Almás krémes recept
Glutén-, és laktózmentes alapanyagokból
Készíts egy zablisztből készült, omlós almás kekszes tésztaalapot, rajta párolt alma réteggel és tojáshabbal lazított vaníliakrémmel, gluténmentes és laktózmentes alapanyagokból.
Almás krémes elkészítéséhez szükséges eszközök:
- mérleg
- keverő tál
- fakanál
- hőálló edény
- kézi habverő
- nyújtófa
- sütőlemez
- kézi mixer
- tortakeret
- pohár
- reszelő
- habkártya
- szeletelőkés
- tányér, vagy tálca az elkészült sütemény tálalásához
Tápanyag 100g termékben
Energia: 731,06 kj/ 174,48 kcal
- Szénhidrát: 23,74 g
- – amelyből cukrok: 11,25 g
- Zsír: 7,43 g
- – amelyből telített zsírsavak: 0,00 g
- Fehérje: 2,42 g
- Só: 0,00 g
Almás krémes recept:
Almás kekszes alap
- összetört almás keksz 540gr
- laktózmentes vaj 130gr
Alma töltelék
- reszelt alma 1000gr
- kristálycukor 120gr
- fahéj 1gr
- vaníliás cukor 12gr
- fél citrom reszelt héja
Vaníliakrém tojáshabbal
- laktózmentes tej 1000gr
- kristálycukor 140gr
- vaníliás pudingpor 100gr
- tojás 4db
Díszítés
- keksz tészta összetörve 60gr
Össz. Súly
2900gr
Előkészítés
20 perc
Sütés
2×10-12 perc
Elkészítés
35 perc
Betöltés
5 perc
Díszítés
2 perc
Almás krémes elkészítése lépésről-lépésre
Ha inkább videót szeretsz nézni, kattints ide!
1. Alapanyagok kimérése
Munkánk megkönnyítése érdekében minden alapanyagot gondosan mérjünk ki, készítsünk elő, így segítsük magunkat a gördülékeny feladat végzésben.
110g laktózmentes vajat a tésztához vegyük ki a hűtőből, hogy puhuljon meg.
Vaníliakrémhez, tésztához is mérjünk ki minden alapanyagot, 1db vaníliarudat vágjunk ketté és kaparjuk ki a magját.
Annyi almát tisztítsunk meg és reszeljünk le, hogy 1000g-ot kapjunk.
2. Almás kekszes tészta
Egy tálba keverjünk össze 15g almarostot és 110g laktózmentes tejet. (Almarost helyett választhatsz pudingport is, ekkor vaníliásabb íze lesz az egész süteménynek. Én inkább az almás íz dominanciájára törekedtem. Ízlés kérdése, hogy döntesz. Ha a pudingot választod ne keverd össze a tejjel, tedd a szárazanyagokhoz!)
Kimért száraz alapanyagokban – 200g gluténmentes zabliszt, 90g rizsliszt, 12 g gluténmentes sütőpor, csipet só, 110g kristálycukor, (pudingpor, ha e mellett döntöttél) – morzsoljunk el 110g laktózmentes vajat.
A tésztának még nem kell összeállni, csak a zsiradék egyenletes eloszlását segítjük elő.
Tésztát 1 db tojással (50g) és a beáztatott almarosttal, (pudingos változatnál tejjel), addig gyúrjuk, amíg az almás kekszes tészta összeáll.
3. Sütés
Almás kekszes tésztát sütőlemez nagyságúra nyújtjuk, vagy csak kisebb darabkákat tépkedve dobáljuk a lemezre. Mivel a kisült tésztát a későbbiekben összetörjük, mind a tészta formája, mind a vastagsága nem mérvadó.
200 C°-os sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha vastagabb tésztát tettünk a lemezre, a sütési idő is meghosszabbodik.
Miután kihűlt a tészta, törjük össze, vagy daráljuk le, és osszuk szét két részre, egy 540g-os és egy 60g-os mennyiségre.
4. Almás kekszes alap
540g összetört, vagy ledarált almás kekszet, fakanállal keverjünk össze 130g olvasztott laktózmentes vajjal.
Sütőpapírral fedett sütőlemezen, 25×35 cm átmérőjű tortakeretbe nyomkodjuk bele a kekszes alapot. Tömörítéshez bármilyen egyenes alapú konyhaieszköz használhatunk, egy egyenes talpú pohár minden háztartásban megtalálható és alkalmas a feladatra.
Tegyük a kekszes alapot sütőbe és 10 percig sütjük.
Cukrászmester tipp: Ez a lépés talán felesleges macerának tűnhet, de megéri az erőfeszítést. Ízvilágában egy omlósabb, almás-karamelles tésztát kapunk. Szerintem nagyon feldobja a sütemény ízét!
5. Alma töltelék
Egy főző edénybe tegyünk 1000g megtisztított lereszelt almát, 120g kristálycukrot, 1g fahéjt, 12g vaníliás cukrot, fél citrom reszelt héját és pároljuk le az almát. Addig főzzük, amíg elforrja a levét és megpuhul az alma. Ez az idő az alma fajtájától függően változik
Amikor az alma töltelék elkészült terítsük el a tészta alap tetején még forrón.
6. Vaníliakrém tojásfehérje habbal
1000g laktózmentes tejet langyosítsunk meg egy edényben.
100g gluténmentes vaníliás pudingporhoz keverjünk annyi langyos tejet, hogy egy hígan folyós masszát kapjunk, majd keverjünk hozzá 4db tojássárgáját.
Többi tejet forraljuk fel 70g kristálycukorral. Forrásban lévő tejhez keverjük hozzá a hígított puding és tojássárgája elegyet, főzzük amíg besűrűsödik.
4db tojásfehérjét verjünk kemény habbá 70g kristálycukorral.
A forró vaníliás krémhez keverjünk egy kevés tojásfehérje habot, így lazítsuk fel a sűrű krémet, majd keverjük össze a többi tojásfehérje habbal. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal dolgozzunk. Figyeljünk arra, hogy ne keverjük sokáig, mert összetörik a hab és elfolyósodik a krém.
Még melegen öntsük rá a krémes alapra, egyenletesen terítsük el.
7. Díszítés
Forró vaníliakrém tetejére szórjuk a 60g összetört almás kekszes tésztát. Mivel a krém még lágy a tészta darabok hozzá tapadnak és megpuhulnak a krém kigőzölgésétől.
Almás krémest tegyük hűtőbe hűlni.
Kihűlt almás krémest 35 szeletre vágtam.
Jó étvágyat hozzá!
Gluténmentes sütemények elkészítésekor, sajnos nem elég csak egy az egyben lecserélni a búzalisztet más gluténmentes alapanyagokra. A gluténmentes alaplisztek, szerkezetükben, ízükben, vízmegkötő képességükben is eltérnek a fehér liszttől, ezért, ha rizslisztet, kukoricalisztet, hajdinalisztet, köleslisztet, zablisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet,vagy más gluténmentes alaplisztet használunk a süteményekben, azok, íze, állaga, szerkezete is megváltozik. A búzaliszttől eltérő szerkezetű és tulajdonságú gluténmentes alaplisztek, újfajta felhasználási és tárolási tudás megszerzését teszi szükségessé!
Almás krémes készítése során előforduló hibák és azok megoldásai:
1. Anyagcsomók "galuskák" vannak a vaníliakrémben.
Ez a probléma akkor jelentkezik, ha a száraz alapanyagokat nem keverjük össze megfelelően, vagy a tojásfehérje habot nem keverjük el megfelelően
Megoldás:
– vaníliás krémhez a gluténmentes vaníliás pudingport, tojássárgája, langyos laktózmentes tej alapos össze keverése. Ha mégis kialakulnának csomósodások, még főzés előtt szűrjük át az anyagot, így le tudjuk távolítani a csomókat
– a tojásfehérje hab megfelelően elkeveréséhez először is arra kell törekedjünk, hogy a tojásfehérje ne legyen túlverve, mert a kemény, törős habot nehéz megfelően belekeverni a vaníliás krémbe. Valamint a keverést óvatos, de határozott mozdulatokkal végezzük, vigyázva, hogy a krém ne folyósodjon el.
2. Folyós lett a vaníliakrém
Krém elfolyósodását több hiba okozhatja, nem lett megfelelően besűrítve alapkrém, valamelyik alapanyagot elmértünk, illetve sokáig kevertük a tojáshabot a krémbe
Megoldás:
– az elfolyósodott krém már nem javítható. Ezért midig figyeljünk a megfelelő mennyiségű alapanyag kimérésére. A megfelelő főzési idő betartására, valamint ne keverjük sokáig a tojáshabot a vaníliás krémmel.
Cukrászmester tipp: Ha még is folyós lett a krém, krémes helyett készítsünk pohárkrémet. Tésztát tördeljük egy pohár aljába, tegyünk rá párolt almát és öntsük rá a híg vaníla krémet.
3. Kevés lett, vagy gyorsan elfogyott az almás krémes
A rosszul megválasztott alapanyag mennyiség, vagy a túl jó ízű végtermék, az almás krémes tervezett időnél hamarabbi elfogyását eredményezheti.
Megoldás:
Sütni kell még egy adagot, vagy el kell dugni a család elől.
Még több vaníliakrémes gluténmentes recept
Gluténmentes gesztenye torta
Glutén, és laktózmentes
"Oreo" Kekszes torta recept
Glutén és laktózmentes sütemény
Diós-vaníliás sütemény
Gluténmentes Trencsényi szelet