almás krémes

A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, az almás krémes tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.

Megoldás:

Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől. laughing

Még több vaníliakrémes gluténmentes recept

Gluténmentes gesztenyetorta kidíszítve

Gluténmentes gesztenye torta

Glutén, és laktózmentes

Megnézem

Oreo kekszes torta

"Oreo" Kekszes torta recept

Glutén és laktózmentes sütemény

Megnézem

Gluténmentes Trencsényi szelet díszesen tálalva

Diós-vaníliás sütemény

Gluténmentes Trencsényi szelet

Megnézem

Szerezd meg a legfrissebb recepteket!

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!
Adataid megadása után, értesítéseket  kapsz a  legújabb videókról, receptekről a honlapot érintő legfrissebb hírekről.



Hozzá járulok az adataim kezeléséhez, elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Tájékoztatót